Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Mogu li spavati jedan sat dnevno i preživjeti? 7 živčanih slomova koje doživi svaki student

MojFaks | Nakon predavanja, 29.03.2018.Mogu li spavati jedan sat dnevno i preživjeti? 7 živčanih slomova koje doživi svaki student

Nitko nije rekao da će biti lagano. Na faksu ne teku med i mlijeko. Ne uvijek.

Ako ste mislili da će studiranje biti bezbrižan period života u kojemu stječete znanje gotovo osmozom, a profesori i kolege su najbolji ikad i svi ste prijatelji i družite se i još za to dobivate petice u indeksu – prevarili ste se. Iako je studiranje i sve što podrazumijeva nezaboravno iskustvo koje će te formirati kao osobu, istina je da je jako stresno, dinamično, a ponekad i kaotično.

...Ne izlaziš van i gasiš TV? Ovo su najčešće greške koje većina studenata radi 24 sata prije ispita...


Nekim studentima studiranje će biti prva prilika da se odvoje od roditelja, prvi će put kuhati, prati rublje i biti prepušteni samima sebi. Uz žongliranje društvenog života, ocjena, a najčešće i honorarnih poslova kojima većina studenata 'krpa' budžet, ponekad su neizbježne situacije u kojima ćete se rasplakati, bacati knjige po sobi ili jednostavno doživjeti nešto nalik živčanom slomu.

Ovo su neki od najčešćih razloga zbog kojih ćete 'razbijati glavu'.

"Nemam prave prijatelje na faksu"


Ponekad će se dogoditi da zbog obaveza, zdravlja ili financijske situacije nećete moći izaći van s društvom ili će vam se u društvu činiti kao da se ne uklapate dovoljno dobro. Nije kraj svijeta! Činjenica je da nikada nećete upoznati toliko novih ljudi sa sličnim interesima kao tijekom studiranja. S nekima ćete se slagati, a s drugima ne. I to je u redu. Također nema potrebe na silu 'ganjati' iluziju ludog studentskog života iz američkih filmova. Ne, ne morate izaći baš svaki vikend (i srijedu i četvrtak) niti se odazvati na svaki kućni tulum. Nećete zbog toga završiti tužni i odbačeni od strane svojih kolega.

...Tko nije pao ispit taj kao da nije studirao: 7 znakova koji pokazuju da si 'pravi' student...


"Udebljao/la sam se kao prase"


via GIPHY


Sitni su noćni sati, a vi žvačete treću vrećicu smokija. Sa stola vas promatra omiljena čokoladica, a o zašećerenoj kavi da ne pričamo – konzumirate ju gotovo pa intravenozno. Kad se pokušate sjetiti što ste jeli taj dan zgrozite se: pizza iz pekare za doručak, tjestenina s malo vrhnja za ručak uz obavezno preskakanje večere. Točnije, odgađanje večere do 2-3 ujutro. Mnogo studenata natuče koji kilogram u procesu prilagođavanja na novi životni ritam, a ne pomaže niti subvencija na iksici i blizina menze. No, ovo je samo privremeno – ubrzo će vam organizam dati do znanja da je u njega potrebno unositi i nešto hranjivo.

"Nisam pojeo/a ništa pošteno već pola godine"


Točno toliko niste bili kod kuće na maminoj hrani za kojom već čajnički žudite. Prehrambene navike spomenute u prethodnoj točki dovode vas do ludila, a kad se sjetite delicija koje ste ostavili kod kuće i koje su sada razervirane samo za blagdane i eventualno koji vikend, počinjete plakati. Ili posegnete za novom čokoladicom.

...[VIDEO] Poslao završni rad minutu do ponoći: Napisao zadnje riječi u klubu, partijajući s frendovima...


"Pa kako opet nemam ni prebijene lipice na računu?!"


via GIPHY


Možda ste ovaj mjesec morali kopirati 10 knjiga ili vam se zaredao koji izlazak više. Možda je baš pet prijatelja imalo rođendan, a možda ste se odlučili počastiti finom večerom u nekom obližnjem restoranu. Nema veze. Problem krpanja kraja s krajem uobičajen je među studentskom populacijom stoga će vam biti bolje što se prije pomirite s tom činjenicom.

"Tko može preživjeti ovaj raspored?"


Da, stižu ispiti, rokovi za predaju seminara i to baš istovremeno s koncertima, rođendanima i festivalima koje biste željeli posjetiti. K tome bi još trebalo ubaciti i koji sat vježbanja da vam od sjedenja mišići ne atrofiraju, a gdje su povremeni poslići ili tu i tamo koji put kući da vidite roditelje. Ako se odlučite za učenje, muči vas činjenica da vam društveni život pati, a ako je obrnuto, patit će ocjene u indeksu što vam neće donijeti dodatne bodove kod roditelja, a niti kasnije prilikom prijava na više studije ili stipendije. Tko ovo može preživjeti? Tisuće studenata prije vas i tisuće poslije. Preživjet ćete i vi. Nitko nije rekao da će biti lako.

"Hmmmm, je li sat vremena sna dnevno dovoljan da preživim?"


via GIPHY


San? Što je to? Kao da se sjećate u nekoj izmaglici da ste se zadnji put dobro naspavali na dugim ljetnim praznicima nakon upisa na fakultet kad ste bezbrižno, nesvjesni svega što vas čeka, jedva čekali početak brucoške godine i uživali na nekoj plaži, sretni i zadovoljni što ste upisali studij prvog izbora. Spavat ćete u mirovini. Sada jednostavno nema vremena za to.

...[FOTO] Nekome boca viskija, nekome maramice za suze! Studenti nam pokazali kako im izgledaju radni stolovi tijekom rokova...


"Što je meni ovo trebalo?"


A mislili ste da ste sve isplanirali i da sve stvari imate pod kontrolom!
Velika greška! U nekom trenutku odabir studija čini vam se totalno promašenim, planovi za sve ljetne škole ili studentske razmjene pali su u vodu, izgubili ste kontakt sa starim prijateljima iz srednje, a roditelji vašu sobu polako, ali sigurno pretvaraju u nešto drugo. A zbog čega? Zbogo ovog kaosa u kojemu trenutno živite? Bez brige, nakon ovakvih egzistencijalnim propitivanja, može biti samo bolje. Najmračnije je prije svitanja. Kad napokon uzmete diplomu u svoje ruke, shvatit ćete da je vrijedilo svake suze, kapljice znoja, razbijene čaše, poderane knjige i crnog podočnjaka.

L.B./foto: Tumblr


živčani slomstudiranjestresobavezeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se