Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pokloni pod borom: Studenti otkrili što kupuju bližnjima za Božić, a saznali smo i koliko će love potrošiti

MojFaks | Nakon predavanja, 06.12.2018. Pokloni pod borom: Studenti otkrili što kupuju bližnjima za Božić, a saznali smo i koliko će love potrošiti

Iako se za vrijeme blagdana govori o važnosti obitelji, zajedništva te ljubavi, ne možemo pobjeći od toga da se zapravo svode na kupovinu. Kupuje se više hrane kako bi blagdanska trpeza bila bogata, a niti kupovina pića nije izostavljena. Naravno, kupuju se i pokloni za bližnje. Kao što znamo, studenti su prilično dekintirana populacija pa bez obzira na to, drže do darova pod borom.

Studenti možda ne raspolažu velikim budžetom, ali ih to ne sprječava da svojoj obitelji i prijateljima kupe poklone za Božić. Svatko voli dobiti poklon kao znak pažnje pa su zato uglavnom darovi tijekom blagdana, što bi se moderno reklo, must have!

Izvor: Pixabay

Upitali smo se što bližnjima poklanjaju domaći studenti i kolikim budžetom pritom raspolažu pa kako ne bismo razbijali glavu, o tome smo razgovarali sa studentima i mladima koji su donedavno studirali. Saznali smo da u prosjeku planiraju potrošiti na poklone od 200 do 500 kuna, a darovi su razni – od mobitela pa do dekorativnih krema i čarapa.

Ako ste u dilemi što pokloniti svojima ili vas samo zanima što vaši vršnjaci poklanjaju, ovdje su neki od odgovora:

"Budžet mi se kreće negdje od 300 do 500 kuna. Rekla sam svojima neka slobodno kažu što žele za Božić jer više zaista nemam ideja, pogotovo ne uz sve obaveze na fakultetu. Razmišljam uglavnom o kolokvijima i seminarima koje moram napisati pa se baš ne mogu zamarati time želi li moja sestra kapu za Božić ili sjajilo za usne. Kupujem uglavnom jednostavne, ali korisne stvari. Mami i sestri kozmetiku, a tati pjenu za brijanje" studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.

"Moj budžet je od 400 do 500 kuna i to podrazumijeva onak... starce, brata i nekoliko prijatelja. Staroj ću kupiti neke kremice koje kao škica već neko vrijeme i ledenu Dorinu jer joj je to omiljena čokolada. Za starog još ne znam točno jer smo se posvađali pa kontempliram da mu kupim ugljen, ali mislim da ću na kraju kupiti neki poklon paket iz Dm-a i alkohol. Bratu ću kupiti onaj držač za mobitel u autu da ga možeš koristit kao GPS, gripove za DualShock kontroler i neku kozmetiku. Prijateljima ću kupiti jako personalizirane poklone, ali tipa šalice i slično" student Filozofskog fakulteta.

...Top lista iritantnih hitova: Domaći studenti gotovo jednoglasno odabrali NAJGORU božićnu pjesmu...


"Pokloni ovise o osobi kojoj kupujem i kakav ću popust uloviti. Primjerice, dečku sam kupila mobitel, sestra će dobiti štitnike za bicikl jer je za rođendan dobila malo izdašniji poklon od mene. Bez mobitela budžet je oko 300 kuna i podijeljen na sedmero ljudi. Nekima će ići sitnice od po par kuna, nekom čarape, nekom pidžama i tako..." studentica Pravnog fakulteta.

Izvor: Unsplash

"U obitelji si obično damo male znake što nam zbilja treba pa su naši pokloni praktične prirode i prilično niskog budžeta. Dok sam studirao to su obično bile knjige mlađem bratu koji je završavao školu ili nešto od alata tati. Mama je uvijek voljela ukrase i cvijeće pa smo je tako znali obradovati nečim skromnim, ali barem nečim što joj se uklapalo već u kuću" bivši student Filozofskog fakulteta.

"U obitelji si uvijek poklanjamo neočekivane sitnice koje znamo da osoba stvarno voli pa mi je ostala ta navika kod kupovanja poklona. Zbog toga nikada ne bude preskupo jer znam da će npr. moju majku (Imoćanku) više usrećiti eroGAG rječnik nego neki skupi parfem. Budžet mi se kreće od 150 do 200 kuna" studentica Hrvatskih studija.

...U blagdanskom ruhu: Riješi KVIZ i saznaj koji božićni film predstavlja tebe kao studenta...


"Dok sam studirala mami sam kupovala neku dekorativnu ili funkcionalnu sitnicu na koju bi naišla i znala da će joj se svidjet, a tati Lego star wars ili neke druge SW i Star Trek collectibles. Imaju sve što trebaju, poanta je samo ubost nešto što će im se svidjet i razveseliti ih. Trošila sam od 300 do 400 kuna maksimalno - nekad manje, nekad više, ali uvijek sam štedjela nakon ljeta da bi im mogla kupiti nešto za Božić"
bivša studentica Muzičke akademije.

"Kako koji put, najčešće oko 300 ili 400 kuna s ciljem da to bude nešto što druga osoba voli, treba, skuplja ili slično. Dan danas nisam sklona kupovanju neke gluposti samo da nešto kupim" studentica Pravnog fakulteta.

Izvor: Unsplash

"Najčešće poklanjam knjige, kape, šalove, rukavice, kozmetiku, šalice i uokvirene fotografije... Budžet je do 100 kuna...Ovisno o tome tko mi je koliko drag" studentica Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

"Bližnjima za Božić najčešće poklanjam neke sitnice, kao što su primjerice neke šalice s božićnim motivima, parfemi, hrpetina slatkiša i slične stvari, ali nikada nešto pretjerano. S time da mi budžet po osobi u pravilu ne prelazi preko pedesetak kuna" studentica Fakulteta političkih znanosti.

...Smijali ste se s oglasom za posao Djeda Božićnjaka? Više nećete, nakon što pročitate luda iskustva studenta Alana!...


"Poklone kupujem samo članovima obitelji... Frendove i curu nikad ne darujem za Božić jer ga smatram obiteljskim blagdanom koji i provodim s obitelji, a s njima popijem cugu ili izađem van. Članovima obitelji darujem uglavnom 'mekane poklone' (koje Tele2 toliko ne voli) i moram priznati da im se svi razvesele. Neke čarape, dekice, šlape ili božićne džempere fore radi. Budžet mi se uglavnom kreće oko 100 kuna po osobi" student Šumarskog fakulteta.

Izvor: Unsplash

Ivana Petrić
foto: Pixabay


božićni pokloniBožićšto studenti kupujudarovibudžetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se