Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Više od pola faksa proveo u kafani, a neki dan je i diplomirao': Kafići postaju sve popularnija mjesta za učenje među hrvatskim studentima?

MojFaks | Laganini, 29.01.2020.'Više od pola faksa proveo u kafani, a neki dan je i diplomirao': Kafići postaju sve popularnija mjesta za učenje među hrvatskim studentima?

Lokacija i prostor vrlo su važan izbor za učenje svakoga studenta. Neki odabiru mir i tišinu, a neki kafić, vrevu i buku. A da su neki svoj fakultet završili, pa i diplomirali u kafiću, dokazuje sve veću popularnost kafića kao idealnoga mjesta za učenje...

Studenti prije nego prionu na samo učenje, moraju dobro organizirati prostorni ugođaj i atmosferu kako bi što efikasnije učili i ostali što duže koncentriraniji. Nekima je važno da imaju svoju oazu mira i prostor za učenje, a drugima je pak svejedno na kojoj lokaciji uče. Pojedini uče u potpunoj tišini, a nekima nije problem slušati pozadinske glasove, glazbu, zvukove iz prirode pa i vrevu ljudi.

U moru lokacija pri odabiru one najidealnije, studenti se kadikad odluče na učenje u kafiću. Ne kaže se bezrazložno da u kafićima studenti provedu više vremena nego na faksu, a o najpopularnijim kafićima oko zagrebačkih fakulteta već smo pisali. Da je kafić omiljeno odredište studenta prije ili nakon predavanja, u pauzi ili čak za vrijeme 'bijega' s predavanja, nijedan student ne poriče, a tu provode i vrijeme za učenje. Naime, studentu koji je podijelio svoje iskustvo učenja u kafićima, kafić je, prema njegovim riječima, njegova sudbina koja mu je omogućila da položi sve ispite i konačno da i diplomira. 

>> Genijalan potez studentskog kafića: Ostaviš staru skriptu na polici - dobiješ besplatnu kavu


'U njoj sam fakultet završio – kafana je moja sudbina'


"Najbolje učim u kafiću, svira mi muzika, niko mi ne smeta i lijepa mi je atmosfera. Ako baš dugo sjedim onda svako malo naručim još jednu kavu da ne budem gost parazit koji samo zauzima mjesto. Istu količinu para bi dao kući na grijanje i kavu. Više od pola faksa završio u kafani. Neki dan diplomirao pa sad hodam po svim kafanama u kojima sam učio da sjednem i popijem jednu kavu bez knjige, a i da se nekako zahvalim tim mjestima. Ovim putem se zahvaljujem svim konobarima koji su mi cijelo vrijeme bili podrška. U njoj sam dejtao, u njoj sam učio, u njoj sam se napijao, slavio, tugovao, u njoj sam se družio s prijateljima, u njoj sam fakultet završio i stvarno - kafana je moja sudbina, mati moja, konobari raja fina, sa mnom dijele zlo i dobro, kafana je domovina", dijeli svoje nikad zaboravljene uspomene ovaj student.


foto: Shutterstock

Priupitali smo i ostale studente dijele li slična iskustva i prakticiraju li učestalo učenje u kafićima. Pojedini, naime, nisu takvi tipovi pa učenje u kafićima preskaču, ali zato ponavljanje prije ispita s kolegama na kavi – zvuči idealno! 

Studenti su više otvoreni za ponavljanje s društvom u kafiću


Studentica Ana ne voli učiti u kafiću jer treba svoj mir, ali za ponavljanja u kafićima s društvom je i više nego otvorena. "Ne preferiram baš učenje u kafićima jer sam tip koji treba izraziti mir i prostor za učenje. Ako je riječ o ponavljanju onda mogu bez problema u kafiću, ali uvijek u društvu, sama ne mogu. Ako se dogovorimo za ponavljanje prije ispita na kavi, to bi mi super došlo. Sama bih mogla isključivo kada ne trebam biti previše koncentrirana, npr kod pisanja seminara", kazuje nam ona. 

