Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Najveći strahovi i tjeskobe koje muče studente na početku novog semestra

MojFaks | Nakon predavanja, 06.09.2016.Najveći strahovi i tjeskobe koje muče studente na početku novog semestra

Nakon ljeta, odmora, sunca i kupanja stiže nam povratak u stvarnost: svakodnevni odlasci na predavanja, seminari, studentski poslovi, kave, ispunjavanje papira za stipendije, vikend-posjete roditeljima, povremeno tulumarenje s ekipom...ali najviše od svega učenje, čitanje, pisanje, vježbanje, praktikumi...

Bez obzira jesi li brucoš koji tek kreće na fakultet ili apsolvent koji je već rpošao "sito i rešeto" što se studentskog života tiče, prvi dani novog semestra uvijek su stresni: novi profesori, novi kolegiji, nove predavaonice, materijali, raspored sjedenja u prostorijama, a ponekad čak i novi kolege.

Zbog toga je početak svakog semestra obilježen tremom, a kod strašljivijih i osjetljivijih kolega i strahovima i tjeskobama koje su sasvim uobičajene: je li zbilja novi predavač/ica strah i trepet odsjeka, hoćeš li upoznati nekoga od starijih kolega koji također slušaju taj kolegij, zašto ne razumiješ ništa na novom predavanju i kako to da za sljedeći tjedan već imate 3 poglavlja iz svakog kolegija za proučiti?

Sasvim je normalno da ti se glavom na početku nove akademske godine i svakog novog semestra vrte neke neugodnosi i strahovi po glavi. Evo i najčešćih!

* Jeste li ikada stali pred vrata predavaonice jer kasnite 2 minute, svi su već ušli, a vi provjeravate raspored jer negdje duboko u vama strahujete da ćete otvoriti vrata i unutra vidjeti nepoznata lica i profesora koji predaje neki sasvim drugi kolegij?


Slikovni rezultat za wrong door funny gif


Ako jeste – to je normalno. Dok ne uhvatite tjednu rutinu morat ćete se podsjećati kad ja i gdje točno koje predavanje zato je bolje na fakultet doći malo ranije, pronaći kolege s godine pa s njima samouvjereno ući u prostoriju... A sve da vam se i noćna mora ostvari – ne biste bili ni prvi ni posljednji koji ste pogriješili i zakucali na kriva vrata.

* Jednom kad ste ušli u prostoriju – gdje ćete sjesti?


Slikovni rezultat za eye contact, awkward, funny gif

foto: Pinterest

Nećete preblizu profesoru jer tamo sjede štreberi, ali ni u zadnji red da ne ispadne da se skrivate ili bojite. Još je gore ako je predavanje u ogromnoj predavaoni prepunoj kolega s raznih godina (kao što to zna biti na izbornim kolegijima) – žamor, buka, naizgled zakrčene klupe, ali i ekipe koje su se već formirale, a vi ste sami...

Sjedite gdje vam je ugodno – nakon 2-3 predavanja svatko će imati svoje mjesto, a prvotna nelagoda će nestati. Za one kojima je teško uspostavljati kontakt s drugim kolegama, savjetujemo da se opuste, podignu pogled s poda i prisjete se da su i drugi vjerojatno jednako izbezumljeni i prestrašeni.

* 'Ukratko se predstavite, kolege' je vjerojatno najmrža rečenica koju, osim one 'Pali ste', možete čuti od profesora. Ponekad će vas profesori zamoliti da kažete nešto o sebi kako bi se upoznali i kako bi dobili dojam o kompetencijama i akademskim interesima studenata koji slušaju njihovo predavanje.


Slikovni rezultat za stand up, classroom, funny gif

foto: Pinterest

Kako se najbolje predstaviti u nekoliko rečenica? Nemojte se opterećivati – upoznat ćete se svi s vremenom, a ako i ovaj vaš mali ekspoze ne bude najbolji na svijetu, uvijek možete otići na konzultacije i popraviti dojam kod profesora. Budite koncizni, kratki i jasni: ime i prezime će biti dovoljni uz navođenje studijskih grupa ili eventualnih akademskih interesa.

* Slušate profesore koji su vam nepoznati i shvaćate da nemate pojma o čemu pričaju: koriste neke vama nepoznate riječi, pozivaju se na radove koje niste pročitali, očekuju puno više od predavača s kojima ste se susreli dosad...


Slikovni rezultat za professor, don't get it, funny gif


Istina je da će svaka sljedeća godina biti teža i tako i treba biti: uvode u razne metodologije, problematike, znanstvene discipline i sl., zamijenit će specijalizirani kolegiji koji će se usredotočiti na konkretnije teme i probleme. Možda ćete dobiti i malo zahtjevnije profesore na koje ćete se morati priviknuti, ali ne brinite – kao što ćete tek na kraju fakulteta shvatiti da ste pokupili stručni rječnik karakterističan za vašu struku, tako ćete i tijekom semestra polako upijati faze, ideje, koncepte, metode i postupke svojih profesora koji će vam biti sve jasniji i jasniji.

* Razmišljate o praksi koju morate odraditi, kolegijima kojih je sve više i više, ispitima kojih je sve više i više, studentskom poslu koji ste našli i pitate se hoćete li više ikada imati vremena za druženje i "normalne" stvari.


Slikovni rezultat za college, workload, no life, funny gif


Odgovor je – imat ćete. Bit će perioda kad nećete spavati, onih kad ćete spavati jako malo, ali i onih kad ćete prespavati 24 sata u komadu. Organizacija obaveza i vremena može vam pomoći, ali svi znamo da se takvih savjeta rijetko kada držimo. Kako su uspjeli mnogi prije vas – uspjet ćete i vi. Bit će gusto, bit će hektično i naporno – ali će uspješno završiti.

* Čini vam se kao da svi drugi znaju što rade i da mnogo bolje organiziraju svoje obaveze.


Slikovni rezultat za jealous, colleagues, funny gif

foto: Pinterest

Trava je uvijek zelenija u susjednom vrtu. Možda i imate kolege koji funkcioniraju kao švicarski satovi: imaju isplaniranu svaku minutu svakoga dana čitavog semestra i križaju obaveze u svom planeru kako koju odrade, ali to nije jedini recept za uspjeh. Nađite način studiranja koji vam najviše odgovara – pa bio on i potpuno kaotično stosatno učenje pa trodnevno tulumarenje. Svatko ima svoj ritam, uči na svoj način i polaže ispite na svoj način.

Sretno!

L.B./foto: Shutterstock


novi semestarpočetak godinestrahovineugodne situacijeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se