Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Ovako nas država pljačka': Splitski student tvrdi da je studentski ugovor zapravo najskuplji papir u gradu

MojFaks | Nakon predavanja, 28.11.2018.  'Ovako nas država pljačka': Splitski student tvrdi da je studentski ugovor zapravo najskuplji papir u gradu

Posrednici pri zapošljavanju studenata su studentski centri, ali rade li oni uistinu svoj posao? O tome se raspisao student iz Splita Ivan Rubić. On tvrdi da je studentski ugovor zapravo najskuplji papir u gradu, a u dugačkom tekstu obrazložio je i zašto.

Splitski student filozofije i povijesti Ivan Rubić objavio je zanimljiv tekst na svojem Facebooku o studentskom radu, piše portal vijesti.rtl.hr. Prilično detaljan opis kako izgleda traženje posla za jednog studenta preko student servisa i koliko mu na kraju od plaćene satnice ostane zarađenog novca kada se odbiju sva davanja. Tekst je naslovio: "Najskuplji komad papira u Splitu".

Studentov tekst o najskupljem papiru prenio je portal vijesti.rtl.hr pa ga i mi prenosimo u cijelosti:


Studentski rad je privlačan poslodavcima zato što su znatno manja davanja državi za studenta nego za običnog radnika.
Pogledajmo to malo bolje... Točka 4 glasi: "Naručitelj (čitaj: poslodavac) se obvezuje platiti posredniku (čitaj: Studentski centar) naknadu za POSREDOVANJE po stopi od 12 (DVANAEST) posto na neto zaradu izvršitelja (studenta) kao i doprinose za mirovinsko od 5% i zdravstveno od 0,5%."

Foto: Darko Ba/ MojFaks

Pa okej reći ćete, ipak vam studentski centar uzme podatke, pomaže u traženju posla, poslodavcima traži studente i na kraju svega vam ipak nađu posao, pa moraju i oni kao posrednici zaraditi. Nažalost to ne može biti dalje od istine. "POSREDOVANJE" se sastoji od toga da vi SAMI nađete posao i dođete na šalter i podignete PAPIR na kojemu piše ime firme i vaše ime. A posao nađete tako što tražite osobno (šetate po mjestima i pitate gdje želite raditi) vrtite oglase ili vrtite stranice Studentskog centra gdje poslodavci objavljuju studentske oglase.

"Studentski centar vam izdaje samo papir i ne traži vam posao"


Dakle to "POSREDOVANJE" se zapravo sastoji od održavanja stranice Studentskog centra gdje poslodavci objavljuju oglase za studente (i izdavanja vam papira nakon što vi sami zovete, dogovorite se i naravno počnete raditi). Ali eto ni taj najjednostavniji zadatak nisu mogli učiniti kako triba...(održavanje te stranice i potpuna digitalizacija) Sam kakav jesam, jer eto je****, triba mi novaca, stalno vrtim studentske oglase i nešto mi je upalo u oko. (a nigdi ne piše nego samo skužite ako svaki dan vrtite oglase).

Foto: Darko Ba/MojFaks

Oglasi na stranicama studentskog centra gdje poslodavci objavljuju oglase specifično za studente se pojavljuju SAMO od 8 do 16 sati i to SAMO radnim danima! (ništa sub i ned). Što zapravo znači da tamo vjerojatno neka teta (koja je vjerojatno ljubazna i nemam ništa protiv tete ali imam protiv sustava) mora ODOBRIT oglas od poslodavca!!!!! Znači nisu ni u stanju do kraja napraviti stranicu da u bilo koje doba dana ili noći se objavi oglas a ne da zapravo nakon toliko govora o "digitalizaciji" na kraju ipak mora tamo neko kliknit unutar svojeg radnog vremena!!!

Eto toliko o tom "POSREDOVANJU":

1) niti vam traže posao kao na birou, niti poslodavcima traže studente, već sve sami morate i još oglase objavljuju unutar radnog vremena a ne u bilo koje doba ka da internet zna koliko je sati...

...Kruži među SC-ima: 'Crna lista' poslodavaca postoji, ali nije dostupna studentima...2) zapravo vam samo izdaju PAPIR (koji je naslov mog teksta) koji poslodavac ispuni i odnese nazad na studentski centar i uplati vam plaću.

Eto toliko o posredovanju i o svrsi tog PAPIRA. I eto ako ste sami (ili na njihovim stranicama od 8-16,pon-pet) našli posao, digli PAPIR, odradili mjesec dana, zaradili plaću. Oni vam za taj PAPIR uzmu 12 posto... i sad da malo izračunamo. Ako uzmemo za pretpostavku da prosječan student radi svako drugi dan (zapravo je to maksimum jer ne može se realno radi predavanja i učenja) i da je dogovorio neto dnevnicu u iznosu od 200 kuna. 200kn x 15 dana = 3 000kn (brutto je 3 637 kn cca.) Al' vjerojatno san falija izračun jer nisam ekonomist i ne volin matematiku ali POANTA je ista.Razlika je u 637 kuna. 637 kuna se dijeli na 3 dijela:

1. najmanji (0,5) posto (od onih 3673) ide na zdravstvo (što je problem sam po sebi da najmanji dio ode na zdravstvo ali to nije poanta ove objave)
= cca. 19 kuna ode na od 3637 kuna što ste zaradili.

2. srednji od 5% ide mirovinskom osiguranju
= cca. 182 kn od 3637 brutto.

3. NAJVEĆI dio od 12% ide na "POSREDOVANJE" studentskog centra (čitajte PAPIR i KLIKANJE 8-16, pon-pet) =
cca. 436,50 kuna od 3 637 brutto. Znači bitnije je posredovanje od doktora, bolnica i mirovina za prošle generacije.

...Posao obavljen, a love nema? Evo kako postupiti ako ti poslodavac ne želi isplatiti plaću preko studentskog ugovora...


ŠTO NAS DOVODI DO KRAJA OVOG TEKSTA i do samog naslova: ispada da je ovo NAJSKUPLJI komad papira u gradu Splitu jer ga na neto plaću od 3 000 kuna da bi mogli raditi mi studenti plaćamo 436,50 kuna! Ako vas itko pita što to ne valja u RH pokažite mu tekst.

Ivana Petrić
izvor: vijesti.rtl.hr
foto: MojFaks


splitski studentstudentski ugovorposredovanje pri zapošljavanjuposrednikstudentski centarKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se