Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Češće ste na kavi nego na predavanjima? Evo što ovaj profesor poručuje svim studentima 'markirantima'

MojFaks | Nakon predavanja, 15.01.2020.Češće ste na kavi nego na predavanjima? Evo što ovaj profesor poručuje svim studentima 'markirantima'

Ovdje profesor, ako ste propustili predavanje, imam za vas jednu poruku...

Neki su profesori strogi kad su dolasci u pitanju, drugi su malo "mekši". Ima i onih koji evidenciju uopće ne vode pa ih prvi puta vidite na ispitu (nije pohvalno, ali se događa). Kolegiji su također različiti – i dok materija nekih zahtijeva vašu 100%-tnu prisutnost, koncentraciju i redovitu vježbu gradiva (kao primjerice ovladavanja stranim jezikom), neki drugi su takvi da je dovoljno tu i tamo "upasti" na predavanje i pohvatati konce.

...Profesor studenticu medicine izbacio s predavanja, a legenda se utješila na najbolji mogući način – FOTO...


"Sjećam se jednog kolege koji je sa mnom slušao izborni kolegij ruskog jezika na Filozofskom. Nije bio redovit što je profesorica primijetila pa ga je, kad se napokon nakon par tjedana pojavio, upitala kako se kaže voćna salata jer smo to obrađivali na prijašnjem predavanju. S obzirom da je dečko imao super smisao za humor odgovorio je 'voćnaja salataja' i svi smo se smijali. Osim profe. Ona mu je ljubazno objasnila da je bolje da ispiše kolegij nego ne dolazi jer učenje jezika ne trpi neredovitost. I ispisao se", prisjetila se Klara.

Razlozi za izostajanje su mnogobrojni...


Zašto se kolega nije pojavljivao na predavanjima kolegija kojega je samostalno odabrao, ne znamo, ali je činjenjica da svaki student barem jednom izostane s predavanja – neki unutar dopuštenog broja izostanaka, a drugi i malo više. Bez obzira na razloge, kod nekih kolega javi se osjećaj tjeskobe i nelagode pri pomisli da bi se trebali vratiti na predavanja i suočiti s profesorom pa često misle da je bolje jednostavno ne dolaziti nego se samo pojaviti nakon nekog vremena izbivanja. No, jedan je profesor objasnio zašto je to pogrešno.

foto: Matej Kastelic via Shutterstock

U svojoj poruci koju je objavio na Redditu, piše da se odlučio osvrnuti na brojne komentare korisnika koji se žale na to da im je neugodno vratiti se na predavanja. Poziva ih da to ipak naprave, unatoč tjeskobi i nelagodi.

...Profesor studente šokirao izjavom o izostancima s kolegija: 'Smrtni slučaj u obitelji nije razlog da izostanete s mog predavnja'...


"Ne brinite. Profesori bi radije da se vratite na predavanja nego da nastavite izostajati. Predajemo jer nam je stalo do vas kao individua. Zanima nas što se događa u vašim životima", napisao je aludirajući na brojne razloge privatne prirode zbog kojih su neki studenti primorani izostati s predavanja.

"Znam da najčešće profesore percipirate kao sveprisutne bogove, ali znajte da smo i mi samo ljudi i da smo bili u vašoj situaciji nekada prije. Kada se sve posloži, znajte da ste uvijek dobrodošli na naša predavanja. Javite nam se mailom i objasnite o čemu se radi kako bismo vam mogli pomoći da nadoknadite propušteno", zaključio je.

...Melem za oči u predavaonici: Studenti iz Hrvatske otkrili tko su NAJZGODNIJI profesori na njihovim fakultetima...


Stoga je uvijek najbolje obratiti se profesoru e-mailom ili tijekom konzultacija, ispričati se, objasniti zbog čega ste bili spriječeni dolaziti na predavanja te zajedno s predavačem pokušati doći do najbolje strategije za nadoknađivanje propuštenoga.

L.B./foto: Kzenon via Shutterstock


predavanjasavjetiizostanciprofesor savjetujeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se