Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Plaća za svoje grijehe! Najnovija crowdfunding kampanja: Student 'žica' novce za plaćanje ECTS-a

MojFaks | Nakon predavanja, 07.09.2020.Plaća za svoje grijehe! Najnovija crowdfunding kampanja: Student 'žica' novce za plaćanje ECTS-a

Nakon što je jedna djevojka odlučila napraviti crowdfunding kampanju kako bi kupila stan, na podvig online prikupljanja novca odlučio je se i jedan student. S malo drugačijim ciljem.

Naime, mlada 25-godišnjakinja Katarina Skrbin živi u unajmljenom stanu s troje cimera i dvije mačke, a putem platforme GoGetFunding nastoji skupiti 80.000 eura za stan u Zagrebu. Kako je rekla u razgovoru za Index.hr, fakultet je završila u roku, radila je kao studentica i sada radi – ali si svejedno ne može priuštiti stan osim ako se ne odluči na kredit koji će otplaćivati idućih 30 godina. Zbog toga je odlučila iskušati sreću sa crowdfunding kampanjom.

Ubrzo nakon nje, na  podvig online prikupljanja novca odlučio je se i jedan student. S malo drugačijim ciljem.
Na platformi GoGetFunding iskočila je i kampanja studenta Luke Habuša koji prikuplja novce za plaćanje ECTS-bodova.

...Čekaju se još samo odluke sveučilišta! Korak bliže do besplatne školarine ove jeseni: Provjerite imate li dovoljno ECTS bodova...


"Vidio sam kampanju gdje jedna djevojka pokušava skupiti novac za stan i to me navelo da napravim svoju vlastitu kampanju. Kako bi rekli doma - či bo bo, či na na (ako bude, bit će). Svaki student zna o čemu se ovdje radi. Došao je kraj akademske godine i treba se platiti za vlastite grijehe. Situacija je prilično dobra što se mene tiče. U najboljem slučaju plaćam 1500 kn za ectsiće. Ako vas je korona spriječila u akademskom napretku ili se nalazite u lošoj financijskoj situaciji slobodno mi se javite i sav višak od prihoda ću probati razdijeliti među što više studenata. Držite se i budite mi dobri", napisao je Luka i kolegama poželio sreću na jesenskim rokovima.

...Sadašnji sistem bodovanja može uskratiti mjesto izvrsnim studentima: Treba li Pravilnik o studentskim domovima ponovnu rekonstrukciju?...


Luka je link na kampanju objavio u grupi na Facebooku "Studentski dom Stjepan Radić – Sava", a objava je naišla na mnogo reakcija. I dok je nekolicina studenata pisala kako ih je Luka preduhitrio i da su oni imali sličnu ideju – nekima je  u posljednjih pet dana ovakvih kampanja dosta.

"Ajde ne jedite gov** i primite se posla. Imam i ja za platiti ECTS-e pa ne žicam preko Fejsa (...) nego odem odraditi smjenu od 8-9 sati. Najlakše je prositi i moliti za pare. Jeb*** vas 'kampanje' da vas jeb*** kampanje", bio je jedan od hejterskih komentara.

...Biste li kosili travu za dodatna 2 ECTS-a? Kako su studenti postali ludi za poslovima na koje ih ni tata ne bi natjerao...


Sudeći po trenutnom stanju, Luka je tek na 1% zacrtanoga cilja. Dosad je prikupio 22 eura, ali kampanja traje još 21 dan, što je otprilike do početka novog semestra. Možda ovaj student i uspije u svom naumu.

Ako želite donirati novce Luki, to možete učiniti ovdje.

A.Z.
foto: Shutterstock By alphaspirit/gogetfunding.com/lukahabus


studentiECTScrodfunding kampanjaprikupljanjenovacKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se