Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prizemlje laka meta, prozori su stari i slabi: U 'zaboravljeni' zagrebački dom slabo se ulaže – pitanje sigurnosti studenata na kocki

MojFaks | Nakon predavanja, 13.03.2020.Prizemlje laka meta, prozori su stari i slabi: U 'zaboravljeni' zagrebački dom slabo se ulaže – pitanje sigurnosti studenata na kocki

Studentski dom Lašćina je najmanji u 'domskoj ekipi i dom u koji se najmanje ulagalo. Problem financija s kojim se ovaj dom susreće, odražava se na mogućnost ulaganja koja bi poboljšala život stanara doma.

Jedna od prednosti bilo bi i ulaganje u videonadzor, zbog problema s kojim se stanari doma susreću već godinama – a to su krađe i dolasci nepoznatih ljudi.

Uhvatio provalnika u vlastitoj sobi


Početkom ovog mjeseca, ponovno su se pojavili komentari studenata o krađi i nepoznatim ljudima koji se kreću po paviljonima. Jednom studentu provaljeno je u sobu, a on je provalnika zatekao u samom činu, te je ostao bez miša za laptop. Riječ je o sobi u samom prizemlju koje se i prethodnih godina pokazalo kao laka meta provalnicima. Na ovoga kolegu nadovezala se i studentica kojoj su istu večer ukrali bicikl. 

...Uz kamere i zaštitare u studentskim domovima - bicikli ipak postaju plijenom lopova...


Iz razgovora sa stanarkom Lašćine, Martinom, koja je već petu godinu u ovom domu, doznajemo da to nije prvi put da nepoznati ljudi dolaze u paviljon. 

"Pod 'nepoznatim' ne podrazumijevamo nečijeg dečka, brata koji je došao u posjetu, već ljude koji slobodno uđu i šetaju domom. Nije toliko često, ali se dogodi tu i tamo. Smatram da su i stanari odgovorni za takve situacije jer ne zaključavaju ulazna vrata paviljona, iako na vratima stoji velika obavijest da se to treba raditi radi vlastite sigurnosti", govori nam ova studentica koja je na prvoj godini greškom Studentskog centra završila upravo u tom domu. 


...Krao torbice, ulazio u sobe studenata: Uhićen čovjek koji je harao domom na Savi...


Što se tiče žalbi Upravitelju doma na situacije koje se dogode, govori nam kako Uprava tu ne može ništa.

"Godinama je tako. Novi upravitelj se trudi dovesti u red što god može, ali ne može svakog studenta pratiti do ulaza u paviljon i opominjati da za sobom zatvara vrata. Ovaj dom se zanemaruje na jednoj višoj razini. Ne ulaže se u njega kao u druge domove, iako iz SC-a svaki put kažu da to nije točno. Krađe se događaju u posljednjih godinu dana u prizemlju jer je dostupnije, a i prozori su jako slabi i stari. Ne vjerujem kako će se išta bitnije promijeniti ovdje, iako se novi upravitelj trudi koliko god može, ali nešto jednostavno nije ni do njega", smatra Martina.  

Krajem desetog mjeseca prošle godine, redakcija portala MojFaks posjetila je SD Lašćina, i porazgovarala s novim upraviteljem doma Šarčevićem koji je tek bio preuzeo dužnost. Dotakli smo se i krađa koje su se dogodile prije njegovog dolaska, na što nam je sugovornik rekao da ako financije dozvole, planira se uvesti videonadzor, ali i zamolio sve studente da se odgovornije ponašaju i zaključavaju sobe, zatvaraju prozore (naročito u prizemlju) i na sve druge načine pokušaju osigurati što višu razinu sigurnosti u ovome domu.

...INTERVJU Izrešetali smo novog upravitelja Lašćine: Evo kakav make-over očekuje ovaj najmanji (i najzapušteniji) zagrebački dom...


A.Z.
foto: MojFaks


studentiStudentski dom Lašćinakrađanepoznati ljudiupraviteljKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se