Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Drmaju' žestice i masturbiraju: Studenti nam otkrili njihove metode rješavanja stresa prije važnog ispita

MojFaks | Nakon predavanja, 15.11.2018.'Drmaju' žestice i masturbiraju: Studenti nam otkrili njihove metode rješavanja stresa prije važnog ispita

Stres i trema prije ispita su sasvim normalni, osobito ako je riječ o ispitu za koji su se studenti duže spremali. Tada je rizik i veći jer što ako uslijedi pad nakon tjedana učenja? Kada krenu takve misli, obično se stres samo više povećava, dlanovi se znoje, a želudac kao da se vozi na ringišpilu. No, svaki student ima tajnu kako barem malo smanjiti stresiranje.

Ono što je zajedničko većini studenata prije izlaska na ispit je stres. Stresiraju se kada uče – stresiraju se kada ne uče, ali definitivno stres teže pada onima koji su učili. Zašto? Imaju puno toga za izgubiti, poput primjerice vremena jer su ga već puno uložili u "grijanje stolice".

Izvor: FreePik

Srećom, svaki student ima vlastitu metodu rješavanja stresa kroz različite načine. Spomenuti ispitni stresovi bit će osobito teški za brucoše jer će prvi puta tako nešto uopće i iskusiti pa je zato dobro čuti koji savjet u vezi rješavanja stresa. Zato smo pitali sadašnje i bivše studente da nam ispričaju koje njima metode rješavanja stresa najbolje pomažu prije nekog važnog ispita ili kolokvija.

Evo što su rekli:


"Nemam baš neku tremu pred javne nastupe, isto tako ni pred ispite. Stres sam eliminirao učenjem, a kad nisam učio sam pretpostavljao da ću pasti. Inače, slažem se da je seks daje balans tijelu pa nakon seksa uvijek postizao ocjenu-dvije više. Nekako sam sretniji pisao ispite", bivši student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.

"Stresa se najbolje rješavam spavanjem. Bez obzira na to koliko naučila ili ne, spavanje je uvijek pomoglo jer sam barem bila odmorna" studentica Hrvatskih studija.

"Ne znam koliko je to baš bio 'način' rješavanja stresa, ali sam uvijek morala hodati okolo po sobi ili cijelom stanu dok sam ponavljala pred ispit, općenito neka jednostavna fizička aktivnost da se malo priberem i ne ukočim od stresa" studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.

...Šest znanstveno dokazanih načina da pobjediš tremu prije ispita...


"Stres je uvijek bio tu, učila ili ne učila. Izmolila Oče nas i mrknula pelinkovac...ali to tek na višim godinama faksa!" bivša studentica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Izvor: FreePik

"Uvijek prije ispita kako bih bila manje pod stresom drmnem neku rakijicu. Preporučila bih i drugima, ali samo jednu!" studentica Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

"Ja sam počeo pušiti kad sam pod stresom čekao rezultate upisa na faks pa sam i nastavio pušiti kroz faks uz isti princip. Znam ljude koji su pili tablete za smirenje pred neke ispite, to mi je bilo već nezamislivo, no cigareta pred usmeni mi je uvijek dobro došla. Pred pismeni sam već bio mirniji nekako, lakše mi bilo jer nije bilo izravnog odnosa s profesorima. Najteže mi bilo pred zadnji usmeni na doktoratu, tad sam već prestao pušiti, ali me nervoza nije napuštala, bez obzira na pripremljenost i već dosta iskustva u poslu" bivši student Filozofskog fakulteta u Osijeku.

...Je li pametnije prvo učiti za lakše ispite pa teže ostaviti za kraj? Pitali smo studente da nam otkriju svoju taktiku...


"Često bih seksom rješavala stres. Osjećala sam se bolje kako god okreneš. Sreća pa sam imala dečka na prvoj godini jer evo...sve mi je teže! Do obrane diplomskog trebam naći nekog prijatelja s povlasticama" studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti na Sveučilištu u Zadru.

"Bez Adderalla i Ritalina nikad ne bih završio faks" bivši student Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Izvor: FreePik

"Redovito bih u pauzama učenja raspalila muziku po kući, skakala i pjevala (ako sam sama). A inače, žalovala s kolegicom uz cigaretu i kavu" bivša studentica Medicinskog fakulteta u Splitu.

"Dan prije ne učiti, otići u kino, kazalište ili muzej. Ne piti alkohol ni nešto teško večerati. I u krevet prije ponoći"
student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

"Uvijek pivo noć prije ispita!" studentica Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

"Dan prije ispita, i to navečer, opuštam se masturbirajući. Znam da zvuči čudno, ali to me najbolje opušta. Kao da si pročistim misli i lakše postignem sklad mozga i tijela. Tako i najlakše odmaknem misli od teškog ispita koji me sutradan čeka. Osim toga, nakon 'obavljenog posla' se obično i razbudim pa budem spremna za još jednu rundu učenja, taman prije spavanja" studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


...Prijedlog za uvođenje kolegija 'Upravljanje stresom': hrvatska sveučilišta pomažu opterećenim studentima...


"Stresa prije ispita se rješavam tako da večer prije ispita odem van na neku svirku. Tako lako maknem misli s horora koji me sutradan očekuje, a i drugi dan sam opuštenija jer sam preumorna da se brinem oko toga kako će ispit proći" studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Izvor: FreePik@@yanalya

Ivana Petrić
foto: FreePik@jcomp


stresstres prije ispitarješavanje stresametodestudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se