Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Volite 'ćoriti' nakon predavanja? Imamo loše vijesti – puno spavanja loše je za srce

MojFaks | Laganini, 06.12.2018.Volite 'ćoriti' nakon predavanja? Imamo loše vijesti – puno spavanja loše je za srce

Postoje dvije vrste studenata: oni koji koriste svaku priliku za spavanje i oni koji 'pate' od nedostatka sna. Možda mislite da će vam biti lošije ako spavate manje, novi rezultati istraživanja će to opovrgnuti jer pokazuju da je više sati sna zapravo loše za srce.

U slučaju da jedva čekate kraj predavanja  samo zato da se "bacite u krpe", možda biste trebali razmisliti još jednom. Naime, novo istraživanje je pokazalo da je puno sati sna povezano s nastankom kardiovaskularnih bolesti i s preuranjenom smrti.

...'Čovjek se može dobro odmoriti na faksu': Studenti otkrivaju koliko često spavaju na predavanjima...Istraživanje je objavljeno u European Heart Journal te je obuhvaćalo 116 tisuća osoba u razdoblju od osam godina. Ljudi koji su spavali dnevno više od osam sati više su bili skloni bolestima srca i krvožilnog sustava za razliku od osoba koje dnevno spavaju šest do osam sati. Oni koji spavaju od osam do devet sati dnevno imaju 5 posto više šanse za bolesti srca od onih koji spavaju manje. Također, zanimljivo je vidjeti da osobe koje spavaju preko 10 sati tako povećavaju rizik od rane smrti.

Izvor: Pexels

Cijelo istraživanje je dosta opširno, ali valja naglasiti da ako ste student i često vam se dogodi (ne znamo na koju foru, ali hajde...) da spavate preko osam sati dnevno, trebate prekinuti tu naviku jer biste se mogli brže razboljeti.

Ivana Petrić
foto: FreePik


spavanjesanpuno spavanjabolesti srcasrceKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se