Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Blanket' and chill: Student u timu koji je napravio aplikaciju za sve filmofile u Hrvatskoj

MojFaks | Nakon predavanja, 12.06.2017.'Blanket' and chill: Student u timu koji je napravio aplikaciju za sve filmofile u Hrvatskoj

Umotati se u dekicu i gledati film omiljena je zanimacija studenata, a osobito za vrijeme ispitnih rokova kada bi trebali učiti. Uvijek ćemo radije pogledati dobar film nego pročitati 200 stranica dosadne skripte, a uz aplikaciju 'Blanket' sigurno se više nećemo mučiti odabirom filmova.

Mobilna aplikacija za sve filmoljupce zove se Blanket, a iza nje stoji tim mladih ljudi, među kojima je i 21-godišnji student Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, Matko Hrvatin. Uz studiranje, Matko paralelno radi kao voditelj operacija za Blanket, a u ovom filmofilskom timu koji stoji iza aplikacije su Mladen Kovač kao začetnik ideje, suosnivač Ivan Kovač kao prvotni programer aplikacije te Mateja Bartolović koja je radila početni dizajn.


Blanket tim čine mladi ljubitelji filmova... foto: Blanket

Ideja je nastala tako što je Mladen tražio rješenje za probleme s kojima je većina filmofila suočeno: kako izabrati koji film gledati bez gubljenja vremena. Kada je shvatio da na tržištu ne postoji aplikacija usmjerena na filmofile (što ne uključuje IMDb koji je više baza podataka, nego aplikacija s vlastitom funkcijom) krenuo je smišljati vlastitu aplikaciju i nastao je Blanket, prepričavaju nam iz tima.

Aplikaciju koriste većinom studenti i mladi, a ime je nastalo od pojma 'dekica'


Njihovi korisnici nalaze se najviše među studentima, odnosno mladima od 18 do 24 godine jer oni čine čak 40 posto njihove "publike". Kako kaže Matko, podaci koje statistika pokazuju su odlični jer su mladi ciljana skupina Blanketa. Sadržajem na Facebooku svojoj publici pokušavaju pružiti mješavinu informativnih i zabavnih informacija, Instagram profil posvećen je memovima, citatima iz filmova i zabavnim činjenicama. Takvim, humorističnim i ležernijim pristupom na društvenim mrežama pokušavaju privući što veći broj studenata jer smatraju da će Blanket najviše koristiti upravo studentskoj populaciji.

...Kako su studenti pokrenuli posao, riskirali i uspjeli: Upoznajte trojac iz uspješne tvrtke MyBeeLine...


"Nakon što je Mladen osmislio čemu će aplikacija služiti i kako će funkcionirati, najlakši dio posla bio je smisliti ime. Trebalo je neko kratko, zvučno i pamtljivo ime koje ima veze s filmovima, ali ne dotiče se izravno filmova u nazivu. Među prvim idejama našlo se i ime 'dekica' (Blanket)", otkrio je Matko nastanak imena.


Blanket koristi i naš poznati stand up komičar Vlatko Štampar... izvor: Blanket

Ime aplikacije je potvrđeno kada su se Mladen, Ivan i Mateja sjetili trenutnog slogana Blanketa koji glasi: Simply put, movies are better when you curl up under a Blanket.

Ne oduzima puno vremena, olakšava odabir filmova te služi za spajanje s prijateljima filmofilima


Premda je Blanket idealna aplikacija za sve ljubitelje filmova svih dobnih skupina, od onih što filmove gledaju kako bi ubili dosadu pa do onih što strastveno prate što se zbiva u filmskoj industriji, osobito je primjeren za studente.


Ovako izgleda traženje frendova na aplikaciji... izvor: Blanket

"Gledanje filmova i serija oduvijek je bila razbibriga studenata i baš za njih je Blanket dobar jer ne oduzima previše vremena, olakšava odabir filmova, služi kao dodatna platforma za spajanje s prijateljima i poznanicima i pruža mogućnost dijeljenja svoje filmske preporuke sa svim ostalim članovima Blanket mreže. Kao student i veliki filmofil, mogu reći samo da se meni Blanket toliko svidio da sam se zaposlio kako bih mogao raditi na aplikaciji", kroz šalu kaže Matko.

...Kava ili predavanje? Student s FER-a osmislio aplikaciju za praćenje izostanaka s faksa...


...Za sve koji putuju vlakom: student FER-a napravio aplikaciju bolju i od HŽ-ove...


Premda je osnovna svrha Blanketa stvaranje moderne, umrežene zajednice ljubitelja filmova, većina korisnika izrazila je želju za implementacijom televizijskih serija u aplikaciju. Iako im je primarni cilj zadovoljiti potrebe filmofila, u Blanketu smatraju da bi se TV serije vrlo vjerojatno i u vrlo bliskoj budućnosti mogle naći na Blanketu.


Ekipa Blanketa na putu za team building... foto: Blanket

"Čitava filmska industrija prolazi kroz izvjesnu tranziciju – TV serije dobivaju na popularnosti i značaju unutar filmske industrije. Kroz serije moguće je ispričati kompleksnije priče, prikazati složenije likove i razviti veću vjernost publike spram serijalu, odnosno franšizi. Promatrajući primjere kao što su 'Game of Thrones', 'House of Cards' pa čak i novi 'Taboo', očito je da vrijednost produkcije TV serija raste, a polako i Hollywood (Kevin Spacey u 'House of Card's, Tom Hardy u 'Taboo') počinje uviđati vrijednost TV serija. Sve u svemu, otvoreni smo promjenama i voljeli bi vidjeti da se Blanket svojim obuhvatom širi s filmova na serije", tvrdi Matko.

Ako ste ljubitelj filmova ili tek želite razvlačiti s učenjem pred ispite pa tražite razbibrigu u vidu filma, vrijeme je da instalirate Blanket i potražite film koji će vas oduševiti.

Ivana Petrić
foto: Blanket/privatna arhiva


Blanketaplikacija za filmovefilmofililjubitelji filmovafilmKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se