Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pristojna lokacija i kvadratura, ali... Biste li ovu 'Titovu jazbinu' unajmili za 800 eura mjesečno? FOTO

MojFaks | Nakon predavanja, 14.05.2020.Pristojna lokacija i kvadratura, ali... Biste li ovu 'Titovu jazbinu' unajmili za 800 eura mjesečno? FOTO

Gospodarske posljedice pandemije koronavirusa, prema stručnjacima, u potpunosti će se osjetiti tek nakon što zdravstvena ugroza prođe.

Protekla dva mjeseca značajno su izmijenila uobičajeni način života. Kada je u pitanju studentska populacija, već deveti tjedan nastava se odvija online putem. Od sredine ožujka mnogi "studoši" napustili su mjesto studiranja i vratili se kućama, a njihov povratak u sveučilišne gradove ovisi o obvezama na fakultetu (poput pohađanja vježbi i polaganja ispita koji se ne mogu obaviti online) i eventualnim poslovnim ponudama. 

...Hoće li se stanodavci SMILOVATI STUDENTIMA i osloboditi ih plaćanja stanarina? Pronašli smo par iznajmljivača koji su to već napravili...


Sveučilište u Osijeku ovih je dana obavijestilo svoje studente da mogu računati kako će akademska godina trajati i preko ljeta, sličan scenarij nazire se i prema riječima studenata koji studiraju u Zadru, a zagrebački Medicinski fakultet samo je jedan od onih koji su neslužbeno već najavili provođenje nastave i ispite u ljetnim danima kao jednu od potencijalnih metoda nadoknađivanja izgubljenog vremena, posebice što se prakse tiče. Takva situacija ukazuje na to da će studenti ipak morati iz svojih obiteljskih domova doputovati natrag u mjesto studiranja i vratiti se u svoj studentski smještaj.

Kapaciteti studentskih domova (kako državni, tako i privatnih) vrlo brzo se popune. Nakon potresa u Zagrebu, paviljoni u SD-u "Cvjetno naselje" postali su dom i građanima čije su nekretnine stradale u potresu, tako da bi se u slučaju povratka većeg broja studenata u glavni grad Hrvatske mogla osjetiti "stiska" u domovima. Kao i inače, studenti koji ne dobiju pravo na subvencionirani ili povoljniji smještaj imaju opciju podstanarstva odnosno unajmljivanja privatnog smještaja. 

...I ove godine zbog turista splitski studenti moraju na ulice!...


Protekle tri godine svjedočimo rastu cijene najma stanova, a nerijetko cijena ne prati kvalitetu uvjeta stanovanja. Studenti u gradovima gdje se živi od turizma, trpjeli su nekorektan odnos stanodavaca kada bi ih početkom lipnja, u vrijeme ispitnih rokova, tjerali iz stanova jer sezona je počela. Ove godine još uvijek se ne zna kako će ljetna sezona u Hrvatskoj izgledati, mnogi studenti zbog nemogućnosti rada za vrijeme pandemije koronavirusa ostali su bez ikakvih primanja, pa su cijene najma (koje ipak bilježe sitan pad) i dalje nedostižne mnogim studentima i njihovim roditeljima.

Protekla dva mjeseca pojedini stanodavci oprostili su dio stanarine studentima koji ne borave u stanovima, a pojavio se i veliki broj stanova koji su se prije iznajmljivali kao "stan na dan" (AirBnB platforma i slične), a koji se sada daju u dugotrajni najam. Studenti koji trenutno potražuju novi smještaj moraju pažljivo birati i balansirati između budžeta, lokacije i, u slučaju Zagreba, godine izgradnje zgrade. U grupi na Facebooku Tražim/nudim studentski posao objavljen je oglas koji je izazvao mnogo negativnih komentara i nevjericu brojnih članova ove grupe.


foto: Facebook @Tražim/nudim studenstki posao


foto: Facebook @Tražim/nudim studenstki posao


S obzirom na to da je objavljen u toj grupi, potencijalni stanari su studenti, a oglas u kojem su objavljene fotografije stana naišao je na niz osuda članove grupa. U objavljenom oglasu piše da se iznajmljuje namješten stan od 87 kvadrata u centru grada (Zagreb) za 800 eura mjesečno. 

Stan ima 87m2 + 30m2 terasu. S obzirom da je stan velik i prostorije dobro raspoređene, komotno može biti za 3 osobe (svaka ima svoju sobu). Cijena je 800 € mjesečno, piše u oglasu. 


foto: Facebook @Tražim/nudim studenstki posao

Imaju li i žele li studenti izdvojiti toliko novca za ovako namješten stan?


U kojem svijetu ziviš? Nakon potresa iznajmljivati stan u centru kao najgoroj zoni za neki novi potres za 800€ mjesečno? Možete se odmah zaposliti u ZG Holdingu...”, jedan je od komentara iz grupe. 


foto: Facebook @Tražim/nudim studenstki posao


foto: Facebook @Tražim/nudim studenstki posao

Borba između podstanara i stanodavaca je bitka bez kraja. U komentarima nam pišite jeste li vi plaćaliznačajne iznose, a "živjeli u Jugoslaviji" što se namještaja i uređenja tiče. Primamo i fotografije studentskih stanova u kojima ste vi provodili (i još uvijek provodite) studentske dane.

Anja Zulić
foto: Facebook @Tražim/nudim studenstki posao


studentipodstanarismještajstanKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se