Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

A kad će isto i za studente?! Splitski tinejdžeri misle da su nagrabusili pa su osnovali – Sindikat maturanata

MojFaks | Nakon predavanja, 06.12.2019.A kad će isto i za studente?! Splitski tinejdžeri misle da su nagrabusili pa su osnovali – Sindikat maturanata

Nakon što su se sindikati i Vlada ispregovarali i uspostavili dogovor, ovaj tjedan učitelji i profesori vratili su se za katedre. Nezadovoljstva ima među nenastavnim osobljem zbog krajnjeg ishoda štrajka te mnogi najavljuju ispise iz sindikata.

I dok je u pojedinim sindikatima burno, u nekima posao tek počinje kuhati. Naime, nekoliko učenika završnih razreda Pete splitske gimnazije "Vladimir Nazor", osnovalo je Sindikat maturanata. 

Iza najmlađeg sindikata stoje četvrtaši Andrija Pervan, Šime Parać, Goran Dadić, Luka Puljiz i Niko Anzulović Mirošević. To Da ovim mladićima nije do šale, i da su uboli aktualan problem koji se tiče učeničke populacije, pokazuje i činjenica da su u samo nekoliko dana postojanja privukli oko tisuću i pol članova, a broj svaki dan raste.  Pokrenuli su i online peticiju pod nazivom "Odbijanje školske nadoknade tijekom zimskih i proljetnih praznika, plan buduće nastave" koju je u dva dana potpisalo više od pet tisuća učenika. Svake sekunde potpiše je neko novi, a učenici u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ne kriju svoje zadovoljstvo. 


Foto: Sindikat maturanata @Instagram 

"Želimo omogućiti svim učenicima da blagdane provedu kod kuće s najbližima, a da ne budu žrtva nečije novčane isplate i da od svih sudionika u ovoj situaciji samo mi najneutralniji osjetimo posljedice na svojoj koži. Sve vas pozivamo i svaki potpis je bitan, možda i presudan”, obraćaju se svojim kolegama ovi maturanti. 

Znaju ovi dečki da zakonski ne mogu osnovati sindikat (još uvijek) ali, u virtualnom svijetu to je moguće. Kako je riječ sindikat obilježila školstvo posljednjih mjeseci, ne iznenađuje da su svoju stranicu odlučili nazvati Sindikat učenika. Andrija objašnjava kako im je trebalo nešto zvučno, a s obzirom na to da su se kolege iz njegovog razreda odmah učlanile, to počeli pristizati i ostali učenici – pogodili su. U vrijeme vođenje intervjua Sindikat maturanata imao je 1450 pratitelja.


Što ovi maturanti žele? 


Andrija objašnjava da zahtijevaju da imaju praznike jer su mnogi učenici već nešto isplanirali. 

"Želimo da se u onom tjednu zimskih praznika kad je planirana nastava organiziraju sati iz izbornih predmeta za maturu i isto tako u proljetnom. Dakle, neka oni učenici koji to žele, odrade pripreme za izborne predmete u tom tjednu. Sad nam govore da ćemo nastavu imati subotom i to je nekima previše, pa bar da imamo praznike", kažu maturanti.  

Ipak, najvažniji zahtjev je smanjivanje broja lektirnih naslova na državnoj maturi, jer ih učenici neće stići kvalitetno obraditi. Taj zahtjev smatra opravdanim i jedan njihov profesor. 


Foto: MojFaks

"Maturantima bi se trebalo izaći u susret na sve načine. Ja ih podržavam, trebalo bi im barem prepoloviti broj lektirnih naslova za maturu jer nećemo stići kvalitetno sve obraditi", govori prof. Boris Škifić. 

"Najviše nafrkali mi maturanti"


Osnivači sindikata govore kako su podržavali svoje profesore, te da im je drago da su se oni izborili za svoje. 

"Ali sad nam se čini da smo najviše nafrkali mi maturanti. Nastava završava krajem svibnja, a već 18. lipnja imamo esej. A 3. lipnja je, recimo, već kemija. Fakulteti nisu htjeli pomaknuti upisne rokove, matura nije odgođena i sve nam se to čini previše. Već dva puta ove godine se uhodavamo u nastavu, još se nije počelo raditi kako treba. Znate kako je kad razbijate ritam...", govore oni te dodaju kako iz nekih predmeta nemaju nijednu ocjenu


Što će s prikupljenim potpisima?


Sindikat maturanata peticiju je raspisao preko Instagrama, a podržala ih je i zagrebačka influencerica Nika Iličić, te zagrebački maturant koji je pozivao na štrajk. Ova ekipa smatra da je štrajka dosta, ali govore da još uvijek ne znaju koliko potpisa mogu očekivati i što će onda s peticijom. Najvjerojatnije će je poslati ministrici Blaženki Divjak.

Prikupljanje potpisa još uvijek traje, a učenici nemaju baš apsolutnu podršku. Neki profesori osnivanje Sindikata maturanata vide kao poziv na nered.  

"Ma zaštićeni su kao velebitska degenija, a oni su se sad propeli. Dali smo im skripte za maturu prije dva mjeseca i neće imati niti jedan dan manjka. Mi smo prosvjedovali za svoja prava, a oni za nerad, to nije u redu", poručuju neki njihovi profesori.

A.Z. 
Izvor: Slobodna Dalmacija
Foto: MojFaks


Sindikat studenatapeticijafoloveriKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se