Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zagrebački studenti osmislili 'Instagram za hranu': Zaboravite dućane, naučite kuhati, naručite namirnice - sve s jednom aplikacijom!

MojFaks | Nakon predavanja, 18.04.2018.Zagrebački studenti osmislili 'Instagram za hranu': Zaboravite dućane, naučite kuhati, naručite namirnice - sve s jednom aplikacijom!

Koliko ste se puta našli u situaciji da niste bili sigurni što biste kuhali, a kada ste se konačno nečega dosjetili, baš tih namirnica niste imali u hladnjaku? Rješenje za takve naizgled beznadne situacije smislio je tim zagrebačkih studenata i nazvao ga FoodIn.

Filip Pušec, Nikola Pević i Nico Poropat studenti su Ekonomskog fakulteta u Zagrebu gdje su se i upoznali i povezali zbog zajedničkih pogleda na svijet. Tijekom njihovog prijateljstva nastala je ideja o pokretanju FoodIn-a. Njihovom triju ubrzo su se pridružili FER-ovci Zvonimir Udovičić i Filip Jurić kao i Mislav Stanić s Tehničkog veleučilišta pa su dečki udružili snage te povezali ekonomske i tehničke usluge u jedan startup.


Nico Poropat, Mislav Stanić, Zvonimir Udovičić i Filip Pušec bili su i na Leap Summitu...foto: privatna arhiva

Njihov FoodIn je aplikacija koja za korisnike stvara shopping listu namirnica i dostavlja im ih na kućni prag. Korisnici koji vole kuhati moći će sastavljati recepte omiljenih jela na temelju kojih aplikacija formira shopping listu i naručuje namirnice umjesto da se vrijeme potroši na odlazak u kupovinu. K tome, korisnici će moći pratiti recepte koje objavljuju drugi korisnici, njihovi "prijatelji", i također ih naručivati. FoodIn zapravo daje odgovor na vječno pitanje "što kuhati?".

FoodIn studente može naučiti kuhati, a vrijeme za odlazak u kupovinu sada mogu iskoristiti za učenje ili druženje


U razgovoru s dečkima saznajemo da je ideja za aplikaciju nastala na trećoj godini fakulteta kada su sami na svojoj koži osjetili problem svakodnevnog razmišljanja o tome što kuhati, sklapanja shopping listi i trošenja vremena na odlazak u kupovinu. Sama realizacija projekta dosad traje dvije godine. Prvu godinu proveli su u razradi ideje, pivotiranju i potrazi za programerima. Drugu godinu su, kažu, proveli u pretakanju ideja u opipljiv proizvod. Do sada su im dvije najteže stvari bile potražnja za kvalitetnim programerima voljnima raditi na udio i rješavanje "slijepih ulica”, odnosno, naizgled nemogućih izazova oko kojih su danonoćno razbijali glavu.


Izvor: Facebook@FoodIn

"Prosječna obitelj danas vrti jedva 6 različitih jela kroz cijeli život, koja često nisu dovoljno nutritivna za ono što ta obitelj zbilja treba, ili nisu dovoljno 'zabavna'. Kuhanje, i prehrana općenito, su centralan i vrlo intiman dio svakodnevice svakog pojedinog ljudskog bića, a mi smo ovdje da vratimo sjaj te radnje u svako kućanstvo", kažu dečki.

...O studentskim menzama i raskuhanom grašku: Petra i Kristijan pitaju vas 'E-si gladan?'...


Aplikacija je namijenjena svakom tko zbog užurbanog životnog stila ne stigne razmišljati o kvaliteti prehrane sebe i svoje obitelji pa nerijetko podliježe brzim i nezdravim rješenjima, odnosno s druge strane, fizički aktivnom stanovništvu koje velik naglasak stavlja na kvalitetu svoje prehrane.

"Studenti, posebno oni koji žive sami ili u domovima, radi ograničenog budžeta uglavnom su osuđeni na prehranu u menzama. Unatoč tomu, njima FoodIn može poslužiti pri učenju kuhanja (recepti u aplikaciji su postavljeni tako da nude korak po korak instrukcije s fotografijama ili videosadržaj pripreme), obzirom da se i oni s vremena na vrijeme odvaže kuhati nešto svoje i zadiviti svoje prijatelje. S druge strane, vrijeme koje bi potrošili na odlazak u kupovinu sada mogu iskoristiti za učenje, druženje s kolegama ili nešto treće", objašnjavaju nam studenti.

...U jednoj ruci skripta, u drugoj kuhača: Studentica Nika radi čuda na tanjuru i torte koje oduzimaju dah...


...Instalirati odmah! Nova aplikacija prikazuje gužvu u menzi, dnevne menije, stanje na iksici...


Konkurencija u svijetu postoji, no ona nudi isključivo vrlo mali broj interno razvijenih recepata. Dečki iz FoodIn-a rado kažu da su poput "Instagrama za hranu" jer svatko može stvarati svoje recepte i naručivati namirnice kroz njih kao što može pratiti druge ljude i naručivati namirnice putem njihovih recepata. Pri registraciji korisnici navode svoje alergije, ukuse, preferencije (npr. jesu li vegetarijanci) i sl. Zatim mogu krenuti s praćenjem ostalih korisnika i krenuti s naručivanjem njihovih recepata, odnosno kreacijom vlastitih.


Izvor: Facebook@FoodIn

"Osim recepata, moći ćete kreirati, naručivati i pretplaćivati se na tjedne planove prehrane. Još jedna bitna stavka aplikacije jest povezivanje vašeg hladnjaka s tzv. virtualnim hladnjakom u aplikaciji. To znači da će sve namirnice koje naručujete putem FoodIna biti zabilježene u virtualnom hladnjaku. Na taj će način aplikacija uvijek znati točno koliko čega imate u hladnjaku, kada čemu okvirno istječe rok i još mnogo toga", ispričali su nam dečki.

U planu im je razvoj posebnog dijela aplikacije koji predlaže personalizirane planove prehrane


Nakon uspješnog lansiranja planiraju razvoj posebnog dijela aplikacije čiji je zadatak učenje o svim korisnikovim prehrambenim navikama i potrebama te na temelju tih podataka predlaže optimalnu prehranu. Jednom finaliziran, Tracker će od FoodIn-a stvoriti kuhinjskog asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji, što znači da će se ponašati kao vaš osobni nutricionist. Momci otkrivaju da će tada aplikacija brinuti o njihovoj kompletnoj prehrani, od stvaranja personaliziranih planova do same dostave namirnica.


Izvor: Facebook@FoodIn

Paralelno s hrvatskim tržištem, FoodIn planira "napad" na globalno tržište kako bi pokazao da iz Hrvatske itekako može krenuti svjetska ideja. U slučaju da vas je aplikacija ovih studenata zainteresirala, možete se prijaviti na njihovoj web stranici www.thefoodin.com i prvi biti obaviješteni kada postane dostupna za download.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva/Facebook@FoodIn


FoodInasistent u kuhanjuaplikacijakuhanjestudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se