Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nije lako, ali je HIT među studentima! Evo zašto svi žele raditi na adventskim kućicama

MojFaks | Nakon predavanja, 15.12.2019.Nije lako, ali je HIT među studentima! Evo zašto svi žele raditi na adventskim kućicama

Vrijeme je adventa te se bliže zimski praznici – nekima dugoočekivani odmor od fakultetskih obveza, a nekima izvrsna prilika za dodatnu zaradu. Poslovi na adventskim kućicama uvijek su hit među studentima.


Pored ljetnih sezona, sve popularnije postaju i zimske sezone, posebice u vrijeme adventa u gotovo svim većim gradovima u Hrvatskoj. Većini je to doba godine koje predstavlja zimski odmor od fakultetskih obveza koji svi studenti jedva čekaju, dok je drugima to izvrsna prilika za dodatnu zaradu s obzirom na to da im se pruža mogućnost rada na puno radno vrijeme. Nekima je glavni poticaj isključivo zarada, poneki obožavaju božićni ugođaj i jednostavno žele biti okruženi idiličnim ambijentom u najljepše doba godine, a neki pak žele steći dodatno iskustvo u radu.


foto: Facebook@Advent u Zagrebu

Kada ti se svi prijatelji rasprše diljem svijeta u vrijeme blagdana, ništa drugo ti ne preostaje nego potražiti adventski posao te spojiti ugodno s korisnim. Tako je i naša sugovornica, studentica Računovodstva i financija pri Sveučilištu u Splitu odlučila raditi u vrijeme adventa. Dolazi iz Splita i govori nam da je ljetna sezona u ovome gradu završila tek nedavno pa nije primorana raditi, već želi dodatno zaraditi za nadolezeću obranu diplome.

Uz to, želi usavršiti ugostiteljski posao te steći dodatno iskustvo, kako nam govori, "mislim da ću radeći na kućicama steći iskustvo i u nošenju tacne, naplaćivanju, pravljenju kava, pečenju kobasica, posluživanju i večernjim smjenama u točenju pića."

Napojnice su dobre, zarada još bolja


Uz stjecanje dodatnoga iskustva, glavni je motiv, naravno novac. Većini studenata ovo je idealna prilika za dodatnu zaradu u vrijeme kada nemaju predavanja, seminare i ispite. "Najveća motivacija za rad tijekom zimskih praznika mi je novac. Živim u Zagrebu privatno na stanu i jednostavno želim pomoći svojim roditeljima u vezi troškova stana, ali i da ih ne moram krajem mjeseca 'žicati' za kavu. Generalno mi nije problem raditi neovisno o danu ili blagdanu, ove sam godine gotovo sve nedjelje i blagdane/praznike radila", govori nam studentica Radiološke tehnologije, Ariane, koja ne voli biti beskorisna već radije odraditi nekoliko sati dnevno i pri tome zaraditi.

Da uz dobru zaradu idu i dobre napojnice, što je još jedan dodatni plus, a i jedan od razloga zašto studenti žele raditi na adventu potvrđuje nam i studentica Kristina. "Trenutno imam samo jednom tjedno faks pa imam dosta vremena za rad, ali glavni razlog mi je zapravo napojnica jer znam da je dobra i obično nemam problema s radom i više volim raditi poslove gdje ima puno posla pa mi brže vrijeme prođe. Također, smatram da je Nova godina precijenjena tako da bolje taj dan raditi i zaraditi", priznaje ova studentica.

foto: privatna arhiva

Iris, studentica psihologije pri Filozofskome fakultetu u Zagrebu radila je prošle godine na adventu pa otkriva da je savršeno uklopila posao i obiteljski ugođaj blagdana, govori nam da je na sam Božić i Novu godinu bila slobodna pa je uspjela proslaviti i ove dane. "Bilo mi je odlično raditi na adventu jer su mi trebali, prije svega, novci. Htjela sam doživjeti advent u Zagrebu, kako sam inače iz manjeg mjesta pored Zadra. Što se tiče samog Božića i Nove godine, te sam dane bila slobodna i moja obitelj je došla u Zagreb tako da nisam ništa propustila, a uz to sam i zaradila."

Gabrijela će ove godine, na isti način pokušati uklopiti obiteljski dio blagdana i rad. "Za Božić će ostatak moje obitelji doći u Zagreb i to ćemo vrijeme zajedno provesti; nema veze ako nije cijeli dan s obitelji, ali barem jedan dio dana mogu biti s njima. Ako ćemo biti iskreni Novu godinu nikada nisam pretjerano voljela slaviti tako da mi taj dan nije važan. Tako da je moja motivacija iskoristiti slobodno vrijeme na najbolji mogući način da mi ne bude dosadno, biti koristan društvu u kojem živim i usput zaraditi", govori nam Gabrijela.

Poslodavci tvrde - satnica ne bi smjela biti niža od 30 kuna jer posao nije lagan


Poslodavci sve više traže studente za rad na adventu, a nude im odličnu zabavu, ugodan ambijent uz pregršt toplih napitaka i kuhanih kobasica te dobru satnicu.

foto: privatna arhiva

Matej, vlasnik kućice na Strossmayerovom šetalištu, prošle je godine zapošljavo isključivo studente i nudio im je hranu i piće u neograničenim količinama, odmor i pauza bili su u vrijeme kada je to posao dopuštao. Također, smatra da je studentima najveća motivacija upravo zarada, što su nam i sami potvrdili, ali iz vlastitog iskustva zna da im nije lako te da satnice ne bi smjele biti manje od 30 kuna, govori nam Matej.

Vjerujemo da nijedan student neće požaliti ako se odluči na rad u vrijeme adventa jer vas zasigurno očekuje odlična atmosfera, dobra zabava, ugodno društvo te, naposljetku, znatna zarada. Činjenicu da je posao težak i zahtjevan, što zbog hladnoće, a što zbog velike gužve koja vas očekuje, mogao bi vam olakšati Coca-ColaPLUS COFFEE napitak uz koji ćete dulje ostati na nogama.

Da, znamo da mnogima rad na Adventu izgleda težak, ali... Upravo ovdje uskače nova Coca-Cola PLUS COFFEE - savršeni spoj mnogima dva najdraža okusa i idealan 'podizač' uz kojeg ćete lakše odraditi svoje dnevne (i noćne) zadatke. Ma koliko zahtjevni bili!


Nova Coca-Cola PLUS COFFEE, bez šećera i s dodanim kofeinom, dolazi u limenci od 250 mililitara što ju čini praktičnim za konzumaciju s nogu, gdje god da se nalazite. Probajte ju i iskoristite dan (i noć) u potpunosti! Više provjerite OVDJE.


Prilog je napravljen u suradnji portala mojfaks i Coca-Cola Adria.

Foto: Facebook@Ade Bus Srebrenik


adventstudentski posaostudentizaradaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se