Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nije im teško rano ustati: Zornice kao mjesto za molitvu i okupljanje zagrebačkih studenata

MojFaks | Nakon predavanja, 01.12.2016.Nije im teško rano ustati: Zornice kao mjesto za molitvu i okupljanje zagrebačkih studenata

Studenti, baš kao i svi drugi katolici žele prakticirati svoju vjeru i tijekom studija. Baš zato i ne čudi to što se studenti rado pojavljuju i na zornicama za koje se, kako im i samo ime govori, moraju probuditi u zoru.

Prije nekog vremena studentske grupe bile su preplavljene pitanjima "Hoće li se i ove godine organizirati zornice za studente?", a na sreću mnogih odgovor je potvrdan. Vrijeme došašća je doba godine kada rano jutarnje ustajanje vjernicima nije problem pa zato ni ne čudi to što su studenti orni na ranim misama u 6 sati.

Za tu cijelu organizaciju zaslužan je Studentski pastoral na čelu s don Damirom Stojićem koji je uvijek rado viđen svećenik među studentskom populacijom. Zornice se održavaju u Studentskom domu Stjepan Radić u kino Forumu od ponedjeljka do petka u 6 sati.


Izvor: Facebook@Studentski Pastoral

Osim adventskih misa, u organizaciji Studentskog pastorala su tu i studentske mise, klanjanja, vjeronauk, kajanje, moljenje krunice i slično. Osobito je zanimljivo vidjeti da se u Studentskom domu dr. Ante Starčević, poznatijem kao Šara, održava zajedničko moljenje krunice i to s početkom dana u 6:45 od ponedjeljka do subote.

Studentica sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta Katarina Mikulić, kaže da joj je početak dana odmah ljepši uz misu, a nakon zornice ne žali niti minutu sna.

"Sigurno nije jednostavno ustajati u 5.30 svako jutro, posebno ako se uči do kasno, ali za vrijeme i nakon zornice ne žalite niti jedne minute sna. Zornicama se pripremamo za Božić, one su izvanjski znak naše budnosti i spremnog iščekivanja Kristovog dolaska. I zar postoji ljepši način za početak dana od svete mise?", kaže studentica Katarina.

No, nisu zagrebački studenti iznimka jer se i splitski vrlo rano dižu za zornice u kapelici Blaženog Ivana Merza na Kampusu. Oni kažu da je jedini recept za ustajanje čvrsta odluka s parolom "nema odgađanja" pa su zato za Slobodnu Dalmaciju neki od njih podijelili svoja iskustva i motivacije.


Izvor: Facebook@Studentski pastoral

"Put priprave i budnosti ne bi se vjerojatno ni dogodio da prosinac provedem samo ispijajući kave s prijateljima na Rivi, kiteći bor i eventualno zapalim svijeće svake nedjelje. Tako je to prije izgledalo. Sada se navečer ranije vratim doma, jer znam da je ujutro buđenje u pet i pol! Iskreno, sredinom prosinca postane naporno, ali kad dođe Božić, budem zahvalna za svako jutro koje sam provela na zornici. Baš ništa ne mogu usporediti s tim blagoslovom i radošću", rekla je studentica Ana Lovrić za Slobodnu Dalmaciju.

Nismo sigurni jesu li ovi studenti toliko vrijedni i kada je u pitanju rano buđenje za učenje, ali iz ovog primjera se vidi da kada je netko motiviran može se ustati i prije 6 ujutro.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


zornicamisastudentska misaStudentski pastoralKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se