Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

I mi brod za utrku imamo: Studenti Tehničkog fakulteta koriste katamaran na nožni pogon za regatu

MojFaks | Nakon predavanja, 23.08.2017.I mi brod za utrku imamo: Studenti Tehničkog fakulteta koriste katamaran na nožni pogon za regatu

Regate na kojima sudjeluju katamarani na nožni pogon traju četiri dana, a ova na Lokvarskom je najveća u Europi. Na regati će sudjelovati studenti s riječkog Tehničkog fakulteta čiji se tim godinama ondje utrkuje, a posebnost je to što brod ne pokreće niti vjetar niti motor, nego isključivo ljudska snaga.

U zavjetrini budućeg Arheološkog centra uz Lokvarsko jezero, te na mirnim vodama tog ovih pakleno vrućih dana ugodno svježeg jezera proteklih su dana studenti riječkog Tehničkog fakulteta pripremali svoj katamaran "Šijun" za što kvalitetniji nastup na velikoj međunarodnoj regati kojoj će domaćin u svibnju iduće godine biti zagrebačko jezero Jarun, piše Novi list.


Izvor: Facebook@RITEH Waterbike Team

Prema pisanju Novog lista, riječ je o najvećoj europskoj studentskoj regati te vrste na kojoj studenti riječkog Tehničkog fakulteta sudjeluju još od 1999. godine. Nastupi na tim regatama pokazatelj su ponajprije primjene teorijskog znanja vezanog uz brodogradnju, strojarstvo, elektrotehniku, marketing, komunikaciju...

Studenti sami pripremaju brod


Studenti sami pripremaju brod za natjecanje i onda nastoje ostvariti što bolji rezultat pri čemu im je za sada najbolji plasman četvrto mjesto osvojeno u konkurenciji 43 posade na regati održanoj prije dvije godine u Beču. Što su riječki studenti radili na Lokvarskom jezeru pojasnio je jedan od njih za Novi list, Darin Majnarić, student pete godine Tehničkog fakulteta.

...Kad Hrvatica zapliva američkim vodama: Studentica Dina preplivala 46 kilometara oko Manhattana...


"Naš je zadatak što bolje svaki katamaran pripremiti za nastup kako bi na natjecanju bili što bolji. U skladu s tim mi smo u Lokvama radili na poboljšanju postojećeg i dijelovima za novi te probnim vožnjama i laganim treninzima na mirnom goranskom jezeru. Regate ove vrste traju do četiri dana, ova je najveća u Europi. Natjecanje se odvija u više disciplina – 100 metara sprint, slalom, utrka na 200 metara, maraton na 10 km ili sat vremena vožnje. Najveća dužina katamarana smije biti šest metara a na njemu su maksimalno dva čovjeka koja »voze« na nožni pogon. Dakle, ne koristimo snagu vjetra ili bilo kakvog motora, već isključivo ljudsku snagu, spretnost i izdržljivost. Naravno, u svemu je vrlo važna i što bolja priprema broda pa ga zato nastojimo raznim inovacijama što bolje pripremiti i iznenaditi konkurenciju. Naši stalni sponzori su ITAG, Jadrolinija, Studentski zbor Rijeka te naš Tehnički fakultet, puno nam je pomogao naš mentor prof.dr.sc. Roko Dejhalla, savjetima nam je podršku dao i poznati dizajner Danijel Popović, a ovom prigodom ostvarili smo odličnu suradnju s FABLAB Hrvatska, udrugom za promicanje digitalnih fabrikacija, koja nam je pomogla posuđivanjem 3D printera uz pomoć kojeg smo izrađivali nove propelere i neke druge elemente u konstrukciji plovila. Ta naša suradnja bit će prikazana na Nautičkom sajmu u Rijeci od 29. rujna do 1. listopada", najavio je Majnarić.


Izvor: Novi list

Uz njega u Lokvama su za našeg dolaska na "Šijunu" radili i Mihovil Tomašić, Ivor Majnarić i Davor Penava, a u "Šijun" timu ih je ukupno petnaest.

Za ove studente slijedi projekt "Od tradicije do inovacije"


Domaćin riječkim studentima bili su članovi Udruge "Processus Montanus" čiji je predstavnik Miren Androić napomenuo kako je ovo početak jedne zanimljive suradnje koja će već iduće godine biti oplemenjena zanimljivim projektom.

...Stoljeće Medicinskog fakulteta studenti će obilježiti trčanjem po stubama...


"Riječ je o programu gradnje goranskih tradicijskih čamaca i to kroz projekt 'Od tradicije do inovacije'. Program se planira realizirati na Lokvarskom jezeru kroz cjelotjedne radionice i tzv. 'Malu školu brodogradnje'. U realizaciji programa, pored osposobljenih mladih stručnjaka i inovatora, sudjelovat će i goranske srednje i osnovne škole te stručnjaci Brodograđevnog fakulteta iz Rijeke. Cilj nam je osmisliti i izgraditi plovila koja će se temeljiti na tradiciji te istodobno biti dopuna turističkim i rekreativnim sadržajima uz Lokvarsko jezero, a uz to ćemo omogućiti mladima iskazivanje kreativnosti. Sve to krenut će iduće godine kad će biti održane prve radionice", kazao je Androić.


Izvor: Novi list

Zadovoljan aktivnošću riječkih studenata je i Vid Arbanas, predsjednik Općinskog vijeća Lokava koji je "porinuće" "Šijuna" na vode Lokvarskog jezera popratio bocom šampanjca. Za kraj je najavio intenzivniju suradnju s Tehničkim fakultetom u rijeci te naglasio koliko je zadovoljan dosadašnjim pothvatima.

Cijeli članak o neobičnoj regati pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Novi list
foto: Facebook@RITEH Waterbike Team


utrkaregataTehnički fakultetRijekaŠijunbrodKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se