Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Već ste počeli učiti!?' Evo zašto je skroz OK početi sa štrebanjem 2. siječnja – čak i ako vas sprdaju zbog toga

MojFaks | Nakon predavanja, 03.01.2020.'Već ste počeli učiti!?' Evo zašto je skroz OK početi sa štrebanjem 2. siječnja – čak i ako vas sprdaju zbog toga

Proslave su iza nas, dno u zdjeli francuske salate se nazire, a onaj tihi glas u glavi već je počeo jačati.

Ponekad kada planski posložimo listu s obavezama, i znamo koji su nam ciljevi, nije pretjerano teško se vratiti u radni ambijent. Dodatni stimulans uvijek je da volimo ono što trebamo obaviti. Bilo to spremanje određenog predmeta, povratak na studentski posao, određeni režim ishrane, ako nam se to dopada – zasigurno će lakše ići.

...Navike najuspješnijih studenata – primijenite ih...


Kada govorimo o učenju, naročito krajem prosinca ili početkom siječnja, teško da ćemo naći motivirajuću atmosferu za rad. U tih nekoliko dana većina knjižnica je zatvorena, a ne možemo pobjeći mišljenju i da je većina studenata bar na kratko digla ruke od knjige. Što je u redu. Ali uvijek ima i onih drugih.

"Već si počeo učiti?! Pa koji ti je..."


Teško je pobjeći od generalizacije, ali u ovom slučaju čini se da oni koji se odluče da uče za vrijeme blagdana – ne prolaze baš dobro među kolegama studentima. Biti štreber danas je znatno  popularizirano zbog utjecaja popularne kulture, pa ih više ne gledamo kao određene outsidere, ali opet većina će frendicu koja je otišla u četvrtak 2.1. u NSK, pitati: "Zar si već morala početi učiti?" Polako, svi imamo neke svoje metode. 


Foto:Unsplash @eliottreyna

Oni koji nisu počeli s učenjem, počet će osjećati grižnju savjest (i to možda), a opet takvo pitanje ("zašto VEĆ učiš?") ako nije u prijateljskom tonu, može izazvati i nelagodu kod osobe koja se odlučila već dva dana nakon proslave Nove godine vratiti svojim obavezama.

Neki od nas su kampanjci, noć pred kolokvij ispijaju petu šalicu kave i nastoje ne zaspati (jer u tim večerima kava uspavljuje – ne razbuđuje), dok neki žele spremiti kolokvij dva tjedan ranije jer će u tom periodu imati određene druge obaveze ili pak samo ne žele frku oko svakog predmeta u istom vremenskom razdoblju. I nitko tu nije kriv, niti se treba osjećati loše. Osim u slučaju pretjerivanja s kavama, pogotovo ako ste osjetljivi na kofein. 

...Ispitna anksioznost: kad ste uvjereni da nećete položiti ispit...


Taj dvostruki standard možemo vidjeti i kod onih koji pozorno prate predavanja i zapisuju. Mnogi će te pojedince u amfiteatru gledati kao neku vrstu koja zasigurno odumire (naročito ako zapisuju na papir olovkom – čak ne koriste laptop ili notes na telefonu), a opet kada se približi vrijeme kolokvija i ispita, sve studentske grupe na Facebooku plakat će za kvalitetnim bilješkama. 

Trebamo malo popustiti. Prije nego komentiramo nečiju odluku i postupak, stati i vidjeti da li nas se i zašto to tiče? Nekome je u redu još deset dana provesti izležavajući se na kauču, uz repriziranje Prijatelja po tko zna koji put, ali isto tako je sasvim okej i ako se vaša frendica već uveliko uhvatila spremanja ispita. Samo je bitno da na kraju kada zaista treba zapeti, imamo nešto što nas motivira. Ako nemamo, onda ćemo zasigurno uvijek samo biti oni koji kaskaju za drugima. 

A.Z.
Foto:Unsplash@flipboo


studentiučenjedupli standardblagdaniKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se