Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Mjesec dana do ljetnog ispitnog roka: trikovi za najuspješnije učenje

MojFaks | Nakon predavanja, 17.05.2016.Mjesec dana do ljetnog ispitnog roka: trikovi za najuspješnije učenje

Brzo ili organizirano i isplanirano učenje - pitanje je sad?

Kada se spremate za neki ispit na fakultetu, obično je jedan od problema kako što bolje i brže naučiti sve iz knjiga ili skripti.

Uvijek će postojati strah da sve nećete stići i da ćete, s obzirom na to da ste 'pehist', dobiti upravo onaj dio skripte koji niste stigli ni pogledati. Kako biste izbjegli takve situacije obratiti pozornost na nekoliko savjeta koje vam donosimo, a koji će vam pomoći da vrže i uspješnije učite.

Učenje napamet kao kratkotrajno rješenje


Ponekad se dogodi da učimo samo za taj ispit, bez da razmišljamo da bi nam to znanje moglo i poslije zatrebati. Zato nam se događa učenje 'napamet' koje je u većini slučajeva kratkoročno.

...'Burn out' sindrom: znakovi da učiš previše...


Koliko ste samo puta čuli da je najbitnije organizirati si proces učenja kako bi ono bilo učinkovito? To ne znači požurivati učenje, pamtiti samo one najzahtjevnije riječi, nego učiti s razumijevanjem – čime se razvija mozak. Pomoći vam može i međusobna komunikacija s ljudima i grupno učenje, ali samo ako ste taj tip. Čak i ako ne možete učiti drugačije osim kada ste sami u svojoj sobi ili kući, pokušajte surađivati s kolegama.

Zadajte si cilj


Prije svega pokušajte podcrtavati one najbitnije dijelove skripte. To znači da ćete pozornost obratiti na najbitnije aspekte teksta, a time ćete zapamtiti i vama najvažnije informacije. Drugi način je pisanje bilješki, koje uglavnom dolazi u obzir ako imate dovoljno vremena do sljedećeg ispitnog roka. Bilježnica i olovka biti će dovoljni za pisanje najvažnijih izraza koje morate naučiti.

Kako bi učenje bilo što učinkovitije, pokušajte poslušati savjete Martine Kozić, studentice Pravnog fakulteta, koja kaže kako bi bilo bolje da ne učite sve u jednom ili dva dana, nego rasporedite na njih nekoliko."Kao prvo najbitnije je odrediti što i koliko imaš za naučiti. Napisati sadržaj, podijeliti cjeline gradiva i rasporediti po danima koliko ćeš toga naučiti. Super je osjećaj kad ostvariš to što si si zadao/zadala, odnosno kad doista i naučiš cjelinu koju si sam sebi odredio/odredila taj dan. Ja, osobno, prije svakog učenja prvo organiziram i pospremim prostoriju u kojoj ću učiti, a kad naučim zadanu cjelinu, rasporedim si još obaveza i hobija za taj dan, jer je nemoguće cijeli dan  samo učiti. Držim se onoga - što više spavaš, to ti se više spava, ali i što više imaš obaveza, to si bolje organiziraš dan", tvrdi Martina.

Motvacija za učenje je najbitnija


Osim zdrave prehrane, ključ boljeg pamćenja naučenog je motivacija za onim što učiš, a ukoliko je ona u manjoj količini, Kozić kaže kako se ipak možete na neke načine zainteresirati.

...Pravilna ishrana prije ispita: Uz ove savjete poboljšajte pamćenje i spriječite bolesti...


"Učinkovitost studenata kod polaganja ispita može poboljšati zanimljivost gradiva koje sigurno i sam/sama možeš učiniti zanimljivim, makar ti se u početku učenja čini totalno dosadno, a onda su tu naravno i motivacija i koncentracija. Dakle, ako si dobro organiziraš učenje i ostvariš ono što si si zadao/zadala u početku, nemaš brige ni stresa. Sve je to jedan začarani krug - motivacija + koncentracija = učinkovitost, odnosno položen ispit", zaključuje Martina.

Osim toga, u obzir dolazi i mapa koja će sadržavati sve činjenice bitne za ispit, ali i za pisanje eseja ili seminara. Ovo je jedna od preglednijih rasporeda učenja, u odnosu na ručno pisanje bilješki. Pokušajte ono što trebate učiti 'pretočiti' u praksu, jer ćete tako možda i lakše razumjeti teoretski dio. Možda će vam se onda nek teze koje morate pamtiti činiti logičnijima.

...Pametan zapisuje: ovladaj umijećem pisanja bilješki...


Brainstormajte s kolegama


Iako je primjenjiv najviše u poslovnim krugovima, u učenju s kolegama se možete poslužiti i brainstormingom. Kada se okupite za učenje, dajte i slušajte ideje i odgovore na pojedina pitanja i bilježite ih. Međusobnom konverzacijom i razmjenom informacija ćete puno bolje i više naučiti, nego u osami svoje sobe.

Ako ste pak osoba koja uvijek postiže sve što želi i to na načine koje sama odabere, okrenite se organizaciji učenja u kojoj ćete sami odrediti vrijeme dokad morate naučiti i utvrditi sve potrebno za ispit. Ovo je dobar korak za budućnost, jer ćete tako i lakše ispunjavati ciljeve koje si postavite, bilo da su privatni ili poslovni.

Mnogi ljudi koriste slike kako bi si dočarali riječi iz tekstova. Slike bolje pamte, pa ako ste dio te kategorije, pokušajte, jer vizualno učenje također može puno pomoći i olakšati.

S novim tehnologijama dolaze i nove metode učenja, na vama je da odaberete onu koja vam je najbolja i najučinkovitija.

Jasna Ožanić
foto: Shutterstock


učenjeorganizacija učenjaispitni rokovibrainstormingmotivacijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se