Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

6 zlatnih pravila: Sve što moraš znati o cuganju na faksu

MojFaks | Nakon predavanja, 25.02.2016.6 zlatnih pravila: Sve što moraš znati o cuganju na faksu

Malo stvari tako snažno asocira na studiranje i studentski život kao što je druženje u premalenim sobicama i konzumiranje alkohola...

Istina je da je ovo vrijeme kad ćeš moći popiti najviše, bilo koji dan u tjednu, a sutra odraditi predavanje k'o od šale. Jednom kad se zaposliš, ovakve epizode postat će jako rijetke ili će sasvim nestati.

Iako se često i 'divlje' cuganje podrazumijeva kad razmišljamo o faksu i studiranju, neke stvari o alkoholiziranju u studentskim danima ipak moraš znati!

* Bit će cuganja, htio/htjela ti to ili ne

Bez roditeljskog nadzora, daleko od kuće i zbog novootkrivene slobode bit će večeri kad ćeš se naći u nečijoj (ili svojoj) studentskoj sobi ili stanu, a svugdje oko tebe bit će boce raznoraznog pića. Svi piju, veseli su, pjevaju, susjedi zovu policija, odlazite u klub ili obližnji kafić, sutradan najbolju prijateljicu muči migrena zbog mamurluka... sve su ovo scenariji koji će se učestalo ponavljati jer samo jednom smo mladi, zar ne?* Bez obzira na sve druge koji piju – ti ne moraš ako to ne želiš

No, unatoč tome što puno studenata vikendom pa čak i radnim danima navečer konzumira alkohol, to ne znači da moraš i ti! Možda se ne želiš opiti s nepoznatim ljudima, možda jednostavno želiš sačuvati trezvenost – sve ovisi o tvom svjetonazoru i trenutnom raspoloženju. Ne brini o tome da ćeš iznevjeriti društvo ako ne popiješ, uostalom nitko ne mora znati. Natoči u čašu nešto što izgledom podsjeća na neki alkohol i nitko neće primijetiti razliku.

* Potraži pomoć ako zatreba tebi ili tvojim prijateljima

Svatko može pretjerati, ali ukoliko se netko iz tvog društva osjeća jako loše, povraća i na trenutke gubi svijest i koordinaciju pokreta – pozovi pomoć ili ga/ju odvezite na Hitnu. Mnogi pogriješe pa tako pijanu osobu samo polegnu u krevet gdje postoji šansa da se uguše u vlastitom želučanom sadržaju koji povrate ili padnu u komu. Zdravlje i uostalom goli život važniji su od eventualnog srama ili razgovora s roditeljima koje liječnici mogu obavijestiti.* Poštuj svoje granice

Ako nikada dosad niti popio/la alkoholno piće, nije najbolja ideja da se baš na prvom tulumu zainatiš i kreneš izigravati frajera/icu. Počni polako, ne brzaj i jednostavno slušaj svoje tijelo koje će ti reći kad si pretjerao/la. Ne moraš držati ritam sa ostalima – nikome nije važno koliko ćeš popiti, a ako im je to važno – preispitaj ljude s kojima se družiš.

* Ako piješ, obavezno jedi

Možda ne želiš jesti jer alkohol ima veliku kalorijsku vrijednost, možda te strah da će ti tako lakše pozliti, možda nemaš vremena prije izlaska. Nemoj piti natašte! U praznom želucu nema tvari koje pomažu upiti alkohol zbog čega se lakše i brže možeš napiti, ali i otrovati želudac. Nemoj to raditi! Također, konzumiranje dovoljne količine vode može spriječiti mamurluk dan nakon cuganja, a i smanjit će šansu za pojavu mučnine i povraćanja.

* Nikamo bez (barem jednog) prijatelja

Neka s tobom uvijek bude barem jedan/na prijatelj/ica, posebno ako izlazite i namjeravate piti alkohol. Prije izlaska otprilike dogovorite kamo idete, kad ćete se okvirno vraćati kući i kojim putem. Ne morate se držati plana kao pijani plota, ali napravite barem okvirnu skicu. Također se pobrinite da su vam baterije u mobitelima pune jer nema gore stvari od razdvajanja od prijetelja/prijateljice koj//eg onda ne možeš dobiti na telefon jer se baterija ispraznila.

L.B./izvor: Gurl
foto: quotesgram.com, Tumblr


alkoholcuganjealkoholiziranjestudentisavjetiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se