Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Želi diplomirati: Studentica Romkinja iz Međimurja opisala kako obrazovni sustav diskriminira Rome

MojFaks | Laganini, 28.09.2018.Želi diplomirati: Studentica Romkinja iz Međimurja opisala kako obrazovni sustav diskriminira Rome

Nije tajna da se Rome često u Hrvatskoj diskriminira, a dosta toga počiva i na obrazovnom sustavu. Zbog toga vrlo mali broj Roma u državi upisuje fakultet jer im se odmah u startu ruši motivacija. Upravo o toj temi govori i 20-godišnja studentica Martina koja je Romkinja.

Ostvariti akademski uspjeh već samo po sebi nije jednostavno, a još je teže kada te sustav obeshrabruje te "vrišti" da ti to ne možeš. "S takvim se osjećajem suočavaju Romi. Guši im se motivacija, a obrazovni im sustav poručuje da bi bilo najbolje da odustanu.", rekla je za Večernji list 20-godišnja Martina Oršuš. Ona nije odustala iako je više puta pomislila na to pa je nakon završene osnovne i srednje škole te stjecanja zvanja medicinske sestre upisala i fakultet. Sad s uzbuđenjem čeka ponedjeljak – i prvi dan nastave na studiju sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Martina inače živi u Paragu, najvećem romskom naselju u Međimurju.

Martina kaže da su njeni roditelji jako ponosni na to što je upisala fakultet... foto: Facebook

Iako se čini trivijalnim naglasiti da je završila osnovnu i srednju školu, brojke pokazuju da to uspije tek manjina romske djece.

Martina će biti jedna od 30-ak Roma koji pohađaju visokoobrazovnu ustanovu


Čak 70 posto njih "ispadne" iz sustava tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, a potom manjina upiše srednju školu pa je tako lani to učinilo svega 805 Roma. Poražavajući je i podatak da samo 10 posto upisanih uspješno završi srednju školu, a broj onih koji se potom odluče za fakultet marginaliziran je u odnosu na ukupno 17 tisuća Roma koji žive u Hrvatskoj. Tako će Martina Oršuš biti jedna od 30-ak Roma koji pohađaju visokoobrazovnu ustanovu, a točna brojka se ne zna jer institucije ne vode evidenciju, piše Večernji list.

Izvor: Unsplash

"Većina mladih odustaje zbog diskriminacije, mi smo svjesni što ljudi o nama misle i to nas obeshrabruje. Tamo nas se otvoreno diskriminira. Nadala sam se da će biti malo bolja situacija u Zagrebu, no nakon nedavnih pucnjava sam u strahu. Razmišljam bih li trebala govoriti da sam Romkinja. Nerede rade pojedinci, nismo svi takvi.", istaknula je studentica kojoj je cilj isticati se uspjehom, a ne etničkom pripadnošću. O diplomi sanja još otkako je krenula u školu te se jako trudila kako bi položila državnu maturu. Bila je presretna kada je upisala preddiplomski studij. Voljela bi i na magisterij, a potom i predavati. Tada bi radila na motiviranju romske djece da se školuju jer profesori i učitelji imaju veliku ulogu.

...Zagrebačka studentica Romkinja ruši stereotipe: Dospjela do fakulteta, a planira i u Sabor...


Dodaje da Romima samo daju dvojke da ih se riješe, niti ne očekuju više od njih i onda ta djeca i povjeruju da nisu za više. Studentica naglašava kako je jako važna i podrška obitelji, odnosno roditelja. Mnogi, naime, očekuju od svoje djece da se sami uzdržavaju već nakon osnovne škole.

Izvor: Unsplash

"Ja sam jedina od svojih šestero braće i sestara koja ide na fakultet. Cijela je obitelj jako ponosna na mene, jako sam sretna zbog toga. Iako smo siromašni, pomažu mi i financijski koliko mogu.", tvrdi Martina.

Želi ići na poslijediplomski


Kada završi fakultet, Martina Oršuš će biti jedna od tek 20-ak osoba iz romske zajednice s diplomom, a još je neobičnije to što je žena kojih je na tom popisu uvjerljivo manje. Prva Romkinja u Hrvatskoj koja je završila fakultet bila je pak danas 42-godišnja magistra farmacije Nura Ismailovski.

...Prva studentica Romkinja u povijesti opatijskog fakulteta: 'Dekanica se zbog mene morala konzultirati s ministarstvom...'"Iako je vidljiv napredak, ni danas mladim Romima nije lako, a nekada je bilo još teže jer nisu postojale stipendije niti bilo koje druge poticajne mjere.", ističe Ismailovski koja je uvijek bila odlična učenica, a diplomirala je 2002. godine. Velika motivacija bila joj je i podrška roditelja, a sada i supruga te njezino dvoje djece. Tako je ove godine upisala i poslijediplomski studij i to dok je njezina beba imala svega dva mjeseca.

Nura je prva Romkinja u Hrvatskoj koja je završila fakultet... izvor: skupstina.zagreb.hr

"U romskoj je zajednici velik problem rana udaja, posebice djevojaka, što im onemogućuje obrazovanje.", upozorava Nura Ismailovski koja se aktivno bavi i pitanjem ljudskih prava i prava nacionalnih manjina kroz tijela civilnog društva, ali i saborski odbor te zagrebačke Gradske skupštine gdje je bila vijećnica. Upravo je ona inicirala pokretanje stipendije za Rome na koju je izrazito ponosna.

Kaže da je ponosna što potiče mlade Rome na obrazovanje, ali dodaje da se Romi moraju susretati s predrasudama i nakon završenog studija.

"Poslodavci su mi postavljali pitanja o mom imenu i porijeklu, pa čak i koliko dobro znam hrvatski jezik iako sam rođena Zagrepčanka. Također, visokoobrazovanim Romima puno je teže i napredovati i trebaju se puno više dokazivati.", govori Nura Ismailovski te dodaje kako se protiv predrasuda može boriti samo radom. No još je Albert Einstein rekao kako je lakše razbiti atom nego predrasude, što pokazuje koliko trud u to mladi Romi trebaju uložiti.

Izvor: Unsplash

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Unsplash


Romkinjastudentica Romkinjaobrazovanje RomaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se