Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Odabrali hrvatski studenti: Najpopularnije domaće i strane turističke destinacije

MojFaks | Nakon predavanja, 04.07.2016.Odabrali hrvatski studenti: Najpopularnije domaće i strane turističke destinacije

Iskoristite svoju mladost, putujte i stvarajte uspomene!

Ljeto nije samo vrijeme kad mnogi studenti odlaze na more odmoriti se od fakulteta, predavanja, ispita, nego i period u kojem mnogi žele otputovati na neke europske ili svjetske destinacije. To je prilika da vidite nešto novo, uključujući i novu kulturu i običaje, ali i provedete se s društvom.

Potvrdu činjenice koliko su takva putovanja dobra dale su nam dvije studentice koje su se za Mojfaks odlučile prisjetiti svojih najjeftinijih i najluđih putovanja, a neke od turističkih agencija iznijele su nam cijene trenutno najjeftinijih i najtraženijih studentskih putovanja.

Mnoštvo destinacija za malo novaca


Ana Pugar, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta većinom putuje s prijateljicom s kojom je u samo 11 dana obišla mnoštvo destinacija, a troškove svela na minimum.

U 11 dana posjetila sam Budvu, Kotor, Sveti Sefan (smještaj u apartmanu u centru Budve, nas 4, nisam sigurna koja je točno cijena bila, ali to je bilo malo skuplje), zatim Jale, Dhermi, Drymades (nešto što bih svakome preporučila, južna Albanija, prekrasno more, okoliš, ljudi), i na kraju Kosovo; Priština i Prizren", prisjetila se.


Poziranje u Prištini, foto: privatna arhiva

"U Prizrenu smo bile za vrijeme Dokufesta. Također preporuka. U Prištini sam bila par dana, smještaj kod prijateljice, automatski manji troškovi. Riječ je o vlastitom aranžmanu, jer sam putovala s prijateljicom s Kosova i njenom ekipom. Išli smo autom jako puno vremena smo proveli putujući, ali smo i puno toga raznolikog obišli. I to je putovanje u kojem je omjer cijene i prijeđenog puta, doživljaja, obiđenih gradova po meni bio najpovoljniji. Povratna karta avionska iznosila je preko 2000 kuna, a na ostatak troškova (smještaj, benzin, hrana, izlasci, piće) potrošila sam otprilike 250 eura
”, kaže Ana.


Ana uživa u Kotoru, foto: privatna arhiva

Iako je nekoliko puto organizaciju prepustila turističkim agencijama, kaže kako joj je draže otputovati s društvom pod uvjetom da oni sami planiraju putovanje. Tako će to putovanje biti vaše - u potpunosti.

Potražite povoljne karte i putujte


S druge strane, Magdalena, studentica Fakulteta političkih znanosti, pamti putovanje u Split za Novu godinu na koje je išla s društvom. Putovanje, uključujući troškove putovanja i smještaja, ih je za 4 dana stajalo oko 700 kuna po osobi. No, najviše se prisjeća puta u London.


Kad si u Splitu - dotakni Grgurov palac! Foto: privatna arhiva

Prvo smo našli jeftine avionske karte za otprilike 500 kuna. Smještaj je bio problematičan, jer smo preko Airbnb stranice našli jako jeftin smještaj koji je bio otkazan dva tjedna prije našeg dolaska, međutim za nekih 450 kuna smo našli smještaj u hostelu koji je od Hyde Parka udaljen 15 minuta pješice. Dakle, smještaj i prijevoz za 4/5 dana u Londonu smo platili otprilike tisuću kuna. To je bio niskobudžetni putm tako da smo hranu kupovali u jeftinim trgovinama, većinu vremena smo hodali po Londonu (ali Oyster karta je dobrodošla u par navrata), londonski muzeji su besplatni tako da smo se i tamo nauživali. Postoje i niskobudžetne suvenirnice gdje smo se opremili preslatkim suvenirima ispod 1 funte.  Dakle, sveukupno nas je put u London stajao nekih 2 tisuće kuna što je, u odnosu na agencijske ponude od 5 tisuća kuna, definitivno jeftinije”, smatra Magdalena.


