Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

10 razloga zašto su prosječni studenti uspješniji od odlikaša nakon diplome

MojFaks | Nakon predavanja, 17.01.2018.10 razloga zašto su prosječni studenti uspješniji od odlikaša nakon diplome

Znate li da je prosjek ocjena većine milijunaša samo 2,9? I dalje mislite da su ocjene najvažnije za vašu budućnost?

Sigurno i vi znate priču o barem jednom genijalcu koji je odustao od faksa ili se kroz njega provukao s prosječnim ocjenama, a kasnije u životu napravio mnogo više od kolega koji su prosjekom nadmašili sve u generaciji. Postoji nekoliko objašnjenja za to.

...Prosjek ocjena milijunaša je 2.9: Evo zašto je tako nizak i zašto su unatoč lošim ocjenama uspjeli u životu...


Propitkuju akademski sustav


Prosječni studenti nisu zaslijepljeni akademskim sustavom nego uz njegove pluseve vrlo jasno mogu detektirati i njegove velike propuste i manjkavosti. Također im je jasno da se učenje odvija na mnoge drugačije načine te da je moguće mnogo naučiti i bez komada papira koji to potvrđuje.

Nisu submisivni sljedbenici


Često imaju svoje mišljenje koje se može kositi sa svime što drugi kolege pa čak i profesori misle. O informacijama koje im se nude na predavanjima kritički promišljaju i jako im je teško učiti napamet gradivo koje je loše prezentirano ili učiti nešto što im zvuči nelogično.

Nemaju potrebu impresionirati profesore


C students don’t spend enormous amounts of energy trying to impress their superiors. They respect and love their teachers, but they don’t worship them and obey their every request. They don’t see their teachers the guardians of their success. They don’t depend on references or resumés anymore. They realize that in today’s world, their work speaks for itself — it’s online for everyone to see.

...Za onih drugih 90% u generaciji: Zašto ti ne treba 5,0 da uspiješ u životu...


Ne zamaraju se sitnicama


Ako se usredotočite samo i isključivo na ocjene, nemate baš puno vremena razmišljati o budućnosti. Ironično, zar ne? Prosječni studenti ekonomiziraju i strateški troše svoje vrijeme. Od kolega se razlikuju jer ne pristaju na ciljeve proizvoljno postavljene od strane profesora ili akademske sredine već imaju vlastitu viziju budućnosti.

Sami kuju svoje definicije uspjeha


I dok odlikaše najbolje ocjene često tješe i osiguravaju im osjećaj uspjeha, prosječni studenti okreću se samima sebi i svome subjektivnom osjećaju zadovoljstva kao jedinom kriteriju. Ako sami nisu zadovoljni sobom – teško da će ih zadovoljiti dobre ocjene.

Znaju kako iskoristiti tuđe sposobnosti


Nije poanta u tome da uvijek sve sami radite nego da se okružujete talentiranim ljudima koji će ponekad znati i više od nas. Tako ćete najbolje kompenzirati sve eventualne mane ili nedostatke u znanju ili vještinama koje posjedujete. Zašto biste morali znati baš sve ako se možete okružiti stručnjacima ili entuzijastima koji će ispuniti te rupe i pomoći vam da, kao tim, lakše dođete do cilja?

...Prosjek ocjena ne govori ništa o tebi - kad su ove stvari u pitanju...


Preferiraju samostalno učenje


Iako im po ocjenama to možda ne biste rekli, prosječni studenti vole učiti, samo učenje vole prilagođavati sebi i svome tempu, kao i svojim interesima. Zašto se opterećivati nekim informacijama koje vam nikada u životu neće trebati? Zašto se lomiti na takvim usputnim stvarima? Prosječni studneti sami će istraživati ono što ih zbilja i istinski zanima i to puno detaljnije i dublje od prosječnog odlikaša koji od svega zna ponešto (dovoljno za odličan), ali često o nečemu zna jako, jako puno. To je zato što učenje prilagođavaju svojim strastima, a ne potrebi da imaju odličan prosjek, iako ih hrpa kolegija ne interesira.

Nisu perfekcionisti


Gotovo je bolje od savršenog. Ovo je prosječnim studentima savršeno jasno. Svi mi imamo barem jednog kolegu ili kolegicu koji/a od silne potrebe da zasja i bude savršen/a, kasni s predajom seminara, nikad ne završi s nekim projektima i sl. Perfekcionizam često odvede u odugovlačenje što nije poželjno kad ste student okružen rokovima (ispitnim, za predaju eseja, seminara i td.). Uostalom, na pogreškama se uči. Bolje je napraviti deset projekata tako da je svaki sljedeći usavršeniji i bolji od prethodnog nego raditi na jednom savršenom koji nikad neće biti gotov.

...Trebaju li developeri uopće završiti fakultet? Evo što o tome misle vaši budući poslodavci...


Ne rasipaju energiju


Zašto se ne voditi onom da je najbolja količina uloženog truda ona minimalna koja će dovesti do željenog rezultata. Zašto pretjerivati? Cilj je je nešto naučiti ili napraviti, sve izvan toga je gubitak energije i vremena. Ispravljanje ocjene ili podizanje broja bodova s 25 na 27 najčešće podrazumijeva veći gubitak vremena nego što ćete objektivno više naučiti.

Sanjare


I dok odlikaši marljivo zapisuju sve što profesor nabraja da će biti na ispitu, prosječni studoš gleda kroz prozor i sanjari. Već je ispraznio svoju minimalnu količicu truda da dođe do određenog cilja (odsluša predavanje) pa ostatak vremena može posvetiti planiranju budućnosti ili razmišljanju o velikim stvarima koje ga očekuju.

L.B./izvor: Lifehack
foto: Pixabay


prosječni studentocjeneprosjekuspjeh u životuKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se