Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Daske koje život znače: kazališne predstave koje morate pogledati u travnju

MojFaks | Nakon predavanja, 01.04.2016.Daske koje život znače: kazališne predstave koje morate pogledati u travnju

Nećemo odustati od nagovora na kulturu i kulturne sadržaje!

Provodeći istraživanje u sklopu kolegija 'Kvalitativna metodologija' na studiju sociologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta pozabavila sam se temom zainteresiranosti studenata grada Zagreba za sadržaje visoke kulture.

Iako se studenti i mladi općenito u široj javnosti često portretiraju kao razuzdani, nemarni, neodgovorni i uglavnom nezainteresirani za kulturna događanja i sadržaje, moje istraživanje pokazalo je da stvari baš i nisu takve kakvima se pokušavaju stereotipno prikazati.

Sudionici istraživanja iskreno su priznali da su često prelijeni da bi se potaknuli na posjećivanje kazališta, galerija i muzeja, svi su ipak svjesni da žive u gradu koji je prepun kulturnih sadržaja i događanja. Najbolje od svega jest dostupnost svih informacija: dovoljno je otvoriti svoj profil na društvenim mrežama i lako ćete pronaći sve što vas zanima, a i više od toga.

Ako pak niste tip koji će o predstavama razmišljati na ovaj način i tražiti preporuke u medijima, onda ćete sigurno ovdje pronaći nešto za sebe! Donosimo vam 5 kazališnih ideja koje će zadovoljiti svakoga: klasičare, zaigrane, tajnovite, ozbiljne ili one koji proživljavaju krizu identiteta i odrastanja.

Tri sestre – Gradsko dramsko kazalište Gavellafoto: Gavella.hr


Jedan od razloga zašto volim Gavellu jesu njena uprizorenja velikih književnih klasika. Tko ne voli čitati, a kino mu je dosadilo, brzo u kazalište!

Ova nagrađivana predstava pokušala je oživjeti Čehovljevu dramu i njegove glavne junakinje. Drama prikazuje život tri sestre – Olge, Maše i Irine koje nakon očeve smrti padaju pod kontrolu svog brata i njegove zle žene. Oni ih uskoro tjeraju iz kuće a djevojke jedini spas nalaze u Moskvi o kojoj oduvijek sanjaju. U Moskvi, prepuštene same sebi, djevojke moraju odrasti hvatajući se u koštac sa nadolazećim životnim problemima i razočarenjima.

Osim ove super predstave, 31. ožujka u atriju su započeli 2. Dani Ogranka mladih HDDU pa imate prilike pogledati i uživati u radovima mladih snaga.


foto: Facebook@Gavella

Vanja i Sonja i Maša i Picko – Zagrebačko gradsko kazalište Komedijafoto: komedija.hr

Možda se još ne moramo suočavati s tim problemom, no starenje je danas sigurno jedna od tabu tema. Tako se i likovi ove komedije suočavaju s problemom starenja u eri društvenih mreža i naširoko poznatih, a i prakticiranih, selfieja!

Zapravo, za većinu likova ove priče starenje je sasvim normalna stvar u kojoj zapravo i uživaju, no mirne obiteljske vode brata Vanje i sestre Sonje u malenom mjestu pokraj jezera, uzburka njihova sestra Maša. Ona kao  glumica izblijedjele slave vraća se kući muškarcem puno mlađim od nje, a kako se ona suočava sa svojim godinama i u kojem smjeru će se kretati obiteljski odnosi pogledajte sami!

Disco svinje – Teatar EXITfoto: teatarexit.hr

Predstava Disco svinje u režiji Matka Raguža nastala je na predlošku istoimenog djela irskog dramatičara Enda Walsha. Ovaj nagrađivani dramatičar i scenarist mogao bi vam biti poznatiji po mjuziklu "Once" u kojem je na newyorškom West Endu glumila Zrinka Cvitešić.

Priča je bazirana na dvoje najboljih prijatelja koji su s vremenom stekli nadimke Svinja i Praščica. Ovo dvoje mladih koji su odrastali u lošim obiteljskim uvjetima odvojili su se od svijeta izmislivši svoj. U konačnici, postaju surovi i agresivni prema okolini jer smatraju da je to najbolja obrana od sveg lošeg u svijetu. Vrhunac njihovog odrastanja je odlazak u disko gdje se njihovo prijateljstvo raspada jer Praščica pronalazi dečka.

OSim odlične teme, još jedan od razloga zašto biste trebali poduprijeti ovu predstavu jest taj da glavne likove, Praščicu i Svinju, igraju mladi glumci koji studiraju na Akademiji dramskih umjetnosti ili su 'friško' diplomirali: tandemi Elizabeta Brodić i Karlo Mrkša i Ivana Gulin i Matija Čigir.

Sluškinje – Teatar &TD
Kao pravi studenti, ne smijemo zaobići kazalište Studentskog centra u Zagrebu - &TD. Ova predstava Saše Božića inspirirana je dramom francuskog dramatičara J. Geneta.

Kao što i sam naslov govori, predstava propituje krug dominacije i potčinjenosti kroz glavne protagonistice djela – Claire i Solange. Bit je u igranju nametnutih uloga i hrabrosti koja je potrebna da se iz njih izađe. U konačnici sluškinje se emancipiraju te napuštaju mehanizam služenja. Sustav služenja time se urušava.

Tajna povijest kazališta – Hrvatsko narodno kazalištefoto: hnk.hr

Znaš li da jednom mjesečno možeš posjetiti i pronjuškati HNK po svim mjestima inače zatvorenima za publiku i javnost?

Posebno osmišljeni obilasci predstavljaju vam skrivenu stranu kazališta: hodnici, podzemni prolazi, carski salon i svečane lože, garderobe, baletne dvorane, radionice i pozornica... Ovo su samo su neka od mjesta koja ćeš vidjeti u jednom takvom obilasku, začinjenom pričama iz kazališne povijesti, starim tajnama i sjećanjima, ali i iskustvima voditelja.

Više o cijenama, grupama i vodičima provjerite ovdje, a ako vas umjesto tajne povijesti zanimaju predstave, provjerite što u travnju igra u HNK ovdje.

Stoga iskoristite svoje studentske popuste i posjetite barem jedan dio bogate kulturne ponude koju naš glavni grad nudi. Malo "kulturnog uzdizanja" nikad ne škodi.

Uživajte!

Emanuela Međan
foto: Pixabay/Pixlr


kulturakazališteGavellaKomedija&TDExitHNKpredstaveKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se