>> Daješ ispite k'o od šale? U ovom zagrebačkom bircu zbog toga dobiješ besplatnu cugu


Studentica Sanja dijeli mišljenje, a smatra da su stolovi u kafiću jednostavni premali za sve njezine skripte, papire i markere.

"Nisam nikad učila u kafiću, osim kada sam prije nekog ispita tamo ponavljala s frendicom, ali to nije bilo ono standardno učenje. Kafići, knjižnice i svi ostali javni prostori mi nikada nisu bili dobro mjesto za učenje jer mi previše toga ometa pažnju dok sam tamo. Iako je teško nekada natjerati se na učenje, u kafićima još ima i toliko događaja i zvukova koji će me natjerati da podignem glavu iz knjige pa nekako sumnjam da bi ikada riješila ispite i završila faks. Još jedan razlog zbog kojeg mi učenje u kafiću nikad nije bilo privlačno je taj da nisam nikada učila iz samo jedne knjige ili jedne skripte, već ih je uvijek milijun, markeri, papiri, sve moguće gluposti, a to sve nositi do kafića...čini se više kao nepotrebna gnjavaža", govori nam Sanja, studentica s PMF-a.


foto: Shutterstock

"Pa ja sam znala učiti po kafićima kada bi se radilo o nekom ponavljanju ili kad bi mi bilo prigodno da ostanem u gradu i da se ne vraćam u stan i gubim to vrijeme. Meni odgovara atmosfera jer biram kafiće koji nisu prebučni, ali opet ima ljudi", podijelila je s nama svoje iskustvo i Kristina, studentica Pravnoga fakulteta u Zagrebu.

Informacije se brže pamte kad ih čujemo od drugih kolega, a uvijek netko zna nešto što mi nismo zapamtili


Student Josip zagovara učenje u kafiću, ali voli to odraditi u društvu. "Ne prakticiram često, ali volim učiti u kafiću s ekipom. Najbitnije mi je da se prvotno složimo u tome da nismo učili i da onda svi zajedno krenemo listati bilježnice i skripte pa se uvijek tako nekako i najviše zapamti. Uvijek netko nešto zna pa lakše uđe u uho kad čujemo ovako u prirodnom i spontanom razgovoru s kolegama", govori nam Josip, inače student s Pomorskoga odijela Sveučilišta u Zadru, koji tvrdi da je tako ipak uspio i najviše gradiva zapamtiti. 

...Prvi spojio espresso i pivo: Student Luka kuha najbolju kavu u Hrvatskoj...foto: Shutterstock

Studentica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Maja, voli učiti u kafićima samo kada se radi o nekim 'ne toliko bitnim predmetima'. "Učila sam često u kafićima i znam još ponekad, ali isključivo kada bi se radilo o kolegijima koji nisu prezahtjevni i koje mogu 'naštrebati' u kratkom vremenu. Za teže kolegije ne bih pristala na učenje u kafiću. Plus mi je što se uvijek na tim kavama ispostavi neki dio gradiva za koji ni sami nismo znali da ga moramo znati pa svojevrsno učenje u društvu dobro dođe kao podsjetnik na neke stvari koje smo mi sami predvidjeli na predavanjima", govori nam Maja.

>> Sasvim subjektivna lista najboljih mjesta za učenje u Zagrebu


No, kako bilo, svaki se student s vremena na vrijeme okušao u učenju u kafićima, pa makar to bilo i samo ponavljanje s ostalim kolegama. Vjerujemo da vam je, bez obzira na sve okolnosti i preferencije koje imate, ono pomoglo i da će ubuduće biti svima na korist. Naposljetku, bitno je da vama to maksimalno odgovara i da ste svjesni da će vam ovakav tip učenja, nadamo se, samo pomoći. 

Volite li i vi učiti u kafićima?


V.S.
Foto: Shutterstock


studentiučenjekafićiučenje u kafićulokacijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se