Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Misliš da znaš za koga ćeš GLASATI? Genijalni studenti iz okolice Zadra osmislili TEST koji otkriva koja je politička stranka zbilja za tebe

MojFaks | Nakon predavanja, 02.07.2020.Misliš da znaš za koga ćeš GLASATI? Genijalni studenti iz okolice Zadra osmislili TEST koji otkriva koja je politička stranka zbilja za tebe

...a njihovu analizu pobjednika i gubitnika izbora trebali bi pročitati svi politički analitičari!

Izbori se bliže i, kao i svake godine, javno mnijenje građana je podjeljeno. U političkoj arena mnogo je aktera pa ne čudi što je velik broj prosječnih građana nedovoljno informiran i nesiguran u svoje političko opredjeljenje. Ako i vi još uvijek dvojite, test trojice studenata mogao bi biti pravo riješenje!


...Najmlađi kandidat na izborima! 18-godišnjak u političkoj areni: Ulazi u bitku zbog neprofesionalnog odnosa ministrice prema maturantima...


Tri 23-ogodišnja studenta iz okolice Zadra osmislila su test političke orijentacije koji na temelju pitanja otkriva ljudima političke ideologije najbliže njihovim stavovima te stranke čiji su glasači najbliži njihovim uvjerenjima.


"Oduvijek smo imali interes za politiku…"


Josip Matak student je pete godine računarske znanosti na zagrebačkom FER-u, a u ovoj je priči bio zadužen za programerski dio posla. Hrvoje Fabijanić je odgovoran za grafički dizajn njihove stranice, a Ive Predovan, student treće godine preddiplomskog studija informatičkog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Splitu bio je zadužen za sastavljanje pitanja i ideologija unutar testa (politički dio priče). Osim toga brine i o marketingu cijelog projekta.


"Dobri smo prijatelji još od srednje škole, pohađali smo matematički smjer gimnazije Franje Petrića u Zadru. Oduvijek smo imali određeni interes za politiku te smo međusobno raspravljali o političkim pitanjima", kaže nam Ive.


Kako objašnjavaju za MojFaks, na internetu su pronašli popriličan broj američkih političkih kvizova, ali su shvatili da to istih u Hrvatskoj ima malo, kao i da su mnogo skromniji što se opsega pitanja tiče. "Zbog malog broja političkih testova (pogotovo onih s većim brojem pitanja) odlučili smo napraviti vlastiti, čisto iz hobija i bez cilja zarade", otkrivaju nam.


...Top studentski posao! Traže se glasači za predstojeće parlamentarne izbore: 300 eura, blagoslov popa i pokaz da se izvučete na faksu...


Motivirala ih je činjenica da se mnogi u Hrvatskoj identificiraju kao ljevičari, desničari ili centristi, ali rijetko tko zna koja je njegova/njena specifična ideološka orijentacija. "Primjerice, unutar same desnice postoje mnogi pravci poput demokršćanstva, konzervativizma, desnog libertarijanstva i td. Odlučili smo pomoći korisnicima (prvenstveno mladima) da se educiraju o političkoj filozofiji te ih motivirati na daljnje istraživanje kako bi mogli koherentno izraziti svoje političke stavove", pojašnjavaju ova tri zanimljiva studenta.


Test će vam pokazati za koga će glasati vaši istomišljenici


U rezultatima testa korisniku prikazuju stranke za koje planira glasati najviše njegovih istomišljenika, no, kako napominju, svakome ipak savjetuju da prije izlaska na izbore prouči program svake.


"Neki rezultati su bili očekivani, dok su neki bili potpuno iznenađujući. Primjerice, s obzirom da je korisnička baza testa mahom mlađa populacija, korisnici svjetonazorski više naginju liberalizmu, dok nas je iznenadilo favoriziranje državne intervencije u gospodarstvu", kaže nam Ive u pokušaju da nam kratko sažme rezultate testa kojega je, u prva 24 sata od podizanja websitea, ispunilo 2000 ljudi. Ponosno su što su reakcije na njihov test mahom pozitivne.


Što se tiče predviđanja rezultata izbora, u tome su poprilično složni. Uz pojašnjenje da je teško predvidjeti točan rezultat zbog nemogućnosti prognoziranja izlaznosti uslijed korone, ipak su se okušali i to toliko stručno i iscrpno da bi im svaki politički analitičar mogao pozavidjeti na ekspozeu.


Ljevica kao relativni pobjednik, ali Vladu ipak slaže desnica…


Kako tvrde, postoji dobra šansa da će izlaznost starijih birača biti niža nego inače te bi u tom slučaju HDZ i Restart koalicija postigli lošiji rezultat od očekivanog. "Ukoliko mladi izađu na izbore u većem postotku nego inače očekujemo dobar rezultat Mosta, koalicije Stranka s imenom i prezimenom/Fokus/Pametno i liste Možemo!", obrazlažu svoje viđenje dečki.


Očekuju da će Restart koalicija osvojiti najviše mandata (58-62) prvenstveno zbog toga što su oko sebe okupili sve stranke lijevog centra i umjerene ljevice. "Drugi po redu po broju osvojenih mandata bit će HDZ sa 50-54 osvojenih glasova", nastavljaju. "Zadržat će svoju glasačku mašineriju no izgubiti će dobar dio onih koji glasaju za HDZ iz ideologije, dosta takvih glasača je razočarano Plenkovićevom politikom koja je pogurala HDZ prema centru i u smjeru europejstva", kažu.


Smatraju da će većina takvih glasača u konačnici glasati za Domovinski pokret Miroslava Škore kojemu predviđaju 15-20 mandata. "Veliko iznenađenje izbora bi mogao biti Most, pogotovo ukoliko izlaznost mlađih glasača bude velika te njima predviđamo od 6 do 10 mandata", nastavljaju naši sugovornici.


Po njihovim predviđanjima, dva mandata bi mogla dobiti i koalicija Možemo! koja će privući lijeve glasače razočarane politikom SDP-a koju više doživljavaju kao liberalnu nego ljevičarsku. "Predviđamo im prelazak praga u I. i VIII. izbornoj jedinici", kažu.


...SKANDAL NA EKONOMIJI: Profesor, ujedno i nositelj jedne liste na izborima, prijavljen za blud nad studenticom u kabinetu...


Koaliciji Stranke s imenom i prezimenom, Fokusa i Pametnog predviđaju od 0 do 2 mandata, ovisno o izlaznosti, bit će na rubu prelaska izbornog praga u mnogim jedinicama.


Bruna Esih, Vilibor sinčić i Ivan Pernar padaju u zaborav…


"Koalicija Dosta pljačke mogla bi biti veliki gubitnik izbora, jedini mandat kojeg im predviđamo je u IX. izbornoj jedinici u kojoj će mandat osvojiti primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina (koji je na listi kao neovisni kandidat)", smatraju dečki. Kako oni to vide, ovi izbori bi mogli izbaciti Živi zid iz političkog života Hrvatske.


"Bruna Esih i NHR (koji na izbore izlaze u sklopu Desne Lige) mogli bi biti najveći gubitnici ovih izbora zahvaljujući u najmanju ruku čudnim pokušajima proboja u medije putem kontroverznih izjava zato sumnjamo da će biti i blizu ulaska u Sabor", pojašnjavaju.


Dakle, ako bismo rezimirali, ovi studenti zaljubljeni u politiku smatraju da će ljevica izaći kao relativni pobjednik izbora. Unatoč tome, smatraju da će desnica formirati Vladu: HDZ-u će se najvjerojatnije pridružiti Domovinski pokret (DP) u cijelosti ili u slučaju da DP odbije koaliciju, HDZ će nagovoriti neke članove DP-a da im se pridruže u Vladi.


"HDZ može očekivati i potporu dijaspore kao i većine predstavnika nacionalnih manjina. Restart koalicija ima male šanse za preuzimanje vlasti, jedina opcija im je nadati se da će imati dovoljan broj mandata koji će im omogućiti da uz koaliciju s Možemo! i manjincima formiraju Vladu (kada bi Možemo! i svi manjinci bili spremni podržati Restart koaliciju to bi značilo da Restart koalicija mora osvojiti bar 66 mandata)", kalkuliraju.


"Postoji i treća opcija u kojoj DP odbija podržati HDZ, poučeni primjerom Mosta. Tada bi bila sastavljena tehnička vlada i išlo bi se na nove izbore tijekom ove godine, no smatramo da ta opcija nije vjerojatna", kazuju nam Ive, Josip i Hrvoje za kraj.


Ukratko, po ovoj prognozi, Most se etabilira kao čvrsta, umjereno konzervativna stranka, Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić i Bruna Esih padaju u zaborav, a HDZ sklapa vladu u koaliciji s DP-om i manjincima.


L.B./foto: privatna arhiva


test političke orijentacijestudenti i politikaparlamentarni izbori 2020.analizarezultatipredviđanjeIve PredovanHrvoje FabijanićJosip MatakKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se