Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

New York: kao stvoren za urbane kreativce, sanjare i kozmopolite

MojFaks | Nakon predavanja, 28.01.2016.New York: kao stvoren za urbane kreativce, sanjare i kozmopolite

New York: grad koji zagolica svačiju maštu na sam spomen njegova imena i grad o kojemu svaki kozmopolit sanja!

New York je spomenuti nadimak ('grad koji nikad ne spava') dobio zaslugom Lize Minelli, a ono o čemu pjesme i filmovi pričaju istina je!

New York stvarno nikad ne spava, a nećete ni vi ukoliko odlučite posjetiti jednu od najvećih svjetskih metropola. Ovakvo putovanje možda nije za svaki džep, no naumite li otići tamo radit ćete danonoćno da biste ostvarili svoj naum i do njega ipak dospjeli.

New York je sa svojih 8 milijuna stanovnika najnaseljeniji grad SAD-a dok savezna država New York čini jedno od najgušće naseljenih metropolitskih područja na svijetu. Smješten je na istočnoj obali SAD-a na ušću rijeka Hudson i East River. Sam grad podijeljen je na pet četvrti: Brooklyn, Queens, Bronx, Staten Island i najpoznatiji – Manhattan."Velika Jabuka" udaljena je oko 11 sati leta od Zagreba s obaveznim presjedanjem jer direktne linije još uvijek nisu uvedene. Najjeftinija povratna karta (ukoliko se nakon odlaska tamo ipak odlučite vratiti kući) koštat će vas oko 5 tisuća kuna s time da ju morate kupiti barem mjesec dana unaprijed.

Po pitanju smještaja također ćete morati biti snalažljivi jer je New York poprilično skupa destinacija. Njujorčani, kreativni kakvi jesu, kao jedan od najjeftinih smještaja nude taxi hotel. Dobro ste pročitali! Ovaj neobični "pokretni hotel" odvest će vas gdje god poželite, a moći ćete prespavati u kojem god kutku grada poželite. Ukoliko ipak želite krevet na četiri noge, a ne kotača, smještaj je lako pronaći pomoću interneta.Grad je prepun raznih restorana tako da ne morate nužno preživljavati na hamburgerima (iako jedan sigurno morate probati!), ali na moje veliko iznenađenje teško je naći "normalan" kafić. Parkovi su jedina mjesta gdje možete aktivno prakticirati našu kulturu ispijanja kave uz "coffee to go".

Najpoznatije lokacije koje obavezno morate posjetiti su Times Square, Grand Central Terminal, Chrysler Building, Fifth Avenue (glavna shopping meka uz Macy's), Flatiron, Broadway... Teško se odlučujem što izdvojiti. Do njih ćete lako stići malenim žutim taxijem, Uberom ili podzemnom željeznicom.


foto: zgrada Flatiron


foto: kolodvor Grand Central Terminal

Suprotno mojim očekivanjima, ovaj grad prepun je predivnih parkova. Neki od najpoznatijih, Central Park i Bryant Park, često su bili poprištem snimanja raznoraznih filmova.


foto: Bryant Park


foto: Central Park

Također nemojte propustiti uhvatiti pogled na cijeli grad iz ptičje perspektive s Empire State Buildinga ili vidikovca Top of the Rock. Obavezno prošećite bruklinškim mostom koji povezuje Manhattan s Brooklynom – taj me dio grada posebno iznenadio i oduševio!


foto: Brooklyn Bridge

Povezite se trajektom kako biste vidjeli najjužniji kutak Manhattna i Kip slobode kao jedan od simbola ovoga grada. West Side, East Side, Highline, Metropolitan Musem, Guggenheim, China Town, Little Italy...

Ovaj članak prekratak je da bi se opisao grad poput New Yorka – mjesto kao stvoreno za kreativce, grad u kojemu se svatko osjeća kao kod kuće!

Do sljedećeg čitanja, goodbye!

Emanuela Međan
foto: osobna arhiva


New YorkputopissavjetiznamenitostiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se