Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Spremni za sutra: vještine bez kojih nećete moći opstati u budućnosti

MojFaks | Nakon predavanja, 04.03.2016.Spremni za sutra: vještine bez kojih nećete moći opstati u budućnosti

Obrazovanje kao da je još uvijek fokusirano na ona konvencionalna stupa učenja: čitanje, pisanje, računanje, no oni više nisu dovoljni...

Uz sve brži ritam napretka tehnoloških inovacija, potrebno je prilagoditi se novim zahtjevima svijeta oko nas kako bismo bolje uspjeli na faksu, na poslu i općenito u životu.

Postoje li neke nove vještine kojima je potrebno ovladati kako bismo danas-sutra, u budućnosti, bili uspješniji ljudi? Tekst 'The Learning Curve' navodi ovih 8 vještina bez kojih nećete moći uspješno funkcionirati u svijetu sutrašnjice. Stoga ih naučite samostalno, ako ih nećete savladati na svom studiju.

Vodstvo/liderstvo


Suvremene teorije odmiču se od ideje liderstva koja kaže da snažni pojedinci moraju upravljati drugima, a sve se više okreću prema poticanju suradnje, zajedničkog rada koji vodi zajedničkim ciljevima te dostojanstvnog ponašanja čak i ako se ono ponekad ne slaže s klasičnom definicijom liderstva.Komunikacija


Najkraće rečeno, bez obzira na jezik kojim govorimo ili sredstvo pomoću kojega komuniciramo, učinkovita komunikacija temelji se na otvorenom i iskrenom dijeljenju informacija na način koji stvara međusobno razumijevanje među svima koji u komunikaciju sudjeluju.
Barijere koje je prilikom komuniciranja najteže srušiti one su kulturološke, ali i psihološke (one vezane uz naše stavove, karakter). U ovim slučajevima aktivno slušanje je temelj bez kojega teško da ćete postići konsenzus i konstruktivno debatirati bez svađanja.

Digitalna/računalna pismenost


Digitalna pismenost je sposobnost i mogućnost korištenja digitalne tehnologije kako bismo što brže pronašli, pregledali, pročitali i iskoristili informaciju i na kraju stvorili novu. Otvori se novim mogućnostima korištenja društvenih mreža kao što su Instagram, Snapchat, Skype, Twitter i iskušaj ih, barem na neko vrijeme.Emocionalna inteligencija


Ovaj tip inteligencije najčešće se definira kao sposobnost uviđanja i primjećivanja emocija, kako u nama samima tako i u drugima, mogućnost da ih razlikujemo, ali i iskoristimo u praktičnim situacijama. Ova je tema već ušla u brojne predavaonice pa će tako studenti psihologije, sociologije i komunikologije, kao i marketinga, sigurno na svojim predavanjima čuti za nju, ali bitno je osim u teoriji, izvježbati vlastitu emocionalnu inteligenciju i u praksi. U kombinaciji s dobrom komunikacijom, emocionalna inteligencija je temelj izgradnje i održavanja zdravih odnosa među ljudima, kako tijekom studija, tako i kasnije u životu.

Poduzetništvo


Većina nas upoznata je s definicijom poduzetništva koja je povezana s poslovanjem i businessom,a  poduzetnika zamišljamo kao osobu koja pokreće vlastiti posao i voljna je riskirati kako bi zaradila novac. No, odlike poduzetnika su također i kreativnost, strast, smisao za inovacije, bez obzira na sektor u kojemu želite ostvariti karijeru. Kolege koji se usmjeravaju prema inženjeringu, marketingu, ekonomiji pa čak i agronomiji zasigurno će proći barem nekakvu temeljnu obuku iz poduzetništva, ali i ti je možeš proći volontirajući, ali i sudjelujući u razvoju civilnog sektora.Građanski odgoj


Danas se razdaljine među ljudima smanjuju zahvaljujući tehnologijamam koje nam omogućavaju da uvijek budemo u kontaktu, ali i zahvaljujući ekonomijama i političkim sustavima koji povezuju različita tržišta i različite zemlje. Svi smo mi građani ovog svijeta stoga moramo raditi zajedno u najboljem interesu svih nas. Studenti političkih znanosti ovdje su možda malo bolje 'potkovani' od ostalih, ali ukoliko se planiraš baviti ekonomijom, politikom, poduzetništvom ili dobrotvornim radom – bitno je shvatiti širu sliku i naučiti barem osnove građanskog odgoja.

L.B./foto: Pixabay


budućnostobrazovanjevještine budućnostinove tehnologijeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se