Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pronađi 'cimija' po mjeri! Stranica mladog Zadranina olakšat će vam potragu za savršenim cimerom

MojFaks | Nakon predavanja, 18.10.2017.Pronađi 'cimija' po mjeri! Stranica mladog Zadranina olakšat će vam potragu za savršenim cimerom

Potraga za stanom u vrijeme studentskih (ali i drugih) dana je prava tlaka, a još kada morate pronaći i cimera ta tlaka polako prijeđe u muku. To znaju svi koji su barem jednom morali naći drugu osobu za suživot koju ne poznaju otprije no sada je toj patnji kraj jer tu je nova stranica koja će vam pomoći da se uspješno 'ucimerite'.

Stranicu za pronalazak cimera u Hrvatskoj pokrenuo je 29-godišnji Zadranin Jakša Bašić. Vođen vlastitim iskustvom traženja stana nakon "cimerovanja" u Zagrebu tijekom pohađanja Tehničkog Veleučilišta te povratka u Zadar pa ponovno u Zagreb, odlučio je drugima olakšati potragu za cimerom kako ne bi prošli isto kroz što je i sam prošao. Na diplomski studij vratio se u Zagreb na Visoku školu za informacije i tehnologije i tad shvatio koliko je teško, osim pronaći idealan stan, naći dobrog cimera.


Nakon povratka na diplomski u Zagreb, Jakša je ponovno morao naći cimere... izvor: privatna arhiva

Dobar stan, pristupačna cijena te odgovarajući cimeri vrlo su bitni za život studenata pa se Jakši tako i rodila ideja za stranicu cimer.hr. Kako kaže, na ideju je došao prije par godina. Trebalo mu je malo vremena da razradi što uopće želi napraviti i kako napraviti pa je tu bilo raznih pokušaja s različitim tehnologijama, mnogih odustajanja i ponovnih početaka.

Registrirani studenti stavljaju svoje oglase, a potencijalni cimeri ih kontaktiraju


Jakša je cimer.hr napravio sam, a zamislio ju je kao stranicu namijenjenu studentima kako bi što lakše pronašli nekoga s kim bi podijelili smještaj. U odabiru smještaja mogu izabrati cimera koji već imaju stan i stanodavce koji nude svoj smještaj studentima. Smještaj ne mora nužno biti stan, može biti i soba u studentskom domu, priča nam Jakša.

...Kad ti je cimer miš: Mladi ispričali što su najgore doživjeli u studentskom smještaju...


Tvrdi da je proces postavljanja oglasa vrlo jednostavan te je podijeljen u šest kategorija. To je kategorija smještaja (tip smještaja, o koliko soba je riječ...), lokacije (gdje se smještaj nalazi na karti), datuma (otkada je smještaj slobodan i koliko košta), fotografije, tekstualnog opisa smještaja i odabira traženog cimera. Za objavljivanje smještaja korisnik mora biti registriran i ima pravo na objavu jednog smještaja. S druge strane, Jakša kaže da korisnici koji traže stan s cimerom mogu saznati više informacija o cimeru i stanu u kojem bi živjeli.


Izvor: cimer.hr

"Reakcije korisnika su pozitivne, mnogi su spomenuli da je stranica trebala ranije zaživjeti, ali što je tu je - radio sam kad sam stigao. Trenutno nema puno aktivnih oglasa jer počela akademska godina, ali broj registriranih korisnika konstantno raste. U prva dva tjedna lansiranja stranice imam siguran podatak da je jedan od mojih poznanika našao cimera preko stranice. Da se baš iznenadio koliko ga je studenata kontaktiralo i uspješno našao cimera. Trenutno stranica funkcionira tako da registrirani korisnik ostavi oglas i zainteresirani ga kontaktiraju. U budućoj fazi razvoja, sustav će sam predlagati potencijalne kandidate i stanove na osnovu naših kriterija", ispričao nam je mladić.

...Studenti odlučili: Ovo je prihvatljiva cijena najma stana za studentski džep - sve skuplje od toga bojkotiraju...


Budući da se u moru dobrih ljudi uvijek nađe neki "kukolj", pitali smo Jakšu hoće li u budućnosti na cimer.hr biti neki sustav ocjenjivanja osoba kako se studenti ne bi zeznuli pa završili u stanu s nekim neizdrživim cimerom. On nam je rekao da su korisnici registrirani preko Facebooka u neku ruku provjereni, ali da će definitivno u daljnjoj fazi biti dodatne provjere korisnika da ne bi bilo neugodnih iskustava kao i ocjene cimera.

Jakšina stranica je odlična vijest, ali i alat za studente koji su u potrazi za cimerom jer će ih to najlakše odvesti do budućih sustanara.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


cimer.hrcimerstancimeriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se