Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Trećina studentica i studenata iz susjedne države doživjela seksualno uznemiravanje od strane zaposlenika fakulteta

MojFaks | Laganini, 06.11.2018.Trećina studentica i studenata iz susjedne države doživjela seksualno uznemiravanje od strane zaposlenika fakulteta

O seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju javno se počelo pričati tek prošle godine kada su se na noge ustale holivudske glumice i kroz #MeToo pokret odlučile prekinuti šutnju o seksualnom zlostavljanju u filmskoj industriji. Nažalost, seksualnog uznemiravanja nisu lišeni niti studenti i studentice tijekom studija i to od samih zaposlenika visokih učilišta.

Trećina studentica i studenata u susjednoj Srbiji bila je u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, gledaju ih tako da se osjećaju neugodno ili skreću razgovor o studiranju na seksualne teme, piše espreso.rs. Ovo je pokazalo istraživanje "Mladi i iskustva seksualnog nasilja" Autonomnog ženskog centra (AŽC) koji je pokrenuo kampanju "Zahtijevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja" u okviru koje je na adrese svih sveučilišta u Srbiji stiglo više od 650 mailova kroz koje studentska populacija zahtijeva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

Izvor: Shutterstock

Pored iskustva studentica i studenata, istraživanje je ukazalo i na to da 80 posto njih navedena ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentica, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja od strane profesora na fakultetima nije dovoljna i da je potreban bolji sistem, prenosi espreso.rs. Zbog svega navedenog, AŽC je na stranici www.mogudanecu.rs omogućio online platformu za slanje mailova te su sveučilišta u Srbiji samo u proteklih par tjedana primili više od 650 mailova studenata i studentica sa zahtjevom za adekvatniju zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

...Već treća prijava, a sankcija nema: Studentica prijavila profesora za seksualno uznemiravanje...Portal espreso.rs podsjeća da u Srbiji jedino Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Beogradu ima poseban dokument kojim regulira prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja, kao i da višegodišnja praksa vodećih svjetskih sveučilišta, poput Harvarda ili Oxforda, ukazuje na nužnost toga da se ide u korak s vremenom i omogući visoko obrazovanje slobodno od seksualnog uznemiravanja i ucjenjivanja. Na ovo također ukazuje i istraživanje samog portala, ali i konkretni slučajevi s različitih fakulteta koji su dospjeli u žižu javnosti, poput aktualnog slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentice.

Ivana Petrić
izvor: espreso.rs
foto: Shutterstock


seksualno uznemiravanjeseksualno uznemiravanje na fakultetutrećina studenataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se