Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Novo lice stanovanja u domovima: Nema ćakule na hodnicima, okupljanja u tulumarama, a sanitarni čvorovi i dalje problem – premalo ih je...

MojFaks | Nakon predavanja, 27.05.2020.Novo lice stanovanja u domovima: Nema ćakule na hodnicima, okupljanja u tulumarama, a sanitarni čvorovi i dalje problem – premalo ih je...

Zbog pandemije koronavirusa i prelaska na online nastavu, mnogi studenti sredinom ožujka otišli su kućama, a studentske sobe u domovima ostale su prazne.

S početkom održavanja praktične nastave i laboratorijskih vježbi, započeo je povratak u studentske sobe. Život koji se prije koronavirusa odvijao u domovima, sada ima neki novi ritam. Nema više okupljanja studenata u sobama, kao ni zadržavanja u hodnicima i stubištima. 


...Mobiliziran prvi studentski dom u Hrvatskoj! Pripreme za iseljavanje studenata počinju već sutra...


"Novo normalno" je svakodnevica protkana pridržavanjem epidemioloških mjera, naročito kada je riječ o zatvorenim prostorima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, kao što su studentski domovi. U studentskim domovima Sveučilišta u Rijeci trenutno je smješteno 150 studenata, a svi žive i ponašaju se prema uputama koje izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Stroge higijenske mjere u domovima, držanje fizičkog razmaka između djelatnika i korisnika od minimalno 1,5 metara i preporuka da u sobama boravi po jedan korisnik, samo su neke od uputa izdanih od strane HZJZ-a.  Iznimno u sobi mogu biti dva korisnika, a nakon što se odrede parovi korisnika, treba izbjegavati njihovo miješanje. Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima.

Novo lice stanovanja u studentskim domovima izgleda puno drugačije


...Iseljeni studenti prijete SC-u: Provjerili smo imaju li temelja za tužbu koju najavljuju... Čini se da uopće ne bi trebali pokušavati...


Takve upute, kaže ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević u razgovoru za Novi list, prvenstveno se odnose na učeničke domove, dok se studentski domovi u radu oslanjaju i na te upute, ali i na upute za hotele i ugostiteljske objekte za studente i radnike te općenito na upute za poslodavce u odnosu na radnike.

“Uputa ne isključuje maksimalno dvije osobe u sobama, iako mi i nadalje, kada imamo mjesta, raspoređujemo studente optimalno. Posebno u objektu 1 Studentskog naselja 'Ivan Goran Kovačić' gdje se u sobama teško može održavati razmak od dva metra. Inače imamo obavezu nošenja maski u zajedničkim prostorima, postavili smo niz sredstava za dezinfekciju ruku, razmaknuli stolove, postavili linije na podu za razmak, kontroliramo ulaske i broj osoba u prostoru, postavili smo na više od 20 mjesta pleksiglas prepreke i slično", kazao je ravnatelj Jurjević za Novi list.

U Studentskom naselju "Ivan Goran Kovačić" trenutno se nalazi pedesetak, a na "Trsatu" stotinjak studenata.

"Od početka epidemije u objektima se provode stroge higijenske mjere, držimo se preporuke zabrane okupljanja, a ono što nam je teže realizirati je preporuka da svaki student ima svoj sanitarni čvor, jer na 'Trsatu' na jedan sanitarni čvor dolazi četvero studenata, dok je u Naselju 'Ivan Goran Kovačić' situacija takva da na jednom katu ima 40 studenata kojima je na raspolaganju pet tuševa i deset umivaonika. Nešto bolja situacija je u objektu 5 gdje svaka soba ima svoj umivaonik, ali upravo zbog takve situacije maksimalna se pažnja posvećuje održavanju sanitarnih prostorija, kao i rasporedu njihovog korištenja", pojašnjava ravnatelj Jurjević. 

...Započele prijave za smještaj u studentskim domovima u Rijeci...


Olakšavajuću okolnost, prema ravnatelju, predstavlja održavanje online nastave što se i dalje preporuča, zbog čega je manje korisnika domova nego što bi inače bilo. 

Kućni red: nema partija u sobi


Prema preporukama epidemiologa, u svim zajedničkim prostorijama koje nisu nužne za osnovne djelatnosti (poput učionica, knjižnica i sportskih igrališta), također je potrebno voditi računa o propisanom razmaku, a u takvim zajedničkim prostorima neophodno je primijeniti općenite preporuke za specifične djelatnosti, poput preporuka za knjižnice i preporuka za ugostiteljske objekte.

Alternativno, takve prostorije se mogu privremeno zatvoriti, a te usluge, kao što je primjerice prehrana, osigurati u sobi korisnika. Također je potrebno u kućnom redu naglasiti da je zabranjeno okupljanje u sobama te zadržavanje u hodnicima, na stubištima ili u ostalim zajedničkim prostorima koji ostaju na raspolaganju korisnicima.

Ako je moguće, preporučuje se organizirati odvajanje učenika i studenata prema katovima ili paviljonima. Iako nošenje maski nije nužno, preporučuje se kod boravka i kretanja zajedničkim prostorijama doma, a posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima.

A.Z.
izvor:Novi list
foto: M.Trbuščić/arhiva, MojFaks


studentiživot u domustudentske sobenova pravilaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se