Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Odzvonilo živciranju u prometu: Mladi Zagrepčanin aplikacijom riješio problem traženja parkinga

MojFaks | Nakon predavanja, 28.12.2017. Odzvonilo živciranju u prometu: Mladi Zagrepčanin aplikacijom riješio problem traženja parkinga

Karlo Starčević je nedavno diplomirao biologiju, ali to ga nije spriječio da se baci u 'biznis' s aplikacijama. Njegova aplikacija zove se 'WePark' i trebala bi olakšati traženje parkinga po gradu što je vozačima postala prava tlaka.

Kada želi pronaći parkirno mjesto, vozač samo treba upaliti aplikaciju na pametnom telefonu i ona učini sve ostalo. Pronađe slobodno mjesto, rezervira ga i navigira vozača do njegove lokacije. Sve to omogućuje nova aplikacija WePark koju je osmislio mladi Zagrepčanin Karlo Starčević, piše Večernji list.


Karlo se nada da će njegova aplikacija smanjiti kaos u prometu... izvor: Facebook@WePark

"Na ideju sam došao sasvim slučajno kada je jednom prijatelj proveo 20 minuta vrteći se po centru u potrazi za parkingom. Sve je bilo puno i na kraju je jedva našao mjesto na nekom preskupom privatnom parkiralištu.", kazao je 25-godišnjak koji je nedavno diplomirao biologiju za Večernji list.

Njegova aplikacija je prometna verzija Airbnb-a


Iako je diplomirao biologiju, odlučio se baciti u poduzetničke vode te je već sudjelovao na ovogodišnjem finalnom natječaju Startup Factory Zagreb sa svojim projektom za koji kaže da je prometna verzija Airbnba-a, poznate stranice za traženje smještaja. Smatra kako je riječ o odličnoj ideji koja će olakšati život i vozačima jer će ih dovesti do parkinga, ali i vlasnicima parkinga koji će tako lakše popuniti svoja mjesta.

...Nemojte da vas radovi iznenade: Student napravio kartu koja pokazuje koje su zagrebačke ulice zatvorene...


...Za sve koji putuju vlakom: student FER-a napravio aplikaciju bolju i od HŽ-ove...


"Zasad u sustav možemo primiti one garaže i parkirališta koji imaju rampu jer mi na nju moramo staviti svoj uređaj. Veličine je dlana, a služi za odčitavanje ulazaka i izlazaka.", objašnjava Karlo za Večernji te dodaje kako se garaže moraju upisati u njihovu bazu da bi postale aktivne na aplikaciji.


Izvor: Facebook@WePark

S obzirom na to da je WePark proradio tek početkom prosinca, zasad je u sustavu jedno parkiralište, u Vrbanićevoj ulici, no do kraja siječnja bit će dostupne još četiri lokacije, a Karlo je u pregovorima s još njih šest.

"Unutar parkirališta posebno su označena mjesta koja su rezervirana za korisnike WeParka, a dodatna pogodnost je i povoljnija tarifa.", kaže Karlo Starčević te napominje da se preko njegove aplikacije parkiranje prvi put u Zagrebu plaća "na minute" pa svaki vozač plati točno koliko mu treba. Tako mjesto u Vrbanićevoj stoji 5 lipa po minuti, odnosno 3 kune za sat. Plaća se novcem na "računu" na aplikaciji, a uskoro će biti moguće i kartično plaćanje.

Karlo smatra da će njegova aplikacija smanjiti kaos u prometu, a cijeli članak o tome pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Večernji list
foto: Facebook@WePark


aplikacijaparkingtraženje parkingaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se