Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Jeftinije joj je studirati ovdje: Zambijka studira programsko inženjerstvo u Zagrebu

MojFaks | Nakon predavanja, 25.09.2017.Jeftinije joj je studirati ovdje: Zambijka studira programsko inženjerstvo u Zagrebu

Uvijek je fascinantno vidjeti da se studenti iz dalekih zemalja odlučuju na studij u Hrvatskoj, a takva studentica je upravo Dorothy Lesely Phiri iz Zambije. Nakon što ju je sestra pozvala u Hrvatsku, ona se odlučila za studij u Lijepoj našoj te planira jednog dana po završetku studija otvoriti tvrtku u Zambiji.

Dorothy je sestra pozvala da dođe vidjeti svoje nećake i zemlju u kojoj živi - Hrvatsku. Dorothy je iz Zambije, a više od ičega željela je studirati. Shvatila je da su cijene kvalitetnih studija u Hrvatskoj puno niže od cijena studija istog ranga u Zambiji, pa nije previše dvojila. Odlučila je kako će upravo u Hrvatskoj započeti svoj akademski put, piše 100posto.hr.


Izvor: Pixabay

Pomagala je sestri s čuvanjem djece, a veliku sreću vidi upravo u tome da smještaj nije morala plaćati, već joj ga je osigurala sestra. Prije nego što joj je studiranje programskog inženjerstva uopće palo na pamet, Dorothy je mislila kako je to suviše teško i da to nikad neće uspjeti završiti. Ipak, nešto joj je govorilo da je to pravi studij za nju i kako će sve biti lakše postepeno, donosi 100posto.hr.

Smatra da je njezino znanje potrebno Zambiji


Iako su joj do kraja preddiplomskog studija na Visokom učilištu Algebra preostali polaganje završnog ispita i predaja završnog rada, Dorothy već ima posao u struci. Točnije, dobila ga je još na kraju druge godine studija, zahvaljujući radu i trudu koji je uložila u svoje obrazovanje i svoju budućnost.


Dorothy dok programira... izvor: YouTube

Cilj joj je u budućnosti otvoriti vlastitu tvrtku i to u svojoj domovini Zambiji. Misli kako će ondje njezina stečena znanja biti iznimno korisna za razvoj različitih softvera, koji su njezinoj zemlji itekako potrebni. Iako ima jasan plan, Dorothy si dopušta ponekad sanjati i nešto više.

"Isprva sam željela studirati pravo, no zbog jezika i ostalog sam odlučila studirati programsko inženjerstvo. Sve je izgledalo jako teško, no kad sam skužila neke stvari, odmah je postalo lagano. Moj posao iz snova je raditi za NASA-u. Želim raditi na razvoju umjetne inteligencije", kazala je Dorothy.

...'Programerka' s Filozofskog: 'U Hrvatskoj djevojke trebaju podršku obitelji ako žele upisati FER'...


...Posao s povlasticama: Domaći softveraši otkrili zašto je dobro studirati računarstvo i informatiku...


Na Visokom učilištu Algebra kani upisati i diplomski studij programskog inženjerstva, koji će joj biti još bolja odskočna daska za nove uspjehe na tržištu rada. Prema svemu sudeći, Hrvatska nije "za baciti" u očima stranaca jer ovdje mogu dobiti jeftinije, ali kvalitetno obrazovanje. Barem na privatnim učilištima.

Video i članak o Dorothy možete pronaći ovdje.

Ivana Petrić
izvor: 100posto.hr
foto:


Dorothyprogramsko inženjerstvoAlgebraNASAKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se