Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Upisni komplet za fakultet odsad obuhvaća i pokaz? Kolege iz Sarajeva prisiljeni kupovati godišnju kartu

MojFaks | Nakon predavanja, 10.08.2017.Upisni komplet za fakultet odsad obuhvaća i pokaz? Kolege iz Sarajeva prisiljeni kupovati godišnju kartu

Među studentima se digla prava buna nakon 'načelnog dogovora' ministra za promet Kantona Sarajevo s predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu. Naime, ovaj dogovor donio je studentima obavezu zbog koje negoduju, a to je obavezna kupnja karti za javni prijevoz prilikom upisa na fakultet.

Između Ministra za promet KS Muje Fiše i predsjednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Merima Serdarevića postignut je načelni dogovor da će studenti prilikom upisa na fakultete kupovati studentske karte za javni gradski prijevoz, počevši od ljetnog semestra akademske 2017./2018. godine, piše Klix.ba.


Izvor: sarajevo-tourism.com

Serdarević je za Klix.ba pojasnio da je riječ o načelnom dogovoru, prema kojem će se plaćanje studentske karte za korištenje javnog gradskog prijevoza vršiti prilikom upisa na fakultete, a maksimalna cijena godišnjih karata za studente iznosit će oko 100 KM. Kada to preračunamo u kune, radi se o iznosu od 378,96 kuna.

...Nije moglo iskrenije: Zagrebački studenti otkrili zašto se masovno švercaju u tramvajima...


"Najvjerojatnije je da će veliki broj studenata koji koristi javni gradski prijevoz biti u obavezi kupiti studentsku kartu prilikom upisa na fakultete. Svi kojima to ne treba i koji to dokažu, bit će oslobođeni od kupovanja studentske karte. Neće biti nikakvih problema. Plaćanje 100 KM je maksimalna cijena, a možda će cijena biti 80 ili 90 KM", kazao je Serdarević za Klix.ba.

Naveo je da oni studenti koji imaju automobil na sebi, koji žive blizu fakulteta i koji idu na studentsku razmjenu neće biti obavezni kupovati studentsku kartu.

Studenti trenutno plaćaju 16 KM što je približno 61 kuna


Na pitanje znači li to da će studenti biti obavezni koristiti samo GRAS-ov javni gradski prijevoz, Serdarević je odgovorio da će studentska karta važiti u svim vozilima javnog gradskog prometa, a to podrazumijeva i GRAS i Centrotrans.

"Trenutno je 16 KM studentska mjesečna karta. To na godišnjem nivou iznosi 192 KM. Mi smo dogovorili sad to pojeftinjenje za 100 KM. Po novom dogovoru bi karta trebala koštati 7-8 KM mjesečno. Sporazumjeli smo se oko svega, osim oko ovog dijela koji tretira osobe koje su obavezne kupiti kartu", kazao je Serdarević za Klix.ba.


Izvor: epoha.ba

Iz Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta kazali su za Klix.ba da "ne žele plaćati propuste propalih kantonalnih političara i podobnih stranačkih menadžera javnih poduzeća".

Mnogi studenti negoduju


Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta u Sarajevu oštro se protivi predloženim izmjenama, sumnjajući čak u zakonsku opravdanost i normativnost predložene inicijative.

...'Daj dokumente ili ću ti skenirati osobnu': ZET-ovi kontrolori studentima prijete uređajem iz budućnosti...


...Moraš li doista pokazati osobnu iskaznicu? Razbijamo sve mitove vezane uz ovlasti kontrolora ZET-a...


"Prije nekoliko godina SPUS je zahtijevao od studenata da prilikom upisa na fakultet plaćaju 5 KM za pristupanje SPUS-u u svojstvu punopravnog člana. Senat je 2010. godine naložio kao obavezu fakultetima da se ta uplata vrši prilikom upisa na fakultet. To zakonski nije bilo dozvoljeno. Oni su po internom pravilniku UNSA-e zahtijevali da ti iznosi budu uplaćeni prilikom upisa po principu: pokušajmo, pa što bude. Treba postaviti pitanje što je SPUS učinio da studenti zadrže svoje dostojanstvo unutar svojih fakulteta dok im se godinama srozavao studentski standard. Trenutno pokušavaju 'spasiti' taj standard tako što tjeraju studente da dodatno plaćaju, što je groteskno u toj mjeri da je prosto nezamislivo da to može izaći iz studentskih usta. Međutim, ako znamo da to izlazi iz usta produžene ruke vlasti, onda je to u potpunosti logično", zaključio je predsjednik Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta u Sarajevu Suad Beganović.


Zgrada Filozofskog fakulteta u Sarajevu... izvor: slobodnaevropa.org

Istaknuo je da trenutna zamjenica predsjednika SPUS-a Rijana Jusufbegović s Filozofskog fakulteta, nije izabrana na tom fakultetu da predstavlja studente u SPUS-u.

Karta javnog prijevoza za izvanredne studente u Sarajevu košta 33 KM, a u Hrvatskoj samo u ZET-u izvanredni imaju pravo na pretplatnu kartu


Merim Serdarević ističe da su se, također, uspjeli izboriti za izvanredne studente, koji sada plaćaju kartu 33 KM mjesečno. U kunama, to je iznos od 125 kuna. U Hrvatskoj, s druge strane, pravo na pretplatnu kartu javnog prijevoza nemaju izvanredni studenti, barem ne u svim sveučilišnim gradovima.

...Novosti iz ZET-a: Pretplatna karta i za izvanredne studente – provjerite od kojeg datuma...


...Neki očito mogu: Evo kako i izvanredni studenti mogu izvaditi studentski pokaz...


No, u Zagrebu je nešto drugačija situacija jer je od svibnja ove godine ZET uveo opciju pretplatnih karata za izvanredne studente. Riječ je o pretplatnoj karti kojom nezaposleni izvanredni studenti mogu kupovati mjesečni kupon prema važećem Cjeniku za studente (što je mjesečni iznos od 100 kuna).

Pravo na studentsku pretplatnu kartu u tekućoj akademskoj godini, izvanredni studenti ostvaruju temeljem:


Izvor: vijesti.hr

- evidencije informacijskog sustava akademskih kartica – ISAK, u tekućoj akademskoj godini, pravo na studentsku pretplatnu kartu ostvaraju temeljem statusa utvrđenog uvidom u navedeni sustav, te nisu u obvezi podnositi prethodno navedeni Zahtjev;

- Zahtjeva za izdavanje studentske pretplatne karte, kojeg ovjerava nadležno visoko učilište na kojem studiraju, s obveznom naznakom "IZVANREDNI STUDENT";

- potvrde Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, prema mjestu prebivališta, kojom se potvrđuje da prema evidenciji osiguranika Zavoda, ima pravo na obvezno zdravstveno osiguranje kao nezaposlena osoba, i

- uvida u osobnu iskaznicu podnositelja Zahtjeva.


Osim u Zagrebu, u drugim gradovima izvanredni studenti nemaju pravo na studentski prijevoz.

Karta jest jeftinija, no je li uvjetovanje ustavno i unutar zakona?


Kada se sve zbroji i oduzme, sarajevski studenti bi prema "načelnom dogovoru" trebali plaćati godišnju kartu od 100 KM što je iznos od približno 379 kuna što je maksimalna cijena, barem kako kaže Serdarević. Mjesečni pokaz od 16 KM (iznos od približno 61 kuna) što znači da već u šest mjeseci vožnje javnim prijevozom plate 366 kuna, odnosno 96 KM.

U Hrvatskoj primjerice zagrebački redovni studenti ZET-ovu mjesečnu kartu plaćaju 100 kuna, a ako uzmu kartu koja objedinjuje i ZET-ov i HŽ-ov prijevoz tada se radi o iznosu od 200 kuna. U Osijeku, studenti putuju GPP-om te imaju mjesečnu kartu naziva "Butra" koju plaćaju 120 kuna mjesečno za prvu zonu te 130 kuna za drugu.


U Osijeku studenti mjesečno "Butru" plaćaju 120 kuna za prvu zonu... izvor: osijek031

No je li pravedno odrediti da studenti pri upisu na fakultet kupuju godišnju kartu za javni prijevoz pitanje je za raspravu. Sudeći po komentarima na bosanskim portalima vidi se da ljudi i studenti negoduju. Neki od komentara tako kažu da bi trebali pojačati kontrole karata u autobusima i ljudima davati kazne, a ne "legalno reketariti studente prisilom na kupovinu godišnje karte prilikom upisa na fakultet"."Pa ovi nisu normalni?! Zapošljavaju rodbinu, a imaju manjak vozača. Sada će tjerati studente da im rješavaju probleme likvidnosti kroz obaveznu kupovinu karata koje im ne trebaju. Što sa studentima koji imaju bicikl ili vole šetati do fakulteta, a nisu tipični lijeni Sarajlija pa im ni tri tramvajske nije dugačka relacija", stoji u jednom od komentara. No, važno je još jednom istaknuti da postoje i kriteriji po kojima bi studenti trebali kupovati karte jer onima koji žive u blizini fakulteta ili im nije potreban prijevoz to ne bi bilo obavezno.

Prvu vijest o najavi ovog studentskog plaćanja pročitajte ovdje, a negodovanje studenata s Filozofskog fakulteta u Sarajevu ovdje.

* Tekst preuzet s portala Klix.ba prilagođen je objavi na portalu MojFaks.

Ivana Petrić
izvor: Klix.ba
foto: Shutterstock


SarajevoUniverzitet u Sarajevujavni prijevozkartaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se