Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jedni 'ganjaju' karijeru, drugi se boje bolesti: Mladi otkrili zašto se puno manje seksaju nego što su to činili njihovi 'starci'

MojFaks | Nakon predavanja, 21.11.2018.Jedni 'ganjaju' karijeru, drugi se boje bolesti: Mladi otkrili zašto se puno manje seksaju nego što su to činili njihovi 'starci'

Možda je teško povjerovati, ali u 21. stoljeću, kada seks prodaje apsolutno sve te nas seksualni sadržaji bombardiraju na svakom uglu, mladi se sve manje seksaju. Oni 'akciju' prakticiraju manje nego što su to činili njihovi roditelji pa su otkrili i razloge zašto je to tako.

Magazin Atlantic objavio je još prošle godine podatke da je postotak srednjoškolaca koji su imali seks pao s 54 posto (1991.) na 40 posto (2017.), izvještava srpsko izdanje VICEA. U članku piše da mladi u ranim dvadesetima dva i pol puta više apstiniraju od seksa nego što su to činili pripadnici generacije X u svojim dvadesetim godinama, i da su mladi odrasli ljudi na putu da imaju manje seksualnih partnera i od generacije X i od Baby boomera. Istraživanje je provela profesorica psihologije Jean M. Twenge sa Sveučilišta u San Diegu.

Izvor: Pexels

U članku se navodi da solo seks, suviše bržni roditelji i nedostatak društvenih vještina doprinose našem opadanju želje za međusobnim "trljanjem". Ali što s lijekovima koji smanjuju libido, depresijom, iscrpljenošću i sigurnošću? Portal VICE je pomislio da vrijedi otvoreno pitati studente i mlade općenito: zašto nemate seks?

Njihove izjave prenio je srpski VICE, a imena su naravno izmijenjena:

"U generaciji varanja, laganja i 'ghostanja', neću se seksati s nekim ako ga neću ponovno vidjeti ni čuti. Sklona sam tome da budem vrlo oprezna s ljudima i njihovim namjerama. Nije mi okej da nekome budem šema za ševu na brzaka"
Bella (21)

"Kada sam bio mlađi, često sam se seksao. Ali kada sam ušao u tridesete godine, a ekonomska situacija mi se nije promijenila, drugačije sam rasporedio svoje vrijeme. Malo me je sram što u tridesetim godinama nemam stabilnost, pa izbjegavam veze. Ne želim se 'zabavljati' s nekim dok još uvijek pokušavam da stati na svoje noge" John (33)


...Spustite rolete, podmažite krevete, pojačajte mjuzu: Domaći studenti ispričali kako se diskretno seksati u studentskom domu...


"Uzimam više različitih lijekova – antidepresive, stabilizatore raspoloženja i antipsihotike. Velika nuspojava ovakvih lijekova je smanjeni libido. Često prolazim kroz duge faze kada sam potpuno nezainteresirana za seks, do točke kada mi je muka i od same pomisli na njega. Ako čak slučajno i imam seks, nemoguće mi je da doživim orgazam s partnerom. Ako sam uporna, ponekad ga mogu doživjeti sama. Prije nego što sam prije tri godine počela piti te lijekove, imala sam zdrav, aktivan seksualni život i redovno sam doživljavala orgazme. Još jedna česta nuspojava je da se ne mogu 'navlažiti', ili pak ostanem vlažna, i zbog toga mi je seks fizički neudoban. Zbog toga mi je također i nelagodno, i bivši seksualni partneri su mislili da nešto ne rade kako treba. To žešće frustrira. Nedostatak seksualnog poriva je bio veliki faktor u raspadu moje dvije posljednje veze. Moj život je bio u neredu prije nego što sam počela s liječenjem, i sada sam u mnogo boljem stanju. Popratne posljedice mojih lijekova ponekad mogu biti frustrirajuće, ali generalno gledano, vrijedno je toga. Mentalna stabilnost mi je draža od poriva za seksom" Emma (28)

Izvor: Unsplash

"Nisam bila pretjerano seksualno aktivna kao tinejdžerica i mlada žena, zbog intenzivnog straha od trudnoće i spolno prenosivih bolesti. Sada je moja žena aseksualna, imamo otvoren brak, ali ja sam izbirljiva po pitanju seksualnih partnera. Često mislim na seks i imam visok libido kada nađem odgovarajućeg partnera, ali pored moje izbirljivosti i društvene tjeskobe, ne izlazim često. Kada tome dodamo 40 radnih sati tjedno, budem suviše umorna, i radije ću samo 'chillati' sa svojom ženom" Diana (27)

...Mladost-ludost? Baš i ne! Istraživanje pokazalo da mladi sve manje uživaju u seksu...


"Za mene je trenutno prioritet srediti svoj život. Obično nemam strpljenja za ćaskanje, i stvarno nemam vremena za bilo kakvu 'briju' s djevojkom, ako nije u pitanju posvećena veza. Tako da se to jednostavno ne događa. Manje nego ikada sam zainteresiran da nađem nekoga. Izgradnja karijere mi je mnogo veći prioritet, a jedine veze u koje ulažem energiju su sjajna prijateljstva – to vrijedi toliko mnogo više nego seks za jednu noć. Možda su današnji mladi mnogo više obuzeti time da ne ostanu 'švorc'" Keiver (25)


...Djevac i nakon faksa: Mladić koji je tek diplomirao otkrio zašto je još uvijek nevin...


"Mladi se danas rijetko seksaju jer moraju raditi puno sati za manje love i to na nesigurnim poslovima. Nemamo vremena tražiti partnera za seks niti smo u glavi toliko 'zbrojeni' za to, a kada slučajno i dođe do seksa, ne uživamo dovoljno u njemu koliko bi trebali. Neoliberalizam je loš za naš libido" Tim (24)

Izvor: Unsplash

Originalni članak i razloge mladih za apstinenciju pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Vice.rs/Vice.com
foto: Pexels


seksmladiapstinencijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se