Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Mlada nada streljaštva: Studentica Ivana puškom 'barata' bolje nego šminkom

MojFaks | Nakon predavanja, 29.12.2017.Mlada nada streljaštva: Studentica Ivana puškom 'barata' bolje nego šminkom

Pucanje i metci svakodnevica su za Koprivničanku Ivanu Babić, ujedno studenticu menadžmenta turizma i sporta u Čakovcu. Ova 21-godišnjakinja želi predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama u disciplini streljaštva, a osim toga, želja joj je i završiti fakultet te se nastaviti baviti ovim sportom.

Ime joj je Ivana Babić, a ako poželi, lako te skine na 10, 20, 50 ili 100 metara. Puškom. Zračnom. I metkom u njoj. 21-godišnjakinja iz Koprivnice, osvajačica mnogih odličja i sudionica Olimpijade mladih danas studira u Čakovcu. Ovim olimpijskim sportom planira se baviti još jako, jako dugo, piše epodravina. Ivana prepričava za epodravinu da je prije mnogo godina išla sa susjedom trenirati u streljanu, a u jesen 2007. krenula je s treninzima.


Ivanina velika želja je otići na Olimpijske igre... izvor:epodravina/foto:Ivan Brkić

"Sjećam se da sam došla na trening kad su prestale vrućine, dobila sam pušku i odmah krenula s njom, a tu je bio moj trener Renato Kovačić kojeg sam odmah primijetila. On je jedna poveća osoba i podsjećao me na mafijaša pa me je bilo jako strah.", kazala je Ivana epodravini kroz smijeh prisjećajući se početaka.

Najdraži uspjeh Ivani je prvo mjesto na kvalifikacijama za Olimpijadu mladih u Moskvi 2014.


Ivana kaže da onaj tko želi, može pucati sve dok god želi, do duboke starosti, doslovno sve dok može stajati na nogama, odnosno sjediti ili ležati. Priupitana koje joj je najdraže osvojeno postolje, kao iz puške ispalila je da je to prvo mjesto na kvalifikacijama za Olimpijadu mladih u Moskvi 2014. godine koje ju je odvelo na Olimpijadu mladih u Kinu. Tamo je provela 29 dana zajedno s trenerom Kovačićem, a na kraju je osvojila peto mjesto. Mjesto u kojem su proveli 29 dana zove se Nanjing i broji sedam milijuna stanovnika.

...Ima li tko jači? Varaždinka Anja prva na rang listi Kineziološkog fakulteta u Zagrebu...


Proputovala je Ivana gotovo cijelu Europu putujući po natjecanjima. Bila je u Španjolskoj, Češkoj, Nizozemskoj, Danskoj, Srbiji, Rusiji, Njemačkoj, Crnoj Gori, Sloveniji, itd. Strijelci sezonu usmjeravaju prema subjektivno najbitnijem natjecanju sezone, a to je većinom Europsko prvenstvo. Sezona obično kreće u devetom mjesecu.

Ne ide na Europsko prvenstvo zbog kvara na puški, a raspon cijena za nove puške kreću se od 2800 eura do 3800 eura


Ivana nažalost ne ide na Europsko, a glavni razlog je bio kvar na puški. Dotična puška je bila već dotrajala, otkriva Ivana, i više je puta bila na servisu. Čvrsta je u naumu da ovu pušku više ne uzme u ruke. Novim puškama cijena je od 2800 do 3800 eura. Najmanje 20 tisuća kuna. Izgleda kako streljaštvo može biti poprilično skup sport. Pištolji su nešto jeftiniji, ali ne puno. Što se tiče metaka, tu je cijela filozofija, postoje kvalitetni za natjecanja i oni manje kvalitetni za treninge. I još pet podvrsta.


Izvor:epodravina/foto:Ivan Brkić

Olimpijada je nedosanjani san Ivane još od malih nogu. Želja jest ići u Tokio na Olimpijadu 2020. godine. Za to je potrebno ostvariti kvotu, a kvota se dijeli na većim natjecanjima poput Svjetskog i Europskog prvenstva. Manje je poznato da je streljaštvo jedan od prvih pet sportova održanim na prvim Olimpijskim igrama koje je organizirao Pierre de Coubertin, danas smatran utemeljiteljem modernih Olimpijskih igara. I sam Coubertin bavio se streljaštvom.

...Diže utege k'o od šale i planira na FER: Upoznajte djevojku kojoj se ne želite zamjeriti...


Ivana studira u Čakovcu menadžment turizma i sporta, treća je godina i kaže kako postoje lakši i zahtjevniji kolegiji, kao i svugdje. Streljaštvom se može baviti svatko, nisu potrebne neke predispozicije za bavljenje ovim sportom. Kao i u svakom sportu, potrebna su odricanja, Ivana navodi kako nerijetko nije izašla s prijateljima jer je imala natjecanje, ali joj nije žao. Danas ima naslov prvakinje Hrvatske u malom kalibru. Cilja Olimpijadu, a i završava fakultet što je za svaku pohvalu.

Cijeli članak o Ivani i sportu kojim se bavi pročitajte na linku.

Ivana Petrić
izvor: epodravina
foto: hrvatskareprezentacija.hr


streljaštvopuškaOlimpijske igresportKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se