Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Pročitat ću svu literaturu i neću piti prije ispita': Studenti nam ispričali koje novogodišnje odluke uvijek pogaze

MojFaks | Nakon predavanja, 28.12.2017. 'Pročitat ću svu literaturu i neću piti prije ispita': Studenti nam ispričali koje novogodišnje odluke uvijek pogaze

Nova godina sa sobom donosi i novogodišnje odluke, no te odluke kao da postoje samo zato da bi ih prekršili. Dok si 'odrasli' oči mažu lažima o tome da će 'više vježbati' i 'manje se živcirati', studenti si obično obećaju da će krenuti s učenjem na vrijeme ili da će ići na sva predavanja. Naravno, svoje odluke vrlo brzo pogaze.

Uskoro ćemo ispratiti 2017. godinu te dočekati 2018., u koju, uglavnom, želimo uploviti bolji nego što smo bili lani. Isto razmišljaju i studenti pa svake godine, netom prije velike proslave, sastavljaju svoje novogodišnje odluke.


Izvor: Pinterest

Studentske novogodišnje odluke su uglavnom spisak laži kojima se zavaravaju, a kada se sve zbroji i oduzme – mijenja se samo godina, naše navike baš i ne. Svi smo za vrijeme studija barem jednom obećali sebi da ćemo biti bolji studenti nego prošlog semestra i da ćemo dati sve od sebe da ne moramo ići na jesenske rokove, ali kada pogledamo realnosti u oči – to se rijetko kada dogodi. Baš o toj temi smo porazgovarali sa studentima.

"Od ove godine ću..."


U razgovoru sa studentima o njihovim vječno prekršenim novogodišnjim odlukama saznali smo da "sve je isto k'o i lani", odnosno, i dalje si generacije i generacije studenata nešto obećaju pa to ne ispunjavaju. No, sve je to normalno i nije za zamjerku jer će se fakultet završiti i bez novogodišnjih odluka. Neki odgovori studenata su nas jako nasmijali, a nadamo se da će i vas:

"Neću učiti dan prije ispita, počet ću prije... yeah right" (student osječke Kulturologije)

"Svake godine kad je vrijeme kolokvija si kažem 'sljedeći semestar počinjem na vrijeme učiti, već drugi tjedan' Nikad"
(student PMF-a)

"Počet ću odlaziti na predavanja jer sigurno će nešto od toga biti korisno i sigurno će mi biti lakše naučiti za ispit. Never happened" (bivša studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu)

"Upisivat ću kolegije na vrijeme"
(student Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu)

"Moje novogodišnje odluke su uvijek bile: neću vise toliko piti (pogotovo pred ispite), posuđivat ću službenu literaturu iz knjižnice i učit ću u čitaonici, a preko vikenda ću proći ono što se radilo na nastavi i ići ću na predavanja. Ukupno ostvareno 0" (studentica PMF-a)


Izvor: Pinterest

"Moje odluke su uvijek bile da ću početi učiti na vrijeme, a ne u zadnji tren" (studentica Biotehnologije i istraživanja lijekova u Rijeci)

"Pratit ću predavanja i zapisivati da mi bude lakše učiti za ispite. Suuure" (studentica veterine)

"Uvijek bih odlučila da ću pročitati svu literaturu i držati se rokova za predaju radova. Never happened" (studentica komunikologije i sociologije na Hrvatskim studijima)

"Svake godine bih si obećala da ću kad položim uvijek sjest učit sutra odmah za idući, taman dok sam nahajcana, ali onda krenem pospremati kuću, obiđem rodbinu, izađem s prijateljima i pogledam par zaostalih filmova i odem u pi*ku materinu. Heh" (studentica medicine)

"Ove godine ću početi učiti na vrijeme, malo po malo, a ne pet dana prije ispita. Never happened!!!"
(studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu )"Osim što sam se obmanjivao i govorio si da ću učiti više i jesti manje u menzi – zapravo je bilo obrnuto. Jeo sam više, a učio manje"
(student FER-a)

"Obećavao sam si da se neću napiti prije svakog ispita iz Povijesti psihologije"
(student psihologije)

"'Ove godine ću sve kolokvirati!' je vjerojatno moja najčešća odluka koju sam kršio pod obavezno. Na kraju sam od 30 kolegija samo četiri kolokvirao, a ostalo riješio preko ispita"
(bivši student Veleučilišta u Varaždinu)

"Osim odluke o redovitom vježbanju i pijenju više vode, na mojoj listi novogodišnjih odluka često je bila i ona 'sve ću položiti preko kolokvija i počet ću učit na vrijeme'. Jok. Redovito sam prije ispita pisala šaliće i panično učila noć prije"
(bivša studentica Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu)


Izvor: someecards

A koja je vaša novogodišnja odluka koju rado kršite?


...Jedni ih izbjegavaju, a drugi s veseljem donose: Koje su najčešće novogodišnje odluke studenata?...


...Nemoj se ni truditi: novogodišnje odluke koje ćeš sigurno prekršiti!...


Ivana Petrić
foto: Shutterstock/Pixlr


odlukenovogodišnje odlukeNova godinaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se