Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kako rani gubitak nevinosti utječe na društveni život mladih?

MojFaks | Nakon predavanja, 28.12.2015.Kako rani gubitak nevinosti utječe na društveni život mladih?

Kad je seks u pitanju, djevojke se često kažnjavaju zbog upuštanja u spolne odnose dok se mladiće potiče na to i čestita im se. Prema nedavno provedenom istraživanju, ovi dvostruki standardi započinju još u tinejdžerskoj dobi.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo tisuću djece i tinejdžera u dobi od 11 do 16 godina, a rezultati su pokazali da djevojke koje rano izgube nevinost izgube i prijatelje, a dečki koji rano postanu seksualno aktivni steknu dodatne prijatelje.

Upravo suprotno vrijedi za ljubakanje: djevojke koje su se ljubakale, ali ne i seksale s dečkima bile su popularnije i imale su više prijatelja od vršnjaka koji se nisu seksali.

Nakon ispunjavanja anketa u kojima su morali navesti jesu li seksualno aktivni te nominirati sedam najboljih prijatelja iz razreda, kao i broj prijatelja koje imaju van škole, znanstvenici su otkrili da broj prijatelja prije i poslije početka prakticiranja seksa varira. Naime, djevojke su imale 45% manje prijatelja nakon što su počele prakticirati seks, a dečki su imali čak 88% više prijatelja.

"Primijetili smo snažne dvostruke standarde kad je seks u pitanju", izjavio je za Business Insider Derek Kreager - znanstvenik koji je proveo istraživanje i sociolog na Sveučilištu Pennsylvania State. "Po ovom dvostrukom standardu, žene se kažnjava ako prerano počnu prakticirati seks dok se muškarce na isto potiče i ohrabruje. Žene se nagrađuju za umjerenija ponašanja kao što su ljubakanje dok se na muškarce koji 'idu polako' gleda s neodobravanjem i porugom", kaže Kreager.

Što se studenata tiče, provedena su brojna istraživanja i među njima kako bi se otkrilo na koji način ova skupina percipira seksualno aktivne muškarce, a kako žene. Studenti su uglavnom puno otvoreniji prema ideji seksualno aktivnog života i manje su skloni osuđivati osobu samo na temelju njegove/njege seksualne aktivnosti, tvrdi Kreager.

Tome je potpuno suprotan stav koji zauzimamo kad se tek otvaramo ideji seksa i postajemo spolno aktivni (prijelaz iz života u kojem ne prakticiramo seksu prema dijelu života kad to počinjemo činiti) kad smo puno skloniji osuđivati druge na temelju stvari i postupaka koje čak niti ne razumijemo dovoljno.

L.B./izvor: Business Insider
foto: Freeimages


seksprijateljiistraživanjeDerek KreagernevinostmaloljetniciKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se