Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najmlađi kandidat na izborima! 18-godišnjak u političkoj areni: Ulazi u bitku zbog neprofesionalnog odnosa ministrice prema maturantima

MojFaks | Nakon predavanja, 17.06.2020.Najmlađi kandidat na izborima! 18-godišnjak u političkoj areni: Ulazi u bitku zbog neprofesionalnog odnosa ministrice prema maturantima

Ovi dani puni su obaveza naročito za maturante koji polažu prvi veliki ispit u životu – državnu maturu. Ima i onih koji su osim te obaveze odlučili preuzeti još jednu.

Maturant Ivan Slavica je 18-godišnji Šibenčanin i kandidat lijeve političke grupacije "Možemo" u 9. izbornoj jedinici, na parlamentarnim izborima koji će se održati 5. srpnja. Koliko je zasad poznato, Ivan je najmlađi kandidat na svim stranačkim listama. 

"Kad bi nekim slučajem osvojio mandat u Saboru, iako sam dovoljno realan da znam da je to samo teoretski moguće,  prepustio bi ga nekom od kolega s liste. Jer, otvoreno govoreći, u mojom godinama bio bi to prevelik zalogaj, moje vrijeme tek dolazi. To ne znači da neću učiniti sve što je u skladu s mojim mentalnim i fizičkim kapacitetima da uvjerim makar svoju, i generacije koje su mi bliske, da mi 'Možemo' i da hoćemo, da naša obećanja nisu prazne priče, niti mamac za lakovjerne. I naravno, da nam daju svoj glas", govori na početku intervju za TRIS portal, više nego ambiciozni maturant Ivan.

A kako ide polaganje mature i kandidatura, ovaj maturant podijelio je u nastvaku razgovara. 

Ivan je odlučio prihvatiti poziv Nove ljevice, koja je dio koalicije Možemo, da bude njihov kandidat na parlamentarnim izborima, a matura i kandidatura zasigurno ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena. Ovaj maturant kada ne bi učio za maturu, učio je za političku kandidaturu. Pripremao se za kampanju, savladavao tehnike javnog komuniciranja i nastojao prevladati strah od javnog nastupa te biti prava potpora kolegama na listi. 


...Snimka mlade Zagrepčanke hit na internetu: Smatra da je politika lopovluk i zaposlila bi se kod Bandića!...


Sa obzirom na to da u Hrvatskoj još uvijek vlada mali odaziv najmlađih glasača, pomalo iznenađuje ovako rani politički angažman 18-godišnjeg Šibenčanina. Kako u intervju govori, sve je započelo njegovim ranim interesom za povijest. 

"Mogao bih reći da me povijest zaokuplja od 4.- 5. razreda osnovne škole, i već tada je za mene to bilo puno više od školskog predmeta. A onda sam 2015., sa samo 14 godina, otišao na Festival alternative i ljevice (Fališ) u Šibeniku na kojem su, uz ostale, gostovali povjesničari Hrvoje Klasić i Sejo Sexon. Bio sam fasciniran. Naravno, došao sam na Fališ i 2016., pa 2017. kada sam upoznao i članicu Nove ljevice, aktivistkinju Radu Borić i od tada smo, sve do danas, u kontaktu. Tako se i dogodilo da me, baš Nova Ljevica i Rada Borić pozovu da im se pridružim na izborima i kandidiram u matičnoj 9. izbornoj jedinici. Nisam prihvatio 'na prvu'. Razmišljao sam što će to za mene značiti, mogu li ja to, ima li to smisla, a onda je na moju odluku presudno utjecao nevjerojatno nekorektan, neprofesionalan odnos Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno ministrice Blaženke Divjak, prema maturantima. Jedan dan su nam govorili jedno, drugi dan nešto sasvim drugo, čas ne moramo pisati izborne predmete, a onda ipak moramo, i sve to skupa je bilo tako ponižavajuće i tako frustrirajuće, da sam iz nekog bunta, nekog unutarnjeg otpora prema takvom kaotičnom sustavu, odlučio angažirati se i dati i svoj izravni doprinos u ovim izborima”, govori ovaj maturant. 

...Čak 87% studenata izaći će na izbore! Evo koga će i zašto podržati...


Problemi oko mature s kojima su se susreli ovogodišnji maturanti, za Ivana su bili jedan od okidača za ulazak u politiku. 

"Drugi razlog je sveprisutna korupcija u hrvatskom društvu i jalov, anemičan odgovor oporbe, posebno SDP-a na tu pošast koja razara društvo.  U Šibensko-kninskoj županiji imamo trenutno dvije velike afere - bespravnu vilu s bazenom na vodičkom otoku Zmajanu gdje nije dozvoljena nikakva gradnja, i aferu vjetrenjače na kninskom području, kojoj je u epicentru Josipa Rimac, bivša kninska gradonačelnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave. A iz te županije gotovo da nema reakcije", govori ovaj mladi političar.

Ovaj najmlađi kandidat smatra da se u politici napokon treba okrenuti budućnosti i pokušati je učiniti boljom i prosperitetnijom u odnosu na prošlost koja i danas radi podijele u društvu. 

"Tri ključne programske točke koalicije Možemo, koje s njima dijelim, su zeleno gospodarstvo, prehrambena samodostatnost i pravedan Zakon o radu koji će u fokusu imati radnika i poštovanje njegovih prava, umjesto radničke eksploatacije u korist profita poslodavaca. I kako vidite, platforma Možemo nije okrenuta prošlosti, nego boljoj budućnosti, i to je ono što me k njima privuklo", govori Ivan.

Kada su u pitanju današnji mladi, Ivan smatra da materijalno dominira duhovnim među današnjom omladinom. Što se tiče planova nakon mature i izbora, Slavica planira upisati Pravni fakultet u Zagrebu i baviti se aktivizmom. 

"Htio sam upisati povijest, ali sam shvatio da to znači biti profesor, predavač u školi, a to me baš ne privlači. Pravo mi, međutim, omogućava ući u srž koruptivnog sustava koji me kao mladog čovjeka frustrira i želim aktivno ući u koštac s tim problemom", govori u intervju za TRIS, Ivan Slavica.

Intervju u potpunosti pročitajte ovdje

A.Z.
foto: Twitter@Ivan Slavica


Ivan Slavicaparlamentarni izborinajmlađi kandidatizborna listaMožemoKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se