Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Studenti FOI-ja spojili IT i ekologiju: Pobjednici Hackatona napravili aplikaciju za djecu

MojFaks | Nakon predavanja, 04.04.2017.Studenti FOI-ja spojili IT i ekologiju: Pobjednici Hackatona napravili aplikaciju za djecu

Zero Molecule je tim koji čine četiri dečka s varaždinskog FOI-ja, a oni su ujedno i pobjednici ovogodišnjeg Hackatona u organizaciji udruge FONIS. Natjecanje se održalo u Beogradu na Fakultetu organizacionih nauka i to na temu ekologije.

Članovi pobjedničkog tima Zero Molecule su Božidar Labaš, Denis Pavlović i David Ante Macan koji su magistrirali prije pola godine na FOI-ju, a posljednji član, Danijel Vincijanović, trenutno je na posljednjoj godini diplomskog studija. Svi su završili isti smjer - Informacijsko i programsko inženjerstvo, a dobar timski rad pokazali su i u Beogradu jer je upravo njihov "proizvod" najviše fascinirao žiri.

...Tvrtka Infinum kao primjer svim poslodavcima: Nudi besplatni tečaj za studente, a onima najboljima i posao...


Dečki su osmislili web, iOS i android aplikaciju imena "zEko" koja je namijenjena djeci te treba kroz igru, zabavu i učenje mališane osvijestiti o važnosti ekologije. Njihovi interaktivni edukacijski materijali su se pokazali kao pun pogodak kao i fokus na djecu.


Dečki tijekom prezentacije aplikacije za djecu "zEko"... foto: privatna arhiva

"Tema ekologije bila je zadana od strane organizatora pa smo morali u tom smjeru smišljati proizvod. Ono što nam je bilo upečatljivo kod predstavljanja zadatka je da su nam rekli da bi aplikacija trebala služiti svima, od 3 do 103 godine. Zato smo odlučili pojednostaviti to i razdijeliti rješenje u dvije zasebne aplikacije: jednu za djecu, uglavnom predškolskog uzrasta i jednu za sve ostale. Na početku natjecanja prije razvoja svaki je tim trebao odvojiti 2 sata za brainstorming oko ideje, što mislim da smo mi uspjeli maksimalno iskoristiti. Isprva smo imali ideju tu aplikaciju za djecu baciti u drugi plan, dok smo za primarnu aplikaciju htjeli izraditi platformu za organizaciju i menadžment ekoloških akcija. Srećom, mentori na natjecanju rekli su nam da je možda pametnije fokusirati se na aplikaciju za djecu jer su mnogi drugi timovi razmišljali u smjeru kao mi s akcijama. Tako smo samo preuredili prioritete koje smo definirali tijekom brainstorminga i nastavili dalje s radom. Dio s akcijama nismo nažalost stigli do kraja implementirati, ali po rezultatima vidimo da je mentore bilo pametno poslušati", otkrio je David iz tima.

iOS aplikacija namijenjena je promicanju ekološke svijesti kod djece, a android aplikacija je usmjerena na ostale korisnike


Za djecu predškolske dobi napravili su iOS aplikaciju kako bi pobudili ekološku svijest. U obliku edukativnih materijala, jednostavnih igrica i kvizova odlučili su djecu educirati o ekologiji, a k tome i aplikacija postavlja djetetu pitanje, a ono može reći odgovor. No, tim je i mislio i na odrasle, odnosno sve druge korisnike pa je napravio i aplikaciju za android, a cilj je isti – ekološko osvještavanje.

Kod spomenute aplikacije korisnik može fotkati bar kod proizvoda koji želi reciklirati i tako dobiti vizualnu informaciju o tome kako se taj proizvod na ispravan način reciklira. Ono što su još htjeli napraviti je uspostaviti poveznicu između navedene dvije aplikacije.

...Kako su studenti pokrenuli posao, riskirali i uspjeli: Upoznajte trojac iz uspješne tvrtke MyBeeLine...


...Jednostavna, a tako genijalna ideja naših studenata: U San Franciscu love 'Nobelovu nagradu za studente'...


"Naučili smo tijekom natjecanja da je potrebno posaditi tri drveta po čovjeku kako bi se nadoknadila potrošnja kisika tijekom životnog vijeka tog čovjeka. Iz tog smo se razloga odlučili ubaciti mogućnost da se za svako dijete koje odigra kviz na prvoj aplikaciji nudi opcija da se posadi do tri drva s imenom tog djeteta u drugoj aplikaciji, te da se ta sadnica uslika i prikaže na mapi zajedno sa svim ostalim sadnicama", kažu u timu Zero Molecule.


Nakon pobjede dečki nisu skrivali zadovoljstvo... foto: privatna arhiva

David je prokomentirao i konkurenciju te rekao da je bilo dosta zanimljivih ideja poput video igre s ciljem ekološkog osvještavanja, ali još uvijek nisu sigurni hoće li nastaviti raditi na svom proizvodu. No, kako kaže, bude li Hrvatska zainteresirana tada će nastaviti jer sami nažalost ne mogu.

Kao timu cilj im je napraviti nešto pozitivno što će ostati zapamćeno, a podizanje ekološke svijesti među građanima cijele države, kako kažu, definitivno spada u tu kategoriju.

Ivana Petrić
foto: privatna arhiva


FOIHackatonaplikacijaekologijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se