Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pariz - romantični grad koji je 'uvijek dobra ideja'

MojFaks | Nakon predavanja, 23.02.2016.Pariz - romantični grad koji je 'uvijek dobra ideja'

Uvjerena sam kako je ovaj grad na svačijem popisu gradova koje želi vidjeti barem jednom u životu. Iako je svijet još uvijek potresen događajima koji su zadesili Pariz tijekom ove i prošle godine, neka vas oni ne obeshrabre u želji za novom avanturom!

Pariz, glavni grad Francuske, smješten je u sjevernom djelu države na rijeci Seine u Pariškoj regiji. Ovaj grad popularno nazivaju i 'gradom svjetlosti', no također je prijestolnica kulture, mode, ljubavi... Zapravo, nema područja ljudskog djelovanja u kojemu nije ostvario svoj utisak.

Viktor Hugo nije ga bez razloga nazvao 'gradom svih gradova'!

No, Pariz nije oduvijek bio turistička meka. Svoj razvoj započeo je šezdesetih godina 20. stoljeća. Ovo zlatno doba Pariza je vrijeme kada su gradske vlasti odlučile više ulagati u turizam i kulturu. Od tada je grad postao poznat kao 'dom kulture'.Da li je uopće potrebno pojašnjavati što se u Parizu mora vidjeti? Ukoliko putujete kao pravi student, sa skromnim budžetom, sigurno ćete se smjestiti u relativno jeftinom hotelu na rubnom dijelu grada. Stoga, dok ćete juriti podzemnom željeznicom prema središnjem djelu grada obavezno se zaustavite na stanici Arts et Metiers. Ovo je jedna od najljepših metro stanica redizajnirana od strane Julesa Vernea tijekom 20. stoljeća.

Kako doći u Pariz i ne spomenuti Eiffelov toranj? Simbol ovog grada najčešće je prepun turista tako da ćete satima čekati da se popnete na vrh. Najbolje ga je posjetiti rano ujutro ili potkraj dana kako biste izbjegli gužve.

Jedan od najljepših pogleda na toranj ulovit ćete sa pročelja Muzeja čovjeka. Ostali muzeji koji zaslužuju vašu pozornost su Louvre, Pompidou, Napoleonov muzej, da nabrojim samo neke. Muzeje je najbolje posjetiti nedjeljom jer tada je ulaz besplatan!Kada ste već tamo, obavezno prošećite ulicom Champs Elysees. Ova kultna ulica prepuna eksluzivnih dućana dovest će vas direktno do Slavoluka pobjede. Također ne zaboravite posjetiti katedralu Notre Dame, baziliku Svetog Srca te uhvatiti pogled sa Montmartrea, najvišeg djela Pariza. Ovaj dio grada poznat je kao središte umjetničkog života gdje su živjeli mnogi slavni umjetnici i poznate osobe. Iako zvuči pomalo strašno, obavezno posjetite groblje Montmartre gdje su sahranjene mnoge poznate ličnosti poput Edith Piaf.Jedno je od pravila prilikom posjeta Parizu obavezno obići barem jedno kulturno događanje! Stoga u gradu ljubavi ne propustite kabaret. Neki od najpoznatijih su nadaleko poznat Moulin Rouge koji se smatra začetnikom showbusinessa, ali i kasnijih kabareta poput Crazy Horsea ili Nouvelle Evea. Još jedna odlična ideja je posjetiti neki od glazbenih festivala kojih je Pariz prepun tijekom cijele godine.

Prema riječima Audrey Hepburn: 'Pariz je uvijek dobra ideja!'.


Au revoir!

Emanuela Međan
foto: osobna arhiva


ParizputopisEiffelov toranjMoulin RougeLouvreMontmartreKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se