Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Na vama je da glasate: Ovih 8 događaja obilježilo je 2018. godinu u studentskom svijetu

MojFaks | Nakon predavanja, 28.12.2018.Na vama je da glasate: Ovih 8 događaja obilježilo je 2018. godinu u studentskom svijetu

Godina na izmaku vam je možda bila dobra, možda loša, ali jedno je sigurno – bila je vrlo uzbudljiva!

Za studente je 2018. godina bila vrlo uzbudljiva. Nastupile su razne promjene za studente i akademski svijet, a mi smo odlučili izdvojiti 8 događaja koje su obilježile prošlu godinu u studentskom svijetu. Na vama je da glasate za događaj koji je prema vašem mišljenju bio najveći:

#1 Donesen je Zakon o obavljanju studentskih poslova


Foto: MojFaks

Zakon o obavljanju studentskih poslova na snagu je stupio 8. studenog 2018. godine te za sobom donio brojne pozitivne promjene. K tome, zamijenio je godinama star i zastario pravilnik. Određena je minimalna satnica za studente, izvanrednima je dopušten rad preko student-servisa, nedjelje, blagdani i prekovremeni se plaćaju više itd.

#2 Nove menze


Izvor: sczg.unizg.hr

Zagrebački studenti konačno su dočekali otvorenje menze u NSK koju su godinama i priželjkivali. K tome, najavljena je i menza na Filozofskom fakultetu koja se treba otvoriti sljedeće godine. Spomenuta menza će usrećiti brojne studente koji pohađaju Filozofski i ondje provode dane.

#3 Patnje studenata iz Slavonskog Broda zbog menze


Facebook@Studentski zbor SFSB

Brodski studenti upozorili su javnost i poslali apel u vezi svoje, tada jedine menze. Zapravo, studenti još uvijek nisu dobili adekvatnu menzu, ali prizori iz spomenute menze su bili kao iz horor filma. Studenti su jeli sirove ćevape, u hrani su nalazili staklo te dobivali sendviče kojih bi se restoran trebao sramiti.

#4 Nezadovoljstvo studenata iz zagrebačkih domova zbog novog Pravilnika


foto: Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima Studentskog centra u Zagrebu

Početkom siječnja 2018. na snagu je stupio novi domski Pravilnik za studente iz zagrebačkih domova i odmah podigao prašinu. Naime, njime je određeno da studenti ne smiju imati televizor u sobama niti električno kuhalo, zabranjena su druženja u čajnoj kuhinji i slično što stanari doma smatraju apsurdnim. Zašto? Zato što su primjerice rešoi u čajnim kuhinjama nerijetko van funkcije, a nisu baš niti zadovoljni stanjem samih čajnih kuhinja.

#5 Bijes splitskih studenata jer su "izbačeni" iz doma zbog partijanera s Ultre


Izvor: Facebook@szst.unist.hr

Studenti iz Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu danima su tijekom ljeta upozoravali kako je velik problem što Studentski centar Split ne želi osigurati ljetni smještaj za studente u domu Bruno Bušić. Naglasili su da će mnogi studenti ostati bez krova nad glavom te su ogorčeni jer mjesta u domu ima za turiste, "Ultraše" i "rodijake", ali ne i za studente.

#6 Otvorio se studentski dom u Vukovaru


Izvor: Radio Borovo

Vukovarski dom "Leopold" ima 108 ležajeva, 50 dvokrevetnih i 8 jednokrevetnih soba opremljenih, uz ostalo, televizorima i mini-kuhinjama, informatičkim kabinetom, zajedničkim i uredskim prostorima, vešerajem, internetom te solarnom elektranom, prenosi Radio Borovo. Ove godine je po prvi put ikada otvoren studentski dom u Vukovaru.

#7 Došao je kraj oporezivanja stipendija


Foto: Darko Ba/MojFaks

Studenti su konačno u 2018. mogli odahnuti jer im se od sada stipendije više neće oporezivati. Zbog apsurdne zakonske odredbe roditelji odličnih studenata vraćali su njihove nagrade te su mnogi studenti odustali od studentske razmjene odnosno Erasmusa.

#8 Studentski centar konačno odlučio maknuti čučavce iz toaleta


Foto: Darko Ba/MojFaks

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak više je puta kroz godinu najavljivao micanje čučavaca iz wc-a SC-a što je iznimno razveselilo studente. To se još nije dogodilo, ali radovi su počeli.autor: MojFaks
foto: sczg.unizg.hr/Facebook@szst.unist.hr/MojFaks


nova godina2018. godinastudentski svijetglasanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se