Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nema dovoljno perilica, ali dogovoriš kavu za 2 minute: Evo zašto većina studenata ipak bira život u domu

MojFaks | Nakon predavanja, 07.05.2018.Nema dovoljno perilica, ali dogovoriš kavu za 2 minute: Evo zašto većina studenata ipak bira život u domu

Svaka medalja ima dvije strane pa tako i život u domu, odnosno stanu. Svaki student će izabrati ono što mu bolje odgovara, a razlozi za to su različiti. Neki će se odlučiti za dom jer im je ta opcija jeftinija te im je draže da su neprestano okruženi ljudima dok je drugima glavna opcija stan zbog udobnosti i privatnosti.

Mnogi se studenti uglavnom odlučuju za dom jer je jeftiniji od stana pa su onda i spremni biti dio domskog života i svega što on nosi – manjak privatnosti, ali prilike za druženje i razvijanje odnosa s drugim sustanarima. Neki će reći da se "pravo studiranje" iskusi tek kada se kroči nogom u dom, ali nisu svi mladi za tu opciju.


Život u studentskom domu privlači brojne studente... foto: M.Trbuščić/arhiva MojFaks

Drugi više preferiraju stan jer ne žele dijeliti perilicu rublja s najmanje 50 ljudi te im više odgovara privatnost. Upravo na temu biraju li radije život u domu ili u stanu govorili su studenti iz Dalmacije koji su otišli na studij u Zagreb. Njihove odgovore saznao je portal Dalmacija News.

Leo: "Način života u domu mi nije privlačan"
S obzirom na kriterije za dodjelu mjesta u studentskim domovima, ne mogu dobiti dom. No, svakako mi je život u stanu odličan jer imam svoju slobodu jer imam svoju sobu i mogu raditi što me volja. Mislim da ništa ne propuštam zato što ne živim u studentskom domu jer nisam tip osobe koji se vidi u takvom životu. Sobe u domovima su mi previše skučene. Dom je naravno jeftinija opcija, ali i stan u kojem živim je povoljan. Općenito način života u domu mi uopće nije privlačan.


Lucija: "Dogovori za kavu u domu traju dvije minute"
Mislim da je jedina prednost života u stanu komotnost i veća privatnost nego u domu. Ali kada sam živjela u stanu, cimerica i ja smo dijelile sobu s bračnim krevetom. Tako da ne mogu reći da je neka velika razlika u odnosu na dom. Dom ima puno više prednosti, počevši od novca, a i što se čišćenja tiče, moram voditi brigu samo o svom dijelu sobe s obzirom na to da je za sanitarni čvor na katu zadužena čistačica. Svi su spremni na druženje i dogovori za kavu traju otprilike dvije minute. U učionici u domu mi je čak i bolja koncentracija za učenje jer bi u stanu uvijek pronašla način da nešto drugo radim.


Kate: "Mladi bi trebali iskusiti život u studentskom domu"
Najveći minus životu u stanu mi je bilo to što je menza bila dosta udaljena jer nisam fan kuhanja. Imala sam svoj mir, ali nisam osoba koja pretjerano voli taj mir, tako da mi je više bilo neugodno samoj nego što sam uživala. Kada sam napokon došla u dom brzo sam se skompala s curama s kata. Doduše, cimerica mi nije bila bajna tako da bih često bila nostalgična za životom u stanu. Dom zaista ima svoje prednosti. Od stalnih druženja i nekih događanja, blizine menze i slično. Smatram da bi ipak svi mladi trebali iskusiti život u studentskom domu, ako su u mogućnosti, baš zbog te stavke socijalizacije. Naravno ako ne naiđeš na normalnog cimera/icu neće ti biti divno krasno, ali i suživot s kompromisima je svakako dobra vježba za život.


Andrea: "Mana domovima je što nedostaju perilice za rublje"
Mislim da je dom skoro pa savršen za studentski život. Jedina mana je što ne postoje perilice rublja na svakom katu ili barem u svakom paviljonu. U domu si okružen prijateljima i uvijek netko želi piti, na kavu ili van, makar bila nedjelja popodne. U stanu si izoliran dosta i treba ti puno vise vremena da se nađeš sa svima i dogovoriš za kave i slično. Ovisno gdje živiš i menza je daleko, pa sam morala često kuhati sto znači i veće troškove. Naravno, režije za stan su također puno veće, dok za dom dajem 475 kuna mjesečno i mirna sam. Sve u svemu, dom ima puno više dobrih strana.


Paula: "Bitno mi je da imam svoj mir"
Mijenjala sam nekoliko stanova, ali najvažnije mi je a imam svoj mir i vlastiti wc. Ako se želim družiti uvijek mogu pozvati ekipu, a kad trebam učiti nitko mi ne smeta. Dobar stan je veoma teško naći. No, nemam ništa protiv života u domu. Kada bi po kriterijima ostvarila pravo na mjesto u domu, svakako bih otišla. Prvo zbog novca, jer je puno jeftinije, a nemam ni problem s dijeljenjem sobe, a ni buka.

Ako je suditi po ovdje odabranim ispitanicima, čini se da većina studenata ipak vrlo rado bira dom, unatoč njegovim nedostacima, a neki idu čak i tako daleko da preporučuju ovo iskustvo stanovanja svim drugim kolegama.

Cijeli članak o preferencijama studenata možete pročitati ovdje.

...Kako izgleda tvoja studentska gajba? Zavirili smo u sobe zagrebačkih studenata...


...Visoke cijene, prljav prostor i dosadne gazdarice: Studenti u Osijeku vode borbu s pronalaskom stana...


...Niste dobili dom, a stan je preskup? Ove kreativne kuće, privatni domovi i hosteli rado će vas primiti...


Ivana Petrić
izvor: Dalmacija news
foto: privatna arhiva/arhiva MojFaks/Njuškalo/Pixlr


život u domuživot u stanustudentski domstudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se