Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Buduća profesorica: Studentica Tena je plus size model i nova zvijezda domaće modne scene

MojFaks | Nakon predavanja, 09.08.2018. Buduća profesorica: Studentica Tena je plus size model i nova zvijezda domaće modne scene

Plus size modeli već su nekoliko godina popularni u svijetu pa su tako manekenke poput Ashley Graham i Tess Holliday zavladale svjetskim modnim časopisima i pistama. U Hrvatskoj, najpoznatiji plus size model je Lucija Lugomer, no čini se da je konkurencije sve više. Jedna od novih 'zvijezda' domaće plus size mode je studentica Tena Horvat.

Najpoznatija plus size manekenka je Amerikanka Ashley Graham. Broj odjeće koju ona nosi jest 44 što ju između ostalog i svrstava u skupinu plus size. Plus size modeli nisu angažirani u kampanjama brendova čija je odjeća kreirana isključivo za "mršavice" pa su u javnosti te djevojke često percipirane kao "normalne", koje građom tijela ne odgovaraju tipičnom manekenskom tipu. Zbog toga su postale uzori za djevojke koje se nisu osjećale ugodno u svom tijelu jer imaju drukčiju građu tijela od manekenki s naslovnica modnih časopisa.

Studentica Tena kaže da joj je modeling novo zabavno iskustvo... foto: Iven Mastin

Kod nas je plus size "revoluciju" pokrenula Lucija Lugomer, ali ona nije jedina. Tena Horvat, studentica kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nova je zvijezda na domaćoj plus size sceni.

Tena bi u budućnosti voljela biti profesorica, a kaže da je u Hrvatskoj previše stereotipa prema plus size modelima


Kraj prošle godine bio je novi početak za Tenu jer je tada i krenula u modne vode. Zbog toga modeling za ovu studenticu predstavlja novo iskustvo baš kao i posao koji obavlja uz studij. U svijetu, otkriva nam Tena, ima više posla za plus size modele nego u Hrvatskoj. Ističe da kod nas još uvijek postoje stereotipi o plus size modelima.

Na svjetskom tržištu plus size modeli imaju više angažmana... foto: Iven Mastin

"Na domaćem tržištu situacija je malo drugačija i lošija što se tiče angažmana i posla, a isto tako razlika je i u brojevima kojima se kod nas smatra plus size modele u odnosu na inozemstvo. Previše je stereotipa oko toga kod nas te imam dojam da se dosta cura boji izraziti i pokušati poslati prijavu agencijama, a ovim putem ih pozivam da se ohrabre i to učine. S obzirom na to da sam nova u svemu ovome, nisam još toliko kompetentna i stručna da bih mogla točno procijeniti gdje počinje, a gdje završavaju plus size mjere pa to prepuštam ljudima koji su u tome stručni.", ispričala je Tena.

...Studentica Magda otkriva da modeling i faks idu zajedno, a 'mir u svijetu' i druge predrasude su i dalje prisutne...


Budući da je nova u poslu, još uvijek stigne uskladiti poslovne i fakultetske obaveze. Za sada se fotografirala za odjeću brenda NAF NAF kao i Cute kute. Svoje dane većinom provodi učeći, u teretani, na kavama, u izlascima s prijateljicama te s dečkom s kojim je u sretnoj vezi. U budućnosti se vidi u području koje studira jer je još od malih nogu htjela biti profesorica. Modeling smatra poslom koji joj dobro dođe za popuniti vlastiti budžet, a istovremeno joj je jako zabavan.

Tenina suradnja s brendom NAF NAF... foto: Iven Mastin


Foto: Iven Mastin

Upravo zato što je tek krenula putevima modelinga, vjerujemo da ćemo o Teni još puno čuti u budućnosti.

Ivana Petrić
foto: Iven Mastin


plus size modelmodelingmodelTena HorvatstudenticaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se