Što je London bez doubledeckera? Foto: privatna arhiva

No, osim nama bližih zemalja, studenti kao svoje omiljene destinacije često biraju i one svjetske.

Hrvatski studenti se više drže Europe, osim ovih koji idu na Work & Travel u SAD. Tako su im najčešće europske Pariz, Barcelona, Lisabon, Portugal, London , Amsterdam, te svjetske destinacije: SAD (New York), Tajland (Bangkok), Kanada (Toronto), Australija (Sydney). U velikom broju slučajeva se destinacija ne bira po mjestu u koje žele ići, nego po povoljnijem putovanju, odnosno karti. Ponude koje su povoljnije za studente su posebno cijene za opcije work&study u SAD te work&travel u Australiji. Tu su cijene za studente i po 500 kuna povoljnije. Naravno, imamo popuste i na neke od destinacija u Europi (London, Amsterdam, Barcelona), ali ti u jeku sezone, nažalost, ne vrijede”, priča Maja Stuhec iz STA Putovanja.

Kao jedno od takvih putovanja Maja izdvaja kartu za put u Budimpeštu čija je cijena već od tisuću kuna, te za New York za 3.333 kune.

...New York: kao stvoren za urbane kreativce, sanjare i kozmopolite...


Turistička agencija Collegium, pak, u ponudi uglavnom ima europske destinacije, cjenovno dostupnije mlađima koji su im ciljana skupina.

Trenutno u ponudi imamo: Ultra Europe Music Festival Split od 14.07.-18.07.2016. s vrlo pristupačnim cijenama za Hrvate, a ovisno o broju dana smještaja od 600 preko 1.300 kuna, pa do gotovo 15 tisuća kuna, festivale na Zrću za koje ćete smještaj platiti od 205 do 450 eura za sedam dana po osobi, Student Village u Budvi od 04.07.-10.07.2016., 7-dnevni atraktivni program za studente ove godine koji se održava u samom srcu sezone, s obzirom da nema ljetnih ispitnih rokova u 7.mjesecu i vrlo je veliki odaziv studenata. Smještaj za sedam dana iznosi od 1.500 do nešto manje od 2 tisuće kuna po osobi. Kao posljednju destinaciju izdvajamo Zakynthos (24.09.-02.10.2016.), vrlo tražena i uvijek atraktivna destinacija, odlična je za opraštanje od ljeta i uživanje u suncu i prekrasnim plažama prije samog početka nove akademske godine. Za uživanje u obalama grčke izdvojiti ćete od 2.490 do maksimalno 2.615 kuna za 9 dana”, kažu iz Collegium-a.

...Apsolventsko iz bajke: studentice iz Hrvatske vladaju Grčkom...


Život je jedan!


I, ma do kojih god komplikacija možda došlo tijekom putovanja, uvijek ćete ih se sjećati sa smiješkom. Zato vam naša sugovornica preporučuje da, ukoliko ste u mogućnosti, što više putujete.

Iskoristite to što ste mladi, ludi i avanturistički nastrojeni, nemojte zapiti sve! Potražite si jeftine karte preko charter letova, smještaj gledajte među hostelima u slučaju da vam se couchsurfing i Airbnb opcije ne sviđaju. Proučite gdje možete dobiti besplatne ulaznice na račun godina (primjerice vani se naplaćuju ulazi u poznate crkve, ali proučite kada se tamo održavaju mise i dođite for free). I na kraju - uživajte, život je jedan i zbog putovanja ćete barem imati što pričati unucima”, zaključuje Magdalena s FPZG-a.

Jasna Ožanić
foto: Pixabay


putovanjaturističke destinacijeSTA travelCollegiumstudentska putovanjaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se