Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Student 'cinkao' kolege jer misli da su izvor zaraze: 'Prijavio sam ih nadležnima i sad su u izolaciji!"

MojFaks | Nakon predavanja, 03.03.2020.Student 'cinkao' kolege jer misli da su izvor zaraze: 'Prijavio sam ih nadležnima i sad su u izolaciji!

U Hrvatskoj je do danas 231 osoba testirana na koronavirus, a potvrđeno je devet slučajeva zaraze. Tijekom vikenda objavljeno je kako se jedan student nalazi u samoizolaciju u jednom od zagrebačkih studentskih domova, dok su se danas, prema pisanju medija, u istoj situaciji našla i dva Erasmus studenta Sveučilišta u Rijeci.

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za postupanje u odgojno-obrazovnim ustanovama, među kojima su i fakulteti i studentski domovi. Prema preporukama postoje tri kategorije studenata na koje treba obratiti pozornost, a riječ je o studentima koji dolaze iz zaraženih područja, studentima koji su bili u kontaktu s oboljelima te studentima koji imaju simptome bolesti.

...NOVI POTEZ! Sveučilište otkazalo sva predavanja: Ne rade knjižnice, čitaonice, studentima ograničen ulazak na kampus...


Češko Sveučilište Mendel u Brnu otišlo je i korak dalje u mjerama predostrožnosti. Po odluci rektorice, nastava je obustavljena, zatvorene su knjižnice i čitaonice te zabranjena sva masovna događanja i okupljanja na području Sveučilišta. 

...KORONA VIRUS donosi dodatne mjere opreza i za zagrebačke studente: SC alarmirao i šalje važnu obavijest...


I dok nadležne institucije, poduzimaju preventivne mjere, pojedini studenti očito nisu zadovoljni njihovim djelovanjem, te su se odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Na popularnoj stranici Ispovesti, jedan anonimni student podijelio je svoje iskustvo u vezi Erasmus studenata i aktualnog virusa.
 
"Na mom fakultetu nekoliko studenata se vratilo s Erasmusa iz virusom pogođenog područja. Nisu prošli nikakve kontrole na granici. Radi sigurnosti cijelog fakulteta i grada, prijavio sam ih nadležnima i stavljeni su u izolaciju. Osuđujte koliko želite, ali mislim da sam napravio pravu stvar. Ako su sami neodgovorni da se prijave liječniku, a ljude na granici nije briga, morao sam preuzeti stvar u svoje ruke", napisao je za Ispovesti ovaj student. Njegovo priznanje prikupilo je gotovo 4500 odobravajućih lajkova, dok je onih koji ga, barem u virtualnom svijetu osuđuju, bilo (samo?) 312.

...Učenici bez sapuna, a studenti?! U jeku epidemije, provjerili smo koji su fakulteti opskrbljeni, a na kojima nema sapuna ni papira! FOTO...


Redakcija portala MojFaks jučer je bila na terenu i razgovarala sa zagrebačkim studentima koji su se u većini slučajeva ipak opušteniji i dobronamjerni kad su kolege Erasmusovci u pitanju, kao i sam strah od zaraze. Tvrde da nemaju strah od koronavirusa, ali i da su pojačali mjere opreza – koje uključuju učestaliju primjenu higijenskih navika.

...'Ubit će te ako imaš 70 i još 5 stvari sa strane': Provjerili smo boje li se studenti korone i kako se od nje štite...


No, unatoč tome, čini se da je kod nekih studenata, prijavljivanje studenata za koje smatraju da potpadaju u jedno od tri kategorije, navedene u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, također jedna od mjera prevencije zaraze.

Biste li vi prijavili kolegu za kojega smatrate da je potencijalan izvor zaraze koronavirusom?

A.Z.
foto: leo2014 via Pixabay


studentikoronaviruspreventivne mjereoprezcinkanjeprijavaErasmus studentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se