Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Bez treme, znojenja i mucanja: Kako uspješno održati seminar pred hrpom drugih kolega?

MojFaks | Nakon predavanja, 02.11.2016.Bez treme, znojenja i mucanja: Kako uspješno održati seminar pred hrpom drugih kolega?

Kada gledamo pojedine kolege dok drže prezentaciju na faksu imamo osjećaj da njihove izlagačke vještine mogu parirati onima Stevea Jobsa ili Martina Luthera Kinga. No, većina nas izgleda sasvim drugačije: pere nas trema, drhti nam glas, čelo se znoji i imamo osjećaj da ćemo propasti u zemlju od nelagode...

Nije lako izlagati seminar pred hrpom drugih kolega: u centru pozornosti smo, gledaju nas i studenti i profesori, a nama se čini kao da baš svaki par očiju pokušava pronaći naše slabe točke. Realno, većina njih uopće ne sluša, a i ovima koji slušaju poprilično je svejedno što ćemo i kako reći, ali mi imamo osjećaj kao da smo zvijeri u kavezu koje se bore s vlastitim riječima i kretnjama.

"Kojim tonom glasa pričati?/ Kamo gledati?/ Kako to sve uspješno izložiti?" su samo neka od pitanja koje nas tada muče pa je dobro znati kako minimizirati štetu i barem ostaviti dojam nekoga tko zna što radi. Ovako ćete to sve učiniti na jednostavniji način:

* Ako ste sami napisali vlastiti rad tada ste dobro i upoznati s temom seminara koju izlažete. To je ono što morate imati na umu te si ponavljati: "Ja o ovome ionako znam više od njih i spreman sam na svako pitanje kolega i profesora".

Jasno je da ne možete (ili barem ne biste trebali) znati više od profesora o tome, a oni čim nanjuše manjak samopouzdanja gotovo je jer kreću s možda malo nezgodnijim pitanjima. Premda se ovo ne odnosi na sve, ovakve situacije nisu nemoguće pa bi izlaganju trebalo pristupiti s dozom samopouzdanja, barem lažnog jer ne radi se o poslu nego o izlaganju koje treba obaviti jednom i nikada više (barem ne što se tiče tog gradiva i predmeta)

* Trebate se uvijek podsjetiti da savršenstvo nije važno i nitko od vas ne očekuje "savršenu izvedbu".

Svi imaju tremu, a dovoljno je da poznajete temu o kojoj govorite da to bude uspješna prezentacija. Bilo bi dobro barem fejkati strast prema temi te to prenijeti u izlaganje, ali bez previše pretjerivanja jer bi vas mogli prokužiti, ali profesori inače vole kada netko temi pristupa sa zainteresiranošću

* Jedna od većih grešaka koje možete napraviti jest na papir ili na kartice s natuknicama za izlaganje napisati apsolutno sve što ćete reći.

U redu je napisati nekakav uvod koji će biti u cijelim rečenicama i koji ćete prepričati (ne pročitati) te kasnije slijede natuknice koje vas samo trebaju podsjetiti na ono što je važno. Na vama je da prepričate i prezentirate temu.


Izvor: Shutterstock

* Svoje prezentiranje zaista ne bi trebalo previše vježbati iako nas općenito vježbanje i ponavljanje nečega dovodi do savršenstva.

Probajte ga izvježbati najviše dva puta pa ćete vidjeti na čemu još morate raditi, što ne trebate zaboraviti reći i slično.

* Vrlo je teško gledati ljude u oči tijekom prezentacije, ali pokušajte tu i tamo pogledati u nekog kolegu s kojim ste dobri te u profesora.

Nemojte pogledom lutati okolo neka uvijek stane na jednoj osobi te nikako nemojte gledati u pod ili u prazno.

* Ponekad nije ni trema najveći problem izlaganja i javnog govorenja općenito nego element neočekivanog.

Naravno, on se krije u pitanjima koje će postavljati kolege i profesor, ali kao što smo već napisali: vi dobro poznajete temu i ne dajte se smesti! Uvijek na početku recite kolegama da pitanja slijede na kraju, a to je zato da se skroz ne pogubite i ne zbunite tijekom prezentacije.


Izvor: Shutterstock

* Nemojte se isključivo oslanjati na PowerPoint i napravite natuknice na papiru!

* Ovo je vrlo teško, ali pokušajte osvijestiti svoje kretnje i neverbalnu komunikaciju. Nemojte pokazati da ste jako nervozni i nemojte cupkati. Djelujte smireno i stojte na mjestu.

* Za kraj recite nešto simpatično ili šaljivo, ali i ne morate jer to na kraju uz svu nervozu i druge stvari može biti manji fijasko.

Ivana Petrić
foto: Shutterstock


izlaganjejavno govorenjeprezentacijaseminarKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se