Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Koristile su toalet papir za 'one' dane: Studentica potrošila svoj novac na higijenske uloške za siromašne djevojke

MojFaks | Nakon predavanja, 24.04.2019. Koristile su toalet papir za 'one' dane: Studentica potrošila svoj novac na higijenske uloške za siromašne djevojke

Svaki mjesec djevojke troše novce na higijenske potrepštine kada nastupe 'oni' dani. Ulošci, tamponi ili menstrualne čašice, proizvodi su koje žene koriste kada je riječ o menstruaciji te oni ne koštaju malo. Baš zato je jedna studentica odlučila vlastitim novcem za studiranje siromašnim ženama osigurati higijenske proizvode za 'one dane u mjesecu' jer su to tada koristile toalet papir.

Jeste li ikada čuli za izraz "menstrualno siromaštvo"? Upravo se protiv tog problema bori 22-godišnja engleska studentica Daisy Wakefield iz Bristola te pokušava osvijestiti javnost o toj temi. Menstrualno siromaštvo odnosi se na problem dostupnosti i kupovine higijenskih uložaka, tampona itd. za siromašne žene koje si ih ne mogu priuštiti.

View this post on Instagram

I have had a lot of people contact me offering to donate money/sanitary products for my campaign, which I am extremely grateful for. However, I have had a long think and as much as I would love to continue supplying free sanitary products for UWE students, it is still a short-term solution for a long-term problem. @uwebristol NEED to now take initiative and recognise from the response this campaign has got that people are in need and @uwebristol students would be eternally grateful for their support. Also the sad reality is I will no longer be a UWE student after July, so I won’t even be able to supply them even if I wanted to. Therefore, I am urgently asking everyone to work together to get @uwebristol to step up ASAP by contacting/calling/emailing/tagging them until they show signs of preventing period poverty. Also if you feel inspired please contact your University/workplace/local MP and ask what they are doing to help prevent period poverty (for a lot of people just opening up the conversation can really make positive change). Additionally, there are some amazing charities out there preventing period poverty such as; @bloodygoodperiod, @everymonthmcr, @nomoretaboo, @theredboxprojectuk, @freedom4girls and many more who would all be extremely grateful for your generosity. Thank you all once again, I am so so grateful for all your support 💛

A post shared by Daisy Wakefield (@daisy_wakefield) onStudentica naglašava problem kroz svoje crteže koje objavljuje na Instagramu, a da ne bi sve ostalo samo na papiru, Daisy je i poduzela konkretne korake. Prvo je svoje sveučilište izvijestila o problemu pa se nakon toga bacila na posao i izradila 40 kutija s higijenskim proizvoda u kojima je i brošura koja govori o menstrualnom siromaštvu. Kako Daisy kaže, jedna od 10 žena u Velikoj Britaniji si ne može priuštiti higijenske proizvode tijekom menstruacije.

...Djevojke ih trebaju, a skupi su: Sveučilište osiguralo besplatne tampone i uloške za svoje studentice...


"Sveučilište mora voditi brigu o studentima i moraju prepoznati da je velik problem kada siromašne studentice izostaju s predavanja za vrijeme mjesečnice jer si jednostavno ne mogu priuštiti tampone i uloške. To je i odgovornost sveučilišta.", kazala je studentica.

...Dosta je bacanja iskorištenih uložaka: Studentice Sara i Mia osmislile 'Period' – proizvod koji će djevojkama olakšati 'one' dane...


Naime, 137 700 djevojaka u Velikoj Britaniji nije išlo u školu ili je izostalo s predavanja na fakultetu zbog menstrualnog siromaštva, a njih čak 40 posto poseže za toaletnim papirom kada nastupi menstruacija. Sveučilište je reagiralo na problem koji je Daisy istaknula. Naglašavaju da im je drago što se govori o tom problemu te da još uvijek ne dijele higijenske potrepštine na kampusu. Istaknuli su da će se sastati sa studentima kako bi vidjeli postoji li potreba za tim uopće.
Dok sveučilište ne poduzme konkretne korake, za sada sve ostaje na Daisy koja je svoj novac za školovanje potrošila na izradu kutija s tamponima i ulošcima za siromašne djevojke i studentice. Svaka čast Daisy!

Ivana Petrić
foto: Instagram@daisy_wakefield


menstruacijaulošcioni danistudenticaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se