Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nemoj da ti mama šalje knjige autobusom: evo zašto su samostalni studenti pravi pobjednici

MojFaks | Nakon predavanja, 21.11.2016.Nemoj da ti mama šalje knjige autobusom: evo zašto su samostalni studenti pravi pobjednici

Moglo bi se reći da je samostalnost vrlina, samo što za razliku od svih drugih, na ovu može utjecati mnogo toga. Jedna od tih stvari je vlastita perspektiva jer neki samostalnost shvaćaju kao samostalno naručivanje na liječnički pregled dok drugi misle da je cifra na bankovnom računu zapravo pokazatelj samostalnosti.

Sada ćemo govoriti o samostalnosti na svim razinama jer iskreno rečeno, svi samostalni studenti trebaju dobiti pohvalu. Ne biste vjerovali koliko takvih zapravo nema, a kao skroz apsurdni primjer za to uzet ću jednu situaciju iz mojih fakultetskih dana.

Jedna kolegica do zadnje godine fakulteta (pa vjerojatno i dan danas) nije bila učlanjena u Gradsku knjižnicu u Zagrebu, a tu smo studirale. Umjesto toga, kad god bi pisala neki seminar, mama joj je, iz rodnog grada, autobusom slala knjige. Je li to bilo potrebno? Definitivno nije jer se sva živa literatura nalazi u Zagrebu, no to je samo jedan od pokazatelja koliko je samostalnost rijetka.

Tek kad shvatimo da sami možemo obaviti puno kompliciranije stvari poput prijave prebivališta ili odgovornosti na poslu, tada smo doista pravi šampioni. Evo i zašto:

* Biti sam njima ne predstavlja problem i toga se ne boje. Normalno, kao i svi drugi i oni uživaju u društvu, ali im nije problem posjetiti izložbu, otići na koncert, u teretanu, popiti kavu u gradu i drugo - u solo aranžmanu.

Image result for i dont need help gif

* Dovoljno imaju samopouzdanja da znaju da mogu napraviti apsolutno sve sami što je iznimno pohvalno, osobito jer će ta "vještina" mnogima poslužiti i u daljnjem životu i u poslu. Uvijek će potražiti pomoć kada je potrebno, ali glavninu posla će obaviti sami.

...6 mitova koji te sprečavaju da budeš samopouzdaniji/a na fakultetu...


* Samostalno putovanje nalazi se negdje na njihovoj listi želja.

* Vjeruju da se trebaju dobro počastiti onime što će ih skroz razveseliti neovisno o tome radi li se o opuštajućoj masaži, odlasku na američke palačinke, izlasku van ili nečem desetom – oni rade i imaju pravo svoje novce potrošiti kako žele.

Image result for independent gif

* Nemaju dilema jer točno znaju što im odgovara, a što ne.

* Kada je riječ o učenju za ispite oni neće svoje kolege gnjaviti sa sto pitanja i potpitanja nego će pokušati sve riješiti sami.

* Profesori ih neće zapamtiti kao "smorove" nego kao nekoga tko sam preuzima inicijativu i pokazuje volju za radom i učenjem.

...8 životnih vještina koje nećeš naučiti na fakultetu...


* Nikada ne prestaju učiti jer znaju da je još puno toga pred njima, a da je ova samostalnost na fakultetu samo vježba prije "pravog života". Oni ne skrivaju svoje greške nego pokušavaju učiti iz njih.

Image result for i can do it gif

* Znaju vlastitu vrijednost pa se ne tjeraju na dokazivanje, bez obzira o čemu se radilo. Na fakultetu njihov rad govori za njih te im to nitko ne može osporiti, a ista stvar je i s poslom. Oni koji puno pričaju uglavnom malo rade.

* Nije ih strah isključiti "otrovne" kolege i prijatelje iz života, a jedan od razloga je to što se ne plaše biti sami te se vode onom "Bolje i sam nego s bilo kime".

* Mogu se brinuti za sebe te ne vuku roditelje za rukav u vezi svake sitnice. Kada su bolesni sami se naruče i odu kod liječnika – vrlo jednostavno.

* Nitko im ne mora govoriti da moraju učiti jer oni to već znaju i rade.

* Znaju da je imati velika očekivanja od drugih ravno samoubojstvu pa ne očekuju previše. Primjerice, ne očekuju da će netko drugi riješiti njihove probleme na fakultetu jer ih moraju riješiti sami.

Ivana Petrić
foto: shutterstock


samostalnostsamostalni studentipobjedniciKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se