Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

10 GODINA KRADU: savjetujemo što morate pogledati na ovogodišnjoj Reviji

MojFaks | Nakon predavanja, 04.04.2016.10 GODINA KRADU: savjetujemo što morate pogledati na ovogodišnjoj Reviji

Od 5. do 10. travnja 2016. Akademija dramske umjetnosti predstavlja jubilarnu Kazališnu reviju, na kojoj će biti predstavljeno jedanaest predstava. Na repertoaru revije možete pogledati suvremene verzije klasika, praizvedbu novog dramskog teksta, dječju predstavu te nekoliko plesnih predstava.

S obzirom da je KRADU osnovan s ciljem prezentiranja studentskih radova javnosti upitali smo studenticu 1.godine, Iris Tomić, imaju li studenti kako i gdje prezentirati svoje radove javnosti osim na festivalu.


"Studenti svoje radove nastale za vrijeme akademske godine i u sklopu akademske produkcije mogu prezentirati na našoj novoj sceni F22, koja je otvorena ne samo kako bi se olakšalo izvođenje nastave, već i kako bi se mogle reprizirati neke najbolje ispitne produkcije nastale na Akademiji“, kaže Iris.


Osim nove akademske scene F22, studenti dramaturgije svoje radove mogu prezentirati još i u sklopu revije DeSADU, a studenti filmskih odsjeka na novom projektu PitchADU koji im omogućuje predstavljanje vlastitih projekata filmskim profesionalncima. Teško je ne spomenuti filmsku reviju FRKA, koja se bijenalno izmijenjuje s festivalom KRADU, a služi predstavljanju filmskih radova nastalih u produkciji Akademije.foto: Facebook


No, vratimo se mi na našu Kazališnu reviju Akademije dramskih umjetnosti. Popratni program ovogodišnjeg KRADU-a obilježit će treći po redu DijalogADU: razgovori o aktualnim temama iz područja kulturne politike, a osim svega toga, u suradnji sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, moći ćete pogledati i izložbu plakata dizajniranih za predstave.


Budući da je teško stići na sve predstave koje će se izvoditi u ovih 6 dana, zamolili smo studenticu Romanu Brajšu da nam navede projekte koje može izdvojiti. Nije joj bilo lako budući da se radi o njenim kolege koji su jednako mukotrpno radili, a tematike predstava su vrlo raznolike:


"Teško je izdvojiti jedan jer je karakter revije nenatjecateljski i studentski te nam je jednako važno predstaviti projekte nastale u produkciji Akademije kao i Projekt Pravda, rad nastao u sklopu kazališne platforme Regionalna mreža akademija. Od 11 predstava, polovica će ih biti izvedena premijerno: Vrijeđanje publike (prema tekstu Petera Handkea, u režiji Ivana Penovića), Kako nastaje kazališna predstava (prema tekstu Sunčice Sodar i Hrvoja Korbara, u režiji Hrvoja Korbara), Proletio je tihi anđeo (prema motivima Galeba A. P. Čehova, dramatizaciji Nine Bajsić i Tamare Damjanović, u režiji Tamare Damjanović) te Kad je mrak, zažmiri (autorski projekt Maje Ležaić i Nikoline Rafaj)", ipak je na kraju uspjela izdvojiti nekoliko predstava.foto: Facebook


Navedena djela ste možda već pročitali kao dio školske literature ili samostalno, no zašto propustiti priliku da si vizualno dočaramo klasike koji nas "na papiru" možda i nisu oduševili. Odaziv zasad obilježava povelika brojka, no zanimalo nas je koliki je interes mladih za kulturne događaje i kazalište:


"Mislim da studentima kultura i odlasci na kulturna događanja nisu dio svakodnevnice, više su to povremeni odlasci na filmske festivale i hit predstave nego sustavno praćenje i sudjelovanje. Zbog toga i organiziramo KRADU, trudimo se ponovno stvoriti suživot mladih ljudi i umjetnosti", objasnila nam je buduća producentica Laura Vuksan s kojom se moramo složiti.


Zato draga publiko, izdvojite barem jedan dan da vidite što vaši vršnjaci rade i kako nove generacije barataju kazališnim vještinama!


Predstave:


"Vrijeđanje publike" (prema tekstu Petera Handkea, u režiji Ivana Penovića)

"Kako nastaje kazališna predstava" (prema tekstu Sunčice Sodar i Hrvoja Korbara, u režiji Hrvoja Korbara)

"Proletio je tihi anđeo" (prema motivima "Galeba" A. P. Čehova, dramatizaciji Nine Bajsić i Tamare Damjanović, u režiji Tamare Damjanović)

"Kad je mrak, zažmiri" (autorski projekt Maje Ležaić i Nikoline Rafaj)

"Projekt: Pravda" kazališne platforme Regionalna mreža akademijafoto: Facebook


Među repriznim produkcijama su predstave:


"Tamara" (prema tekstu Frana Galovića, u režiji Arije Rizvić)

"Giga Barićeva" (ispit iz Scenskog govora i Scenskog pokreta pod mentorstvom profesorica Ivane Legati i Blaženke Kovač Carić)

"Životinjska farma“ (glumačka klasa Renea Medvešeka)

"šš.šš...šš.šŠ.Š.ššŠšškrčkrshhššš...ŠŠšššštktkt...ktkRrrč...čkčkšŠŠŠŠš........šŠŠsŠtk. [šum]." (koncept i koreografija Nikolina Medak, u suradnji s izvođačicom Danijelom Vukadinović)

izvedbene radionice 1. i 3. godine izvedbenog smjera Odsjeka plesa, "Little Crowd" (pod mentorstvom Milana Tomášika)

"Students of Images" (koncept i koreografija Matija Ferlin).


Ulaz na sva događanja KRADU-a je besplatan!


Lovorka Ibrić

foto: Facebook


KRADUpredstaveLaura VuksanRomana BrajšaAkademija dramskih umjetnostiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se