Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Menze na udaru studenata s Ekonomije: Probavaju i fotkaju hranu da vi lakše odlučite gdje ćete jesti

MojFaks | Nakon predavanja, 25.04.2017.Menze na udaru studenata s Ekonomije: Probavaju i fotkaju hranu da vi lakše odlučite gdje ćete jesti

'Food bloganje' se u posljednjih nekoliko godina razvilo u pravi biznis, a stručnjaci s gastronomskog područja postaju sve cjenjeniji. S pisanjem i recenziranjem hrane iz zagrebačkih menzi krenuli su i dečki sa zagrebačkog Ekonomskog faksa, a osim što tako informiraju studente, dobro se zezaju.

Pet mladića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu bacilo se u food bloganje u sklopu kolegija Internetski marketing, a njihov projekt zove se Menzanje. Ovaj gastro tim čine studenti Ernest Troha, Luka Zeljko, Ivan Vukičević, Karlo Balenović i Vanja Uzelac te nastoje da je svaka recenzija hrane iz menze prožeta satirom i zezancijom.

"S Menzanjem smo krenuli u sklopu projekta Internetski marketing u kojem je bio 'social media challenge' za što smo trebali osmisliti ideju za neki blog ili video blog. Odlučili smo se za gastro temu jer svi imamo slične interese u vezi toga. Počeli smo s radom prije više od mjesec dana, početkom ožujka, a na 'food' bloganje gledamo više satirično te naše recenzije ne treba uzimati s profesionalne strane. Profesor Vatroslav Škare rekao nam je da hrani iz menze pristupimo kao hrani iz restorana te da ju detaljno analiziramo pa čak da ponekad i pretjerujemo", otkrivaju dečki.


Izvor: Menzanje

Budući da u menzu ne mogu uvijek ići zajedno, raspodijelili su rad pa je dosad svatko od njih napisao dvije recenzije na blogu.

Kada obiđu sve menze u Zagrebu krenut će i na druge gradove


Svakome od njih je najdraža druga zagrebačka menza pa dok Ivan preferira menzu u SC-u, Karlo često ide u menzu na Cvjetnom jer živi u blizini, Luki i Ernestu se najviše sviđa menza u sklopu Građevinskog fakulteta. Ta menza je povezana s restoranom što znači da gosti restorana ustvari jedu hranu iz menze koja je prema njihovim riječima, na visokom nivou.

...Studentica razvila i ispekla krumpirušu u domu i oduševila kolege...


...Donosimo najdetaljniji meni iz novootvorene slaste: Evo koliko ćete platiti deserte na Cvjetnom...


"Nakon što obiđemo zagrebačke menze bacit ćemo se na ostale gradove. Primjerice, ja sam iz Križevaca i rado bih napravio osvrt na jedinu menzu ondje", kaže Ernest.


U njihovom timu je i Vanja koji nažalost nije mogao doći u menzu... foto: MojFaks

U hrani još uvijek nisu našli 'neželjene goste'


Kažu da otkako su krenuli s bloganjem, zalutale goste u hrani (poput kukaca) još uvijek nisu pronašli, no prije su znali nalaziti različite "dodatke" hrani poput dlaka. Ernest se prisjetio da je njegov prijatelj jednom prilikom pronašao šaraf u jelu. Kroz šalu kažu da priželjkuju kukce ili nešto slično u hrani jer bi to bio veliki plus za blog i review.


Odabir menze počiva na želji njihovih pratitelja na Facebooku gdje oni mogu glasati u kojoj menzi žele čitati recenziju.

S njihovim recenzijama mogu se poistovjetiti 'stariji' studenti, a brucoši mogu odmah saznati kakva je koja menza


Kako bi bili što više vjerodostojni, dečki prilikom ručka u menzi redovito vode glasovne ili klasične bilješke. Drže da kvaliteta hrane u menzi nije toliko ni bitna jer "svi znaju da ondje neće naletjeti na gastronomske delicije" pa su zato na tu foru i htjeli napraviti nešto smiješno.

...Student se zaljubio u ovaj umak iz SC-a: 'Nijedan mu nije ni blizu'...


...KVIZ: Saznaj koja si hrana iz menze...


"Preko našeg bloga se brucoši koji dolaze u Zagreb mogu odmah upoznati s menzama i studentskom prehranom te vidjeti iz prve ruke gdje se što nudi. Za nas 'iskusne' koji smo prošli sve menze, to je čista zabava. 'Stariji' studenti se s tim mogu poistovjetiti i složiti se s nekim stvarima poput one: 'da baš u toj menzi ćeš dobiti ćevape s kuhanim povrćem' i slično", rekao je Ivan.


Jedan od uvoda na blogu Menzanje... izvor: menzanje.weebly.com/

Ivan tvrdi da voli kuhati te mu je djed prije držao riblji restoran, Luka voli gledati gastro emisije i "pametovati o hrani", ali nitko od momaka nema direktnu vezu s gastronomijom. U šali kažu da im studenti uopće ne moraju vjerovati, ali da je u globalu sve napisano istina, iznesena kroz satiru.

Ako su vas zainteresirale ove ukusne recenzije iz menzi, Menzanje možete pratiti direktno na blogu ili na Facebook stranici.

Ivana Petrić
foto: MojFaks


Menzanjefood blogbloganjehranamenzemenzahrana iz menzeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se