Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Napokon odličan prijedlog političara: Mladi bi trebali besplatno putovati Europom

MojFaks | Nakon predavanja, 30.09.2016.Napokon odličan prijedlog političara: Mladi bi trebali besplatno putovati Europom

Svi koji su se barem jednom zaputili u neku veću europsku metropolu znaju koliko su naučili i proširili horizonte u jako kratkom vremenu, a upravo važnost putovanja mladih su prepoznali i zastupnici iz Europske pučke stranke koji su predložili program besplatnog putovanja vlakom za sve mlade Europljane.


Europski zastupnici Manfred Weber, Jose Manuel Fernandes i Wim Van de Camp trenutno su omiljeni političari svih studenata jer oni predlažu program besplatnog putovanja željeznicom po Europi za sve mlade Europljane.

Oni smatraju da je vrlo važno da Europljani upoznaju sve čari i različitosti Europe, a njihov program bi omogućio svim mladima koji su napunili 18 godina besplatno putovanje. K tome, njihov cilj je i osvješćivanje da su željeznice ipak najekološkiji prihvaćene kao prijevozno sredstvo.

Ovaj prijedlog objavio je na Twitteru zastupnik Weber iz Europske pučke stranke te upozorio kako mobilnost mladih u Europi još uvijek stagnira bez obzira na to što postoje različiti programi mobilnosti poput Erasmusa, Erasmus + i drugih.

Napomenuo je da od Europske komisije očekuju da će prijedlog razmotriti te da će provjeriti sve mogućnosti financiranja tog programa.

Ovaj prijedlog sigurno zvuči odlično svim mladim ljudima koje je najviše razveselio, a dok se ne realizira za one zainteresirane i željne putovanja vlakom provjerili smo kako se može povoljno putovati Europom.

InterRail kartaInterrail vodič i karta...foto: interrail.eu

S ovom kartom možete povoljno putovati vlakom po Europi, odnosno kroz 30 europskih zemalja, a neke od njih su: Norveška, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Hrvatska, Srbija, Portugal i druge.

Ono što treba napraviti jest unaprijed odabrati zone (nekoliko zemalja u svakoj zoni), platiti dane putovanja i onda putovati po želji u zemlje prema tim plaćenim danima. Nije bitno u koju državu se putuje, to ovisi o putniku, a ono što nije uračunato u cijenu je rezervacija mjesta u nekim vrlo brzim vlakovima poput onih u Italiji ili u Španjolskoj, mjesto za spavanje u vlaku, putovanje gradskim prijevozom.

Cijenu karte, plan puta i druge pogodnosti možete pronaći na linku.

HŽ putovanjafoto: Pixabay

Jasno je da se HŽ-om putuje po Hrvatskoj pa tako studenti imaju popust 50% na putovanja, a cijena iskaznice K-33x za akademsku godinu iznosi 50 kuna. Kako bi ostvarili ovo pravo studenti moraju predočiti ovjeren indeks ili potvrdu fakulteta o upisanoj godini te fotografija dimenzija 3 x 3,5 cm.

Osim ovoga, svi mladi od 12 do 26 godina imaju popust 30% na vožnju HŽ-om (iskaznica K-33j) i to na neograničeni broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja u 1. ili 2. razredu vlakova. K tome, HŽ je popravio svoja međunarodna putovanja što svakako treba provjeriti, a o tome je detaljno pisao hrbackpacker.hr.

Croatia Express putovanja vlakomfoto: croatia-express.com

U ovoj tvrtki nazivaju se "stručnjacima za putovanja vlakom" pa tako imaju posebne ponude da za grupna putovanja mladih do 20 godina, a ponuda vrijedi za putovanja vlakom između Hrvatske, Slovenije, Austrije i Srbije.

Mladi putnici ostvaruju popust od 70% na jednosmjerna i povratna putovanja, a da bi se putovanje uopće ostvarilo potrebno je 6 mladih. Karte se dostavljaju na adresu ili se mogu podići na autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Druge informacije o ovoj zanimljivoj ponudi možete pronaći ovdje, a valja napomenuti da baš kao i HŽ i oni imaju isti popust za mlade od 12 do 26 godina.

Ivana Petrić
foto: Pixabay


besplatno putovanjemladi EuropljaniEuropaputovanje vlakomKